HK.dk logo

Hyggejul med hjemmesul

10. december 2015  |  Midt

Julen er hyggelig, og særligt julebag er noget at se frem til. Derfor giver vi her 4 opskrifter på julebag videre. 

Alle 4 skal bages med god #kollegakarma og #HKjulekarma og kan med stor fordel serveres for kolleger!

Vanillekranse

VanillekranseIngredienser 
  • 1 vaniljestang 
  • 375 g hvedemel (ca. 6¼ dl) 
  • 125 g kartoffelmel (ca. 1¾ dl) 
  • 375 g koldt smør 
  • 100 g finthakkede smuttede mandler 
  • 250 g sukker (ca. 3 dl) 
  • 1 æg 
Fremgangsmåde:
Flæk vaniljestangen og skrab vaniljekornene ned i en skål. Hak vaniljestangen fint.

Bland hvedemel og kartoffelmel sammen. Skær smørret i mindre stykker og smuldr det i melet. Tilsæt vanilje, mandler og sukker og saml hurtigt dejen med ægget. 

Sæt dejen tildækket og koldt til næste dag. 

Pres dejen gennem en sprøjtepose med lille stjerneform for enden. Eller gennem en kødmaskine, også med lille stjerneform for enden. 

Skær stængerne i 7 - 10 cm lange stykker, og form dem til kranse. 

Læg vaniljekransene på bagepapir eller smurt bageplade og bag dem øverst i ovnen ved 200° i ca. 8 minutter







Kokoskugler


KokoskuglerIngredienser
  • 100 g usaltet smør
  • 2½ spsk kakao
  • 1 dl piskefløde
  • 3-4 spsk spiritus efter eget valg
  • 225 g kokosmel
  • 1 dl havregryn
  • 3 dl rosiner
  • 1 dl flormelis
  • Pynt: Kokosmel 
Fremgangsmåde:
Rør smørret blødt og tilsæt alle de øvrige ingredienser. Ælt blandingen til en ensartet masse og tril den til kugler. Dæk dem med folie og vent et par timer, før de rulles i kokosmel.

Honninghjerter 

HonninghjerterIngredienser:
  • 200 g smør eller margarine
  • 150 g sukker
  • 4 spsk. honning
  • 2 æg
  • 1 tsk. kanel
  • 2 tsk. stødt kardemomme
  • revet skal af en citron
  • 1 1/4 tsk. natron
  • ca. 8 dl hvedemel.

Glasur: 
  • 2 dl flormelis
  • 1,5-2 spsk. presset appelsinsaft 
Fremgangsmåde:
Rør fedtstof og sukker let og skummende. Rør æggene i et ad gangen, samt honningen, under fortsat omrøring. Krydderierne irøres. Bland mel og natron og kom det i massen gennem en sigte.

Rul dejen ud på et bord strøet med mel til ca. 1/2 cm tykkelse. Stik hjerterne ud med en kageform. Læg kagerne på bageplade med bagepapir og bag i ovn ved 175 grader i ca. 12 minutter.

Rør glasuren og glaser hjerterne, når de er kølet af. 

Tysk julestollen

Tysk julestollenFyld:
50 g mandler
60 g pomeransskal
60 g sukat
60 g cocktailbær
60 g korender
60 g rosiner
Reven skal af en ½ økologisk citron
6-7 spsk rom eller cognac 
Dej:
½ dl kærnemælk
½ dl sødmælk
½ dl let afkølet kogt vand
60 g sukker
1 tsk fint salt
15-20 g gær
1 æg
50 g smør
380-450 g hvedemel (evt. en blanding af lige dele alm. hvedemel og
italiensk pizzamel type 00)
60 g blødt smør
Når kagen er bagt:
50 g smør
3-4 spsk flormelis
Fremgangsmåde:
Smut mandlerne, tør dem i køkkenrulle og hak dem halvfint. Hak pomeransskal, sukat og cocktailbær halvfint.

Bland mandler, pomerans, sukat, cocktailbær, korender, rosiner og reven citronskal med spiritus og lad det trække.
Bland de to slags mælk med vand, sukker og salt. Rør gæren ud heri og tilsæt æg og smeltet smør. Tilsæt 350 g mel lidt efter lidt. Dejen skal i første omgang mere slås/klaskes sammen med en grydeske end reelt æltes.
Først til sidst, når dejen er smidig og ved at være blank, skal den æltes med resten af melet (eller måske lidt mindre). ' Ælt grundigt og længe på køkkenbordet. Stil dejen til hævning på et lunt sted. 

Når den har nået dobbelt størrelse (efter 1-2 timer) slås den ned igen og stilles til nok en times hævning. Læg dejen på en melet bordplade og træk, rul eller glat den ud til et 2 cm tykt rektangel.

Fordel det bløde smør og frugterne på midten og fold dejen ind over fra begge sider. Rul forsigtigt dejen ud og fold den på samme måde igen. Gentag det et par gange. Til sidst formes dejen igen til et rektangel.

Læg kagerullen midt på den lange led af dejpladen og rul den ene halvdel af dejen bredere og tyndere. Fold det tynde stykke sammen og ind over den tykke del. På den måde får en stollen sit karakteristiske bølgesving på langs.

Læg stollen på en plade med bagepapir, læg et stykke plastfilm over og lad den efterhæve i ca. 40 min. på et lunt sted.

Sæt stollen i en 190 grader varm ovn (almindelig ovnvarme) på nederste rille. Lad den bage i ca. 25 min., skru ned til 175 grader og bag den i yderligere 20-25 min.
Pensl stollen med smeltet smør og drys den med flormelis, så snart den kommer ud af ovnen. Lad den køle af (stadig i bagepapiret) på bageristen.

Når kagen er bagt:
Opbevar stollen godt pakket ind på et køligt sted, så holder den sig frisk og lækker længe.

Gode kolleger gør
arbejdsdagen bedre

Læs mere

Gode kolleger gør
arbejdsdagen bedre


Læs mere

Få tips, tricks, nyheder og hør om kommende arrangementer:


HK Midts Facebookside

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

... eller skriv til os her

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.



OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk