HK.dk logo

Hvad koster en udliciteret konkurs?

23. november 2015  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det er ikke småpenge kommunerne skal af med, når et udliciteret firma går konkurs efter at have overtaget en opgave fra kommunen. Det viser en opgørelse fra KL.

Det er muligt visse former for udliciteringer giver en økonomisk gevinst på papiret.

Men hvis firmaet, der skal tage sig af den udliciterede opgave går konkurs, kan regnestykket se helt anderledes ud – og udgifterne løbe op i millionklassen.

Det viser en opgørelse, som KL har lavet via en rundspørge til de kommuner, som har været berørt af eksempelvis plejefirma-konkurser.

Merudgifter i millionklassen

Med en konkurs følger nemlig en lang række opgaver og dermed ekstraudgifter.

Det handler fx om: Mer- og overarbejde hos leverandørerne, vikartimer hos leverandørerne, kontakt til berørte borgere, administration, advokatbistand, overtagelse af elever, udskiftning af nøgler og flere andre opgaver.

Et skøn ligger på fire millioner kroner, men KL understreger, at tallet er meget usikkert. Dels fordi det er svært at opgøre, især de indirekte merudgifter, men også fordi flere kommuner slet ikke laver særskilte opgørelser i regnskaberne over merudgifter og tab ved konkurser.

En endnu større usikkerhed lurer dog for flere kommuner.

Hvem hæfter for lønnen?

Det handler om, hvorvidt kommunen risikerer at hæfte for tidligere medarbejderes tilgodehavender i det konkursramte firma. 

Det skyldes, at kurator i forbindelse med konkursbehandlingen har vurderet, at der er sket en de facto virksomhedsoverdragelse fra den private leverandør til kommunen, hvorved Lønmodtagernes Garantifond har afvist at betale medarbejdernes tilgodehavender i det konkursramte firma. 

Hvis de to kommuner ender med at skulle hæfte for den betaling, kan regningen for konkurserne risikere at lyde på over 15 millioner kroner tilsammen. 

Der er dog endnu ikke sket en endelig afgørelse i sagerne.HR, økonomi, it og stab Retssager

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk