HK.dk logo

Social dumping handler om lønforskelle

14. december 2015  |  IMI  |  Rani Bech

Bleerne i supermarkedet koster det samme, uanset om man er født i Danmark eller Polen. Derfor bør der heller ikke være forskel på lønnen, mener Szymon Zak.


Szymon Zak

Szymon Zak meldte sig ind i HK på kollegernes anbefaling. Han er glad for de goder, der følger med overenskomsten – som eksempelvis fædreorlov med løn. FOTO: Mark Knudsen

Simone Zak, som kun er fem måneder gammel, er netop gået i gang med sin middagslur denne søndag eftermiddag. Hendes mor står i køkkenet og laver kaffe, og hendes far Szymon Zak byder velkommen, mens han samtidig dækker bord. Hvis nogen stod ud i den mørke regn og kiggede ind af vinduet, ville det ligne en ganske almindelig dansk søndagsfrokost. Og det er det sådan set også. Bortset fra at hele familien er polsk.

Szymon Zak er en af de tusindvis af unge, der har forladt Polen for at finde arbejde og lykken i et andet europæisk land.

– Flere af mine venner er taget til Holland eller Storbritannien for at arbejde. Men jeg tror, at Danmark er et rigtig godt valg, hvis man vil starte en familie og skabe sig et liv, siger han.

Emigration var ikke noget, der optog Szymon Zak, da han for fem år siden stadig boede i den polske by Turza Slaska.

– Dengang var jeg tjener og meget glad for det hele. Men så udeblev min løn, og jeg sagde jobbet op. Jeg havde ingen A-kasse eller fagforening. I Polen er det lige meget, om du har arbejdet i ti eller to år i en virksomhed. Hvis du mister jobbet, så får du lidt penge i fem måneder, uanset hvor meget eller hvor lidt, du har arbejdet. Det er et stort problem at være arbejdsløs i Polen. Der er mange af dem, fortæller han.


Laveste løn for samme arbejde

En fætter, der arbejdede på et trykkeri i Danmark, ringede og inviterede ham til at bo hos sig for at finde et job. En måned senere var Szymon Zak ansat på samme arbejdsplads som sin fætter.

– Og jeg har haft arbejde lige siden og ikke været arbejdsløs. Jeg har arbejdet med papir, breve og magasiner. I begyndelsen fik jeg 100 kroner i timen. Så blev det 110 og 120 kroner. Det var rigtigt hyggeligt, siger Szymon Zak med et nik og et bredt smil over at bruge den kernedanske beskrivelse.

Han bruger den tit. Gentagne gange fortæller han om, hvor glad og tilfreds han er i Danmark. Også selv om det kan være svært både at have aftenvagter i et treholdsskift og lære at tale dansk om formiddagen. En problemstilling, som arbejdskollegerne også kendte til.

– De kom fra Italien og arabiske lande, og der var også andre fra Polen. Vi havde et godt og hyggeligt samarbejde. Vi forstod hinanden og kendte alle problemet med at være ny i Danmark, siger Szymon Zak.

Han faldt til i Danmark, og gennem andre polakker mødte han Diana Jelonek, som kommer fra Gdansk. De blev kærester og flyttede sammen i hendes lejlighed på Vesterbro i København. Det fik udlejeren til at sætte lejen op, og den fik endnu et godt nøk i den retning, da det unge par ventede sig.

– Jeg var den på arbejdet, der fik mindst i løn – også selv om jeg lavede det samme som de andre. Jeg spurgte min chef, hvad jeg skulle gøre. Diana har ikke noget job. Der er kun mig til at hive pengene hjem. Og det er dyrt at få et barn, siger han.

Der var ikke noget at gøre, og samtidig havde fætteren fået et nyt job på Eson Pac Denmark. Han lagde igen et godt ord ind for Szymon Zak, som sendte en ansøgning og fik jobbet. Det var langt bedre betalt. Der var nemlig en overenskomst. Szymon Zak har fulgt med i aviserne og læst om social dumping.

– Jeg ved godt, at mange er træt af, at polakkerne kommer og tager deres job. Jeg har ikke haft dårlige oplevelser på grund af min nationalitet, men jeg ved godt, at folk er sure over det. Det er ikke så nemt, for det er jo virksomhedernes politik, at de betaler små penge til udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Han kender også nogle af dem, der benytter sig af den frie bevægelighed på arbejdsmarkedet.

– Nogle af mine venner rejser i få måneder til et land for at arbejde. Når folk kommer og arbejder i tre måneder, så kan de sagtens klare sig for mindre. Men vi, der bor fast her i Danmark, kan ikke overleve på mindre løn. Vi betaler skat, og vi betaler det samme for mad og transport og alt muligt som alle andre, så hvorfor skulle vi ikke få det samme i løn, spørger han retorisk, men stilfærdigt, for det skal ikke opfattes som om, han beklager sig.

– Vi føler, at vi skal være taknemmelige for det, vi får, og ikke stille for mange krav. Vi har det jo bedre, end vi ville have haft i Polen. Og vi er også glade for at være her, skynder han sig at tilføje.

Baby kræver sikkerhedsnet

Da Szymon Zak nu befandt sig på en arbejdsplads med overenskomst, måtte han også tage stilling til, om han skulle være medlem af en fagforening.

– At melde mig ind i en fagforening var ikke min første tanke, da jeg kom til Danmark. Mine nye arbejdskolleger fortalte mig, at her bruger vi fagforening og A-kasse. Og folk var meget glade for det. Så meldte jeg mig også ind i HK. Jeg tror, at det er pengene værd, for jeg ved jo aldrig, hvad der kan ske. Med en baby har jeg brug for et sikkerhedsnet, forklarer han og uddyber:

– Det er ikke sjovt at miste arbejde uden at være i en A-kasse. Min chef er meget glad for mig, men jeg kan jo ikke vide, hvad der sker i fremtiden. Diana havde sagt sit faste job op for at læse videre og arbejde som vikar ved siden af. Tre uger senere var hun blevet gravid. Så hun får ikke så meget i barselsdagpenge. Det vil være frygteligt for os økonomisk, hvis jeg mistede mit job.

Med overenskomsten fulgte også muligheden for betalt fædreorlov.

– Vi var sammen de første to uger. Det hjælper faktisk. Efter fødslen havde vi to overnatninger på hospitalet og to uger sammen med babyen, hvor jeg også kunne mødes med og få vejledning af sundhedsplejerskerne. Det var også hyggeligt.

 - Det var rigtig rart at få lov til at holde så meget barsel, siger Szymon Zak.

Det er Diana Jelonek, der hurtigt svarer på spørgsmålet om, hvorvidt han skal have mere barsel.

– Det er mig, der tager resten af barslen, siger hun smilende, men bestemt. Szymon Zak kigger forelsket på hende og bekræfter udmeldingen.

– Ja… Man skal også passe sit arbejde… Vi har aftalt, at Diana tager det hele. Det var også hende, der valgte Slagelse, da Vesterbro blev for dyr for den nystiftede familie. – Jeg kendte byen og synes, her er så dejligt. Szymon synes, at det er langt væk, siger Diana.

Glad nabo

Det er lidt over halvanden times transport til nattevagterne på Eson Pac med intercity-tog og S-tog og 20 minutters gang fra stationen.

– Jeg tager afsted omkring klokken 18 og er hjemme omkring klokken otte om morgenen. Så leger jeg lidt med Simone og spiser morgenmad med min familie, og så går jeg i seng ved 10-tiden og sover indtil, jeg igen skal på arbejde, fortæller han. Familien er faldet godt til i Slagelse og er også blevet godt modtaget af naboen.

– Vi har en rigtig dejlig nabo. Hun er 86 år, og hun er rigtig glad for os. Hun kommer forbi hver dag og vil have os til at hjælpe hende med noget. Det kan være noget med fjernbetjeningen eller mobiltelefonen. Hun spørger om Szymon er hjemme, og hvis han ikke er det, så venter hun gerne, fortæller Diana Jelonek og fortsætter leende:

– Da vi var i Polen under fædreorloven, fik hun en nøgle, så hun kunne passe godt på vores lejlighed imens. Det gjorde hun også. Hun tjekkede grundigt alt i hele lejligheden. Datteren Simone skal både lære at tale polsk og dansk.

– Vi prøver ikke på at være danskere. Vi prøver heller ikke på at lave noget om i Danmark. Vi elsker landet, som det er med sin kultur, traditioner og mennesker. Men inderst inde er vi stolte polakker, der prøver at vise vores taknemmelighed til Danmark for det, vi får og har fået. Vi har det bedre her på grund af den danske økonomi, men vi savner stadig vores familie og venner og specialiteter fra det polske køkken, siger Diana Jelonek og fortsætter:

 – Vores datter skal tale dansk og gå i dansk skole, og hun har fået et dansk navn, selvom hun er opkaldt efter sin far. Men hvis vi vælger at tage tilbage til Polen, skal hun også kunne føle sig polsk. Szymon Zak nikker og følger op:

– Det handler om at holde mulighederne åbne og give sit barn de bedste forudsætninger for at kunne få et arbejde. Skattefri pensionister Parret følger nøje med i udviklingen i Polen og glæder sig over de spæde tegn på fremgang.

– Min farfar og morfar og hele familien arbejdede i kulminerne. Hver by i regionen har sin egen mine. Så alle er minearbejdere. Før murens fald fulgte der en god løn med, og man gik tidligt på pension, fordi det var et hårdt job. I dag drives de af private virksomheder, der agerer efter markedskræfterne, fortæller Szymon Zak og fortsætter:

– Alle offentligt og uniformerede ansatte – det er soldater, politi, minearbejdere, værftsarbejdere og andre med hårdt arbejde gik på pension efter 20 år på arbejdsmarkedet. De skal ikke betale skat af det, de tjener ved siden af deres pension. Mange er 40 år gamle og arbejder stadig, fordi de kan, siger han.

Det ligger i luften, at skattefritagelsen får de unge pensionister til at underbyde markedet med deres arbejdskraft. Men selvom det er en af årsagerne til, at den uofficielle arbejdsløshed i Polen skønnes at være dobbelt så høj som den officielle, som anslås til cirka 2 millioner arbejdsløse af polennu.dk, bebrejder det unge par ikke de ældre borgere.

– Vi kan klare os i modsætning til de gamle. Mange taler kun russisk. Enkelte kan også lidt tysk, men det er ikke meget. Vi er måske blevet presset væk fra Polen, men vi skal nok klare os, siger Diana. – Det kan måske godt være lidt svært at forstå i Danmark, fordi det danske demokrati er så godt og velfungerende. Polens demokrati er stadig nyt. Politikerne er demokratisk valgt, men det er jo de samme mennesker, der er ved magten, som før demokratiet. De er vokset op i en anden virkelighed, end den vi lever i, siger Szymon Zak. Glad nabo

Det er lidt over halvanden times transport til nattevagterne på Eson Pac med intercity-tog og S-tog og 20 minutters gang fra stationen.

– Jeg tager afsted omkring klokken 18 og er hjemme omkring klokken otte om morgenen. Så leger jeg lidt med Simone og spiser morgenmad med min familie, og så går jeg i seng ved 10-tiden og sover indtil, jeg igen skal på arbejde, fortæller han. Familien er faldet godt til i Slagelse og er også blevet godt modtaget af naboen.

– Vi har en rigtig dejlig nabo. Hun er 86 år, og hun er rigtig glad for os. Hun kommer forbi hver dag og vil have os til at hjælpe hende med noget. Det kan være noget med fjernbetjeningen eller mobiltelefonen. Hun spørger om Szymon er hjemme, og hvis han ikke er det, så venter hun gerne, fortæller Diana Jelonek og fortsætter leende:

– Da vi var i Polen under fædreorloven, fik hun en nøgle, så hun kunne passe godt på vores lejlighed imens. Det gjorde hun også. Hun tjekkede grundigt alt i hele lejligheden. Datteren Simone skal både lære at tale polsk og dansk.

– Vi prøver ikke på at være danskere. Vi prøver heller ikke på at lave noget om i Danmark. Vi elsker landet, som det er med sin kultur, traditioner og mennesker. Men inderst inde er vi stolte polakker, der prøver at vise vores taknemmelighed til Danmark for det, vi får og har fået. Vi har det bedre her på grund af den danske økonomi, men vi savner stadig vores familie og venner og specialiteter fra det polske køkken, siger Diana Jelonek og fortsætter:

 – Vores datter skal tale dansk og gå i dansk skole, og hun har fået et dansk navn, selvom hun er opkaldt efter sin far. Men hvis vi vælger at tage tilbage til Polen, skal hun også kunne føle sig polsk. Szymon Zak nikker og følger op:

– Det handler om at holde mulighederne åbne og give sit barn de bedste forudsætninger for at kunne få et arbejde. Skattefri pensionister Parret følger nøje med i udviklingen i Polen og glæder sig over de spæde tegn på fremgang.

– Min farfar og morfar og hele familien arbejdede i kulminerne. Hver by i regionen har sin egen mine. Så alle er minearbejdere. Før murens fald fulgte der en god løn med, og man gik tidligt på pension, fordi det var et hårdt job. I dag drives de af private virksomheder, der agerer efter markedskræfterne, fortæller Szymon Zak og fortsætter:

– Alle offentligt og uniformerede ansatte – det er soldater, politi, minearbejdere, værftsarbejdere og andre med hårdt arbejde gik på pension efter 20 år på arbejdsmarkedet. De skal ikke betale skat af det, de tjener ved siden af deres pension. Mange er 40 år gamle og arbejder stadig, fordi de kan, siger han.

Det ligger i luften, at skattefritagelsen får de unge pensionister til at underbyde markedet med deres arbejdskraft. Men selvom det er en af årsagerne til, at den uofficielle arbejdsløshed i Polen skønnes at være dobbelt så høj som den officielle, som anslås til cirka 2 millioner arbejdsløse af polennu.dk, bebrejder det unge par ikke de ældre borgere.

– Vi kan klare os i modsætning til de gamle. Mange taler kun russisk. Enkelte kan også lidt tysk, men det er ikke meget. Vi er måske blevet presset væk fra Polen, men vi skal nok klare os, siger Diana. – Det kan måske godt være lidt svært at forstå i Danmark, fordi det danske demokrati er så godt og velfungerende. Polens demokrati er stadig nyt. Politikerne er demokratisk valgt, men det er jo de samme mennesker, der er ved magten, som før demokratiet. De er vokset op i en anden virkelighed, end den vi lever i, siger Szymon Zak. 

Løn Overenskomst Medlemsfordele Medlemskab Organisering

Send besked til forfatter


Annuller

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket i dag

Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Lukket i dag

Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Ring til os

FAGFORENING

7011 4545
Lukket i dag
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket

A-KASSE

7010 6789
Lukket i dag
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00
Torsdag Lukket
Fredag Lukket
Lørdag Lukket

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk