HK.dk logo

Helt OK for kommuner at spørge Ankestyrelsen

17. november 2015  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der er ikke noget forkert eller odiøst i at kommuner rådfører sig hos Ankestyrelsen i fx børnesager, lyder det fra ministeren.

Det er faldet DF’eren Mette Hjermind Dencker for brystet, at en kommune har rådført sig med Ankestyrelsen forud for en indstilling i en svær børnesag.

Hun har forelagt problemstillingen for social- og indenrigsminister Karen Ellemann (V) med følgende spørgsmål:

- Er det udtryk for god forvaltningsskik, når en forvaltning forud for en indstilling til tvangsanbringelse af et barn kontakter Ankestyrelsen, for at høre om deres sag er "stærk nok", set i lyset af, at Ankestyrelsen med stor sandsynlighed senere kommer til at træffe afgørelse i sagen?

Helt relevant at søge vejledning

Ministerens svar giver ubetinget støtte til kommunens praksis og henvendelse. 

- Når forvaltningen overvejer at indstille til en anbringelse, kan det være relevant for kommunen at søge juridisk rådgivning og vejledning, herunder om fortolkning af reglerne og gældende retspraksis fx hos Ankestyrelsen, forklarer ministeren.

Sagen er, at Ankestyrelsen netop har en generel praksiskoordinerende rolle blandt andet på børneområdet. Det betyder, at Ankestyrelsen har pligt til på landsplan at koordinere, at afgørelser, som kan indbringes for Ankestyrelsen, træffes i overensstemmelse med gældende ret og landsdækkende praksis.

Udtaler sig ikke om konkrete sager

Ankestyrelsen følger dermed praksis i kommunerne for at sikre ensartede og korrekte afgørelser samt ligebehandling af borgere.

Ministeren understreger dog, at Ankestyrelsen er opmærksomme på ikke at den bliver inhabil ved klagesager.

- Ankestyrelsen vejleder generelt om retsgrundlaget og om gældende praksis på området, og udtaler sig i den forbindelse ikke om afgørelsen af konkrete sager af hensyn til, at Ankestyrelsen ikke bliver inhabil i en eventuel senere klagesag. Vejledningen sker derfor også med forbehold for, at konkrete forhold i konkrete sager, kan føre til et andet resultat.


Ydelse og borgerbetjening Social og beskæftigelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk