HK.dk logo

Selv en halv centimeter gør en forskel

14. december 2015  |  IMI  |  Rani Bech

Små forandringer kan have stor betydning. Det gælder ikke mindst, når skrivebordet og stolen skal indstilles korrekt.


Dong

Charlotte Nordenskjold fik gode råd om, hvordan hun forebygger smerter og skader i blandt andet nakke og skuldre og sørger for at bevæge sig nok i løbet af arbejdsdagen. FOTO_ Mark Knudsen

Det første, sagskonsulent Charlotte Nordenskjold gør, når hun møder ind til dagens dont i Dong Energy Costumer Support, er at hænge sin jakke i garderoben. En lidt fugtig jakke henslængt i et rum kan let være årsag til et dårligt indeklima. Den slags nyttig viden er arbejdsmiljørepræsentanterne rigtig gode til at dele ud af, og der bliver gjort en indsats for at sikre et så godt arbejdsmiljø som overhovedet muligt på hele arbejdspladsen.

Sådan var det også, da Charlotte Nordenskjold for et par år siden fik hovedpine.

– Først blev jeg undersøgt med henblik på at få skærmbriller. Det løste ikke problemet. Så blev der sendt en ekspert til min plads for at tjekke, om det måske var lyset, der var for skarpt. Og jeg fik også indstillet mit bord og min stol, så det passede lige til mig, fortæller hun.


Sid som du vil

Dengang sad hun og kollegerne i et andet lokale, end de gør i dag. Hovedpinen forsvandt, og indstillingerne af kontormøblerne flyttede med, da teamet flyttede ind i et nyt lokale. Med den gode erfaring in mente benyttede hun sig af muligheden for et ekstra tjek, da arbejdsmiljørepræsentanterne havde booket et besøg af HK Hovedstadens egen ergoterapeut.

– Jeg ville gerne bekræftes i, at indstillingerne stadig var rigtige. Og stolen var ligesom den skulle være. Men jeg lærte, at når jeg hviler armene på bordet, så slappede jeg mere af i nakken og skuldrene. Det kunne jeg mærke med det samme. Selv en halv centimeter i bordhøjden kan gøre en forskel, siger hun. 

Derudover lærte Charlotte Nordenskjold også, at der ikke er én rigtig måde at sidde på.

– Man må faktisk sidde på stolen, præcis som man vil, hvis man bare ikke gør det i alt for lang tid ad gangen. Jeg har en vippefunktion på min stol, som jeg ind i mellem slår til for at sidde omvendt på stolen. Så det er jeg også blevet bedre til, siger hun, og indrømmer, at der dog er et af ergoterapeutens råd, som hun ikke følger slavisk.

– Jeg lavede en aftale med hende om, at jeg skulle køre bordet op og arbejde stående i en halv time efter frokost. Og det gør jeg ikke, siger hun.

Og det er der faktisk en god grund til, som har sit udspring i sommerens lyse nætter.

– Jeg sov uroligt på det tidspunkt. Så min kæreste gav mig et særligt ur, der blandt andet kan måle søvnrytme, hvis man har det på, mens man sover. Det brugte jeg til at få styr på min søvn og vaner. Jeg går i seng otte timer, før jeg skal op, fortæller Charlotte Nordenskjold. Uret fungerer også som skridttæller, og det vibrerer, når det er tid til at bevæge sig.

– Det følger jeg. Faktisk kan jeg slet ikke ignorere det. Jeg når snildt 10.000 skridt på en hel dag på den måde. Og faktisk er der i vores arbejdsrutiner og indretning taget højde for, at man ikke skal sidde foran skærmen alt for mange timer i træk. Så det viste sig, at det for mig ikke var nødvendigt at stå op i de 30 minutter, fordi jeg i forvejen er oppe at stå eller gå på det tidspunkt, siger hun. Elastikker og vipper

Hos Dong Energy er der også elastikker, som medarbejderne kan bruge til elastikgymnastik, og der er også lige kommet et såkaldt vippebræt – en rund plade, der hviler på en halvkugle, som medarbejderne kan bruge til at stå og vippe lidt på, når de alligevel står op.

– Vi går meget op i, at der er et godt velbefindende på arbejdspladsen. Vi passer godt på hinanden her. Der er en arbejdsmiljørepræsentant i mit team. Hun er god til at sige, at nu skal vi lige have luftet lidt ud, så luften ikke bliver alt for tung, siger Charlotte Nordenskjold.

Sådan har det været i alle de seks år, hun har været ansat i virksomheden.

– Det er vigtigt, at vi har det det godt på arbejdspladsen. Det er her, vi tilbringer en tredjedel af vores liv. Vi er gode til at holde sikkerheds- og arbejdsmiljømøder, hvor vi får at vide, hvad man må og ikke må og bliver gjort opmærksom på de små ting, der kan gøres for at undgå store skader. Der er nogen, der tager hånd om os og sørger for, at vi gør tingene korrekt, siger hun.

Arbejdsmiljø

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00

Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Åben i dag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket
Søndag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk