HK.dk logo

Finanslovspartier nakker borgernær velfærd

20. november 2015  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fyringer og besparelser følger i kølvandet på den borgerlige finanslov, forudser både kommunerne og HK, der frygter, at sparemanien underminerer vækst og velfærd.

Venstre-regeringen har sammen med Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti netop vedtaget en finanslov, der understøtter regeringens ambition om at trække milliarder ud af kommunerne. Et bærende element i finansloven er nemlig det såkaldte omprioriteringsbidrag. Frem til 2019 tvinger det kommunerne til at barbere 2,5 milliarder kroner årligt af den borgernære velfærd. 

HK Kommunal har tidligere beregnet, at omprioriteringsbidraget vil betyde et fald i HK-beskæftigelsen på mere end 1.300 kommunale stillinger frem mod 2019. For alle kommunale personalegrupper kan finansloven i værste fald koste 14.300 stillinger. Også i KL forventer man fyringer og besparelser som følge af, at regeringen og finanslovspartierne bruger den kommunale økonomi som malkeko for at sikre finansiering til politiske aftaler på Christiansborg.

Uholdbar opbremsning

Alt i alt betyder finansloven ifølge HK Kommunals formand Bodil Otto, at der vil ske en markant og uholdbar opbremsning i den borgernære velfærd.

- En sådan rundbarbering har ikke alene konsekvenser for de mange, der har direkte interesse i, at vi har velfungerende skoler, jobcentre, tandklinikker og daginstitutioner. Nej, sparekursen vil for eksempel også ramme virksomheder, der er så afhængige af sunde, veluddannede og i det hele taget velfungerende medarbejdere. Finanslovens omprioriteringsbidrag medvirker derfor til at undergrave betingelserne for fremgang og velstand, siger Bodil Otto.

Velfærdens maskinrum

HK Kommunal-formanden noterer sig også, at finansministeren tidligere har nævnt kommunernes administration som et selvstændigt spareobjekt.

- Det er den sædvanlige useriøse sang fra finansministerens side. For alle, der bare har det mindste kendskab til arbejdet i velfærdens maskinrum, ved så udemærket, at langt hovedparten af det arbejde, der kaldes administrativt, har at gøre med meget jordnære og borgerrettede ydelser. Udsulter man yderligere dette i forvejen skrabede område, vil det få alvorlige konsekvenser for såvel borgere som virksomheder, fastslår Bodil Otto. 

I KL hæfter man sig især ved Dansk Folkepartis aktive medvirken til udsultningen af den kommunale økonomi. KL-formand Martin Damm (V) noterer sig, at de lokale politikere fremover vil skulle lægge deres budgetter ud fra en præmis om, at det hvert år køres en grønthøster hen over deres samlede økonomiske ramme.

Penge til arvinger og runer

Ud over besparelserne på den nære velfærd opererer finansloven med beskæringer på blandt andet udviklingsbistanden, uddannelserne, forskningen samt kontanthjælps- og integrationsydelserne. 

Til gengæld kommer der flere penge til sundhedsvæsnet og til de borgere, der vil købe dyre biler, der ejer bolig, der forurener, ligesom det bliver billigere for de borgere, der er så heldige at arve deres forældres virksomhed. Også borgere med interesse for runesten eller restaurering af gamle skibe kan glæde sig over den nye borgerlige finanslov.    

 


Politik Jura

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk