HK.dk logo

Flotte karakterer til ledende lægesekretærer

06. december 2015  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen

Det første hold af ledende lægesekretærer, som tog imod HK’s tilbud om mere uddannelse i ledelse, har nu afsluttet uddannelsen med stor succes.

‘Mere fokus på ledelse’. ‘Tilbud til os, der kredser om faget ledelse’.

Blandt andet sådan har ønskerne fra de ledende lægesekretærer lydt til deres fagforening. Og det har fået HK Kommunal Hovedstaden til at komme op med forskellige initiativer og tilbud. Et af disse gik på at finansiere hovedparten af deres deltagelse i diplomfaget ‘Ledelse og Økonomi’, som man i samarbejde med COK sammensatte specielt til de ledende lægesekretærer. Dette tilbud tog ni ledende lægesekretærer fra tre hospitaler i hovedstaden straks imod. Og de har netop afsluttet forløbet med flotte karakterer: to 12-taller, fem 10-taller og to 7-taller.

Forløbet bestod af fire hele undervisningsdage, vejledning, opgaveskrivning og mundtlig eksamen. Den skriftlige opgave havde omfang af max. fem sider per person. Pensum bestod af grundbøger og artikler og fyldte ca. 500 sider. Modulet gav 5 ECTS-point.


Vi har spurgt to af deltagerne, hvad de har fået ud af det

Lone Gry Schæfer, ledende lægesekretær på Brystkirurgisk Afd., Herlev Hospital:

- ­Jeg føler det meget privilegeret at have fået mulighed for at være med på dette uddannelsesforløb i ‘Ledelse og Økonomi’. Jeg har en diplomuddannelse i forvejen. Men det har været rigtig godt at få sat målrettet fokus på vores ledelsesopgave på hospitalerne.

- Der er ingen tvivl om, at jeg kan bruge det, jeg har lært. Det vil kvalificere min indsats som leder. Med den viden jeg nu har om økonomi, kan jeg meget bedre klæde mine medarbejdere på til at forstå, hvordan det, de som enkeltpersoner foretager sig, har indflydelse på de ressourcer, vi har til rådighed.

- Efter dette forløb har jeg en langt større forståelse for hele den økonomiske side af hospitalsvæsnet og et bedre indblik i, hvordan det offentlige i det hele taget er skruet sammen økonomisk. Det har givet mig et helt nyt perspektiv og vil gøre det lettere for mig fremadrettet at udføre min lederopgave og højere oppe i systemet efterspørge konkrete økonomiske redskaber, som jeg nu ved eksisterer, og som jeg kan bruge i hverdagen. For eksempel ledelsesinformation, kodeks for god økonomistyring og balanced scorecard.

- Egentlig er det lidt underligt, at arbejdsgiverne ikke i højere grad introducerer nye ledere til hele den økonomiske side af hospitalsdriften. For det ville jo skabe en større interessere for de økonomiaftaler, der indgås, og dermed også et større ansvar. Det ville jo i sidste ende give en bedre økonomi – til glæde for patienterne. Men indtil da, håber jeg, at HK udbreder dette tilbud til flere ledende lægesekretærer.”

Susanne Jørgensen, ledende lægesekretær, Akutmodtagelsen, Hvidovre Hospital:

- Lige i starten tænkte jeg, ’hvor er det indviklet. Hvor er det svært. Kan jeg mon finde ud af det. Skal jeg lade være med at gå til eksamen, men blot sige, at jeg har været på uddannelsen …’ Jeg drømte slet ikke om, at jeg ville få så meget ud af det, som jeg har gjort. Jeg kan næsten ikke få armene ned. Det har været en fantastisk saltvandsindssprøjtning og utrolig lærerigt. Men altså også en udfordring, fordi der jo i realiteten er meget politik i økonomi. Vi har lært om alt fra EU-forordninger over finanspolitik, statsbudget og BNP til mål- og rammestyring i det offentlige samt bloktilskud, regionsaftaler og kodeks for god økonomistyring i sundhedsvæsnet. Det er ikke småting, men det har alt sammen givet mig en bred basisviden, som er fantastisk god at have med sig som leder i hospitalsvæsnet.

- Jeg sidder jo faktisk med et budget på 26 millioner kroner. Og det er altså rigtig rart at vide, hvordan det tal er blevet til, hvem der har bestemt det, og hvordan det hænger sammen med ressourcefordelingen i det offentlige generelt og på hospitalerne specielt. Det kan jeg bruge til i langt højere grad at gøre økonomien til et ledelsesinstrument. For fra nu af vil jeg have et anderledes fokus på de enkelte poster på mit budget og være mere opmærksom på, hvad det for eksempel koster, når en medarbejder er syg. Og jeg vil meget præcist kunne identificere nogle indsatsområder.

- Alt i alt ser jeg det lidt som om, jeg har fået et ekstra og rigtig godt værktøj til at udføre min ledelsesopgave med. Så når jeg på papiret læser om formålet med denne uddannelse: ’… at sætte de studerende i stand til, såvel teoretisk som praktisk at analysere og selvstændigt vurdere økonomiske beslutninger som ledelsesinstrument’, så skriver jeg gerne under på, at det til fulde er opfyldt. Og jeg må bare sige, at selv om der er gået megen fritid med at læse og skrive opgaver, har det været hele turen værd.

Sidst opdateret 06. december 2015 kl. 09:20

Efteruddannelse Karriere ledere Lægesekretær

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00
Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk