HK.dk logo

Løntjek: HK fandt 228.000 kroner til Jonna

18. januar 2016  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En forkert lønindplacering betød, at Jonna Hansen fra VUC Syd i Haderslev i årevis fik for lidt i løn. Det fik faglig konsulent Kirsten Gram fra HK Sydjylland rettet op på.


Jonna Hansen er rigtig glad for sit job her på VUC Syd i Haderslev, hvor hun altid er blevet godt behandlet af sine chefer. Derfor var hun lidt nervøs for, hvad det kunne få af konsekvenser, da hun sidste år blev opmærksom på, at hun i hele sin ansættelse havde fået for lidt i løn. I den situation var det betryggende at kunne overlade hele sagen til HK Sydjylland, fortæller hun.


Der er forskel på at være uddannet og ikke-uddannet. Også når det gælder din løn.
For Jonna Hansen fra Vojens beløber forskellen over fem år sig til cirka 228.000 kroner.

Det er det beløb, hun nu får efterbetalt, efter at HK tjekkede hendes lønseddel.
Og ud over, at hendes løn blev korrigeret med tilbagevirkende kraft fra november 2010, kan hun også fremover glæde sig over et højere beløb på lønsedlen hver måned.

Jonna Hansen fik beskeden om den store efterbetaling i december måned:
- Så det var en rigtig dejlig julegave, siger hun med et smil.

Uddannet eller ikke uddannet - et vigtigt spørgsmål

47-årige Jonna Hansen har siden 2009 arbejdet i fleksjob som pædagogisk assistent på VUC Syds afdeling i Haderslev. Hendes primære opgave er at administrere de iPads, som skolen låner ud til de studerende.

En dag i efteråret 2015 snakkede hun løn med nogle af sine kolleger. Og en af dem fortalte, at da hun blev ansat, blev hun spurgt, om hun var uddannet. Det havde nemlig indflydelse på, hvilket løntrin hun skulle placeres på.

Det fik Jonna Hansen til at spidse ører. For hun havde aldrig fået det samme spørgsmål. Og hun er uddannet kontorassistent.
Via sin tillidsrepræsentant og HK Sydjylland fandt hun ud af, at hun faktisk havde været indplaceret på et forkert løntrin hele tiden.

Rart at kunne overlade hele sagen til HK

Faglig konsulent Kirsten Gram fra HK Sydjylland tjekkede Jonna Hansens lønsedler og uddannelsesbevis og fandt frem til, at Jonna havde cirka 228.000 kroner til gode hos VUC Syd.

I første omgang troede hun, at fejlen og ansvaret lå hos jobcentret, som havde formidlet hendes fleksjob-ansættelse, efter at hun havde været i arbejdsprøvning.
For hos jobcentret vidste man godt, at hun havde en kontoruddannelse.

- Men min tillidsrepræsentant fortalte mig, at det er arbejdspladsens pligt at undersøge, hvilket løntrin man skal på.
- Og så blev jeg lidt nervøs, for jeg er glad for mit job. VUC skal jo spare, og hvordan ville de reagere, hvis jeg kom og mente, at jeg havde krav på en masse penge? Derfor var det rart, at jeg kunne overlade hele sagen til HK, fortæller Jonna.

Lidt tøj, måske

Da faglig konsulent Kirsten Gram fra HK Sydjylland havde tjekket Jonnas lønsedler og uddannelsesbevis, endte hun med at sende et samlet krav på cirka 228.000 kroner. Der var ingen problemer med at få VUC Syd til at acceptere det – heller ikke at Jonnas løn skulle korrigeres med tilbagevirkende kraft fra november 2010.

Jonna Hansen er glad og lettet over sagens udfald. Men man skal ikke tro, at hun farer ud og omsætter pengene i luksus:
- Jeg køber nok lidt tøj og nogle ting, jeg har brug for her og nu. Men ellers er der et stort hul i min økonomi, jeg skal have fyldt op. Og først og fremmest skal jeg se, hvad Skat finder ud af, og hvor meget jeg egentlig får udbetalt. Så jeg slår koldt vandt i blodet, indtil årsopgørelsen kommer, siger hun.

VUC Syd: Heldigvis en sjælden sag

Hos VUC Syd siger vicedirektør Hans Juhl, at han heldigvis aldrig har oplevet noget lignende.
- Det er jo en gammel sag, og det er svært at huske, hvad der er sket tilbage i 2009. Men når vi kigger i sagen, kan vi se, at vi aldrig har fået oplyst, at Jonna havde en kontoruddannelse. Og hun var heller ikke vidende om, at det betød noget. Så hun blev lønmæssigt indplaceret, som om hun ikke var uddannet, og så er tiden bare gået.

Hans Juhl slår fast, at man som ansat på VUC Syd ikke skal være bange for at gå til ledelsen, hvis man opdager, at man får for lidt i løn – selv om man dermed påfører institutionen en stor udgift.
- Jeg undrede mig, da jeg i første omgang hørte om Jonnas sag, og jeg var nødt til at kikke på den. Men derefter var det klokkeklart, at der var begået en fejl, og så var det bare et spørgsmål om at få det rettet hurtigst muligt. Vi betaler vores medarbejdere det, de skal have, siger han.

Får denne sag VUC Syd til at gøre noget fremover for at undgå en lignende situation igen?
- Vi er en offentlig institution, så vi har allerede en meget grundig procedure, når vi ansætter folk. Der er strenge krav og regler, som vi altid følger. Her må vi bare konstatere, at der er sket noget forkert, siger han.


Læs mere:

Får du det, du skal ha’? Lad os tjekke din lønseddel 

Villy ”tjente” 13.000 kroner, da HK tjekkede hans lønseddel 


Løn Overenskomst HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk