HK.dk logo

Der er da ikke forskel på mænd og kvinders løn, er der?

20. januar 2016  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Nyt projekt kigger på kønsmainstreaming af både HK Kommunals overenskomst samt generelle aftaler.

Ved OK13 aftalte HK Kommunal med KL at gennemføre et projekt om kønsmainstreaming af overenskomsten for administration og it for at se, hvordan overenskomstens bestemmelser om løn samt den lokale lønforhandlingsproces i praksis anvendes i forhold til mænd og kvinder.

Det er der nu kommet et resultat ud af. Rapporten er lavet SFI og Team Arbejdsliv for HK Kommunal og viser, at både ledere og tillidsrepræsentanter antager, at der ikke er kønsforskelle i hverken lønprocessen eller resultatet. Antagelsen sker dog uden at bruge kønopdelte lønstatistikker, så derfor ved hverken tillidsrepræsentanter eller ledere ikke, om der reelt er forskel.

Den kvantitative del af analysen viser da også, at der er lønforskelle på mænd og kvinder. For assistenter er den gennemsnitlige bruttoløn for mænd og kvinder typisk på nogenlunde samme niveau.

For specialister gælder derimod typisk, at mænd får mere i bruttoløn end kvinder. Og samtidig er andelen af mænd større blandt specialister end blandt assistenter. Hvis man derudover kigger på de forskellige specialistgrundlønninger, så gælder det, at jo højere grundløn, jo højere er andelen af mænd.

Også forskelle på tillæg

Analysen har også set på, om der er forskel på mænd og kvinder når det kommer til centrale og lokale tillæg. Og det er der.

Blandt assistenter får især kvinder centrale tillæg, mens mænd især får lokale tillæg. Centrale tillæg er fx overenskomstens bestemmelser om kvalifikationsløn for erfaring, mens lokale tillæg er tillæg der er aftalt mellem leder og tillidsrepræsentant.

For specialister – hvor der ikke er overenskomstbestemmelser om centrale tillæg – gælder, at mænd typisk får mere i lokale tillæg end kvinder.

Vi skal arbejde med generelle problemer

HK Kommunals formand Bodil Otto har bemærket forskellene, som hun dog ikke mener findes, fordi den enkelte tillidsrepræsentant eller leder bevidst aftaler, at mænd skal have mere i løn end kvinder.

- Det er der nok næppe nogen der gør. Men vi må bare konstatere, at mænd får mere ud af lokal løndannelse end kvinder og at der er kønsblinde pletter i de lokale lønforhandlinger. Hvis vi skal det til livs, må vi, som rapporten peger på, arbejde med nogle generelle problemer i den lokale løndannelse. Det er eksempelvis manglende midler til lokal løn, samt at der mange steder hverken er en lønpolitik eller er klare kriterier ifht. lønnen, fortæller Bodil Otto.

Vil du læse mere om rapporterne, så kan du downloade den kvalitative undersøgelse af HK Kommunals overenskomst her. Og du kan downloade den kvantitative her. Du kan også læse analyserne af de generelle aftaler her.


Løn Ligestilling Overenskomst

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk