HK.dk logo

Mænd får stadig mest i løn

19. januar 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Ifølge den nye lønstatistik har kvinderne opnået en større lønstigning end deres mandlige kolleger. Men mændene får stadig mest i løn


Lønstatistikken for HK it, medie & industri Hovedstaden er snart på trapperne. I den kan man ud over at sammenligne sin egen løn med andres også se lønudviklingen fordelt på køn. Mens kvinderne er steget 1,9 procent, er mænd kun steget 1,5 procent i løn. På trods af, at kvinderne således er steget 0,4 procent mere end mændene betyder det desværre ikke, at forskellen mellem kønnenes løn er mindsket. Tværtimod er den øget en lille smule. Og mænd får i gennemsnit stadig en højere løn end afdelingens kvinder – nemlig 36.285 kr. mod kvindernes gennemsnitlige løn på 35.221 kr.

-  Det er et gennemsnit, så der er selvfølgelig nogle faggrupper, hvor forskellen mellem kønnene er mindre, og der er faggrupper, hvor den er markant højere. Og det kan der selvfølgelig være forskellige grunde til. Gennemsnittet er dog stadig et fingerpeg, der skal tages alvorligt, siger Ulla Jeppesen, formand for HK it, medie og industri Hovedstaden.

Langsom fremgang

Kvindernes vej mod ligeløn har i HK it, medie og industri Hovedstaden været stigende siden 2007, men kurven har også dyk på vejen. I 2014 lå kvindernes lønniveau på 95,7 procent af mændenes lønniveau, og i 2015 er det faldet til 95,5.

- Det er ikke meget, men det er den forkerte vej. For fem år siden var procenten på 91, så selv om der fremskridt, går det langsomt. Processen mod de 100 procent kan kun speedes op, hvis vi står sammen om det og tør tale højt om vores løn. Det er svært at opnå ligeløn, hvis vi ikke tør stille krav om det, og alle arbejder hen i mod det, siger Ulla Jeppesen og understreger, at det er ulovligt, hvis en arbejdsgiver forbyder sine medarbejdere at fortælle om deres løn til andre.

Forbered dig til forhandlingen

Lønstatistikken er et nyttigt værktøj i lønforhandlingen. For de medlemmer, der selv skal forhandle løn kan det godt betale sig at kigge ind på hk.dk. Der findes både gode råd og onlinekurser til forberedelse eller genopfriskning af, hvordan man bedst griber forhandlingen an.

HK it, medie & industri Hovedstaden har ved indsamlingen af lønoplysninger til lønstatistikken for 2015 opnået en svarprocent på 68. Det er den højeste svarprocent i hele HK/Privat, og gør lønstatistikken endnu mere valid.

Løn

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk