HK.dk logo

Stort TR-møde blev en øjenåbner

25. januar 2016  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Arbejdsmiljørepræsentanterne var i fokus, da HK Kommunal Hovedstaden før jul inviterede over 200 til stormøde

Winnie AxelsenMed regeringens bebudede store besparelser på Arbejdstilsynet er det helt klart, at indsatsen for en bedre arbejdsmiljø mildest talt ikke står særlig højt på regeringens to-do liste. Og det er der kun én reaktion på, hvis man spørger Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden: Så må fagbevægelsen intensivere sin egen indsats.

- Vi må træde et skridt længere frem og på den positive måde komme med vores forslag til, hvordan de gode arbejdspladser skabes, sagde hun ved et stormøde i HK Kommunal Hovedstaden før jul for mere end et par hundrede tillidsrepræsentanter (TR) og arbejdsmiljørepræsentanter (AMR).

Alle gik de hjem med en opfordring fra formanden til i stedet for at "punke" arbejdsgiverne med love og regler, der ikke overholdes, så at gå seriøst ind i et samarbejde med ledelserne for at finde fælles løsninger på etableringen af de gode arbejdspladser – til gavn for både medarbejdere og borgere. 'Det er jo jer, der mest præcist kender behovene,' som Winnie Axelsen sagde.

Oplægsholderne på den velbesøgte konference var først Thomas Bartels, der er en del af rejseholdet hos Videncenter for Arbejdsmiljø. Rejseholdet består af syv konsulenter med forskellig baggrund inden for arbejdsmiljø og arbejder for at få viden om arbejdsmiljø direkte ud på de offentlige arbejdspladser i hele landet. Den anden oplægsholder var Helle Hein, der er forsker og har Primadonnaledelse som hjørnestenen i sin forskning.

Nyhedsbrevet fangede fire af konferencens deltagere undervejs, og spurgte dem, hvad de tog med sig hjem til kollegerne på arbejdspladsen. Læs her hvad de sagde:


Diana Ohlsen, AMR, Hørsholm Kommune:

- Jeg tager det med hjem, at man skal holde fast i APV’en, være bevidst om processerne, inddrage kollegerne osv. Også det med, at man skal sørge for, at det bliver en løbende proces – at man holder trivsel i fokus i hverdagen. Jeg fik ikke så meget ny viden i dag, men det er alligevel vigtigt med sådan et arrangement her for at holde fast i processen og for at netværke med alle dem jeg kender og alle dem, jeg ikke kender. Fagforeningens tiltag for AMR’er er rigtig vigtige. For vi har brug for erfaringsudveksling, så vi kan få nye ideer og vinkler på hvordan vi kan løse de problemer vi støder ind i. Jeg har også hørt om overvejelser om erfa-møder for AMR’er, og det er jeg sikker på ville blive en stor succes.

Daniel Borgen, TR i Region Hovedstadens it-afdeling, CIMT:

Thomas Bartels

Thomas Bartels i aktion. Foto: Berit Andersen

- Det er et super arrangement, fordi det er enkle værktøjer og kortsigtede løsninger, vi bliver præsenteret for. Altså noget, vi kan gå lige hjem og bruge, og som er simpelt at arbejde med.

Thomas Bartels sagde, at det gælder om ikke at kaste for mange bolde op i luften, men om at starte med de mindre og konkrete ting, fordi der i løsningen af dem ligger en god signalværdi. Det var fint at høre. For en simpel tilgang til tingene er vigtigt. Lige som opfølgningen er det. Den halter tit. Og det er jeg blevet mindet om i dag.

Det er fantastisk, at vi er kommet så mange i dag. Det sender et godt signal til vores medarbejdere og ledere derhjemme om, at vi virkelig vil det her, og at det ikke bare er noget, vi taler om og går på kurser i.

Jeg kender en del af deltagerne i dag og synes, at det er meget værdifuldt at lære af hinanden og tale med hinanden. Derfor prøver jeg at deltage i alt det, som HK tilbyder. Netværket er også en vigtig del af processen med at vedligeholde sin gejst for tillidshvervet.

Dorthe Schlelein, AMR i Borgerkontakt og Digital Innovation, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Københavns Kommune:

- En dag som i dag giver tanker om, at man virkelig skal ville dette for at kunne skabe forandringer til det bedre, lige som man skal tage både ledelse og medarbejdere i ed for at køre disse processer og holde fokus på dem. Det kræver noget engagement – og at der afsættes ressourcer til det. Det er ikke gratis at skabe god trivsel, kommunikation og tillid. Et møde i ny og næ er ikke nok. I dag er jeg blevet bestyrket i, at der virkelig skal arbejdes med det, og at det skal tages særdeles alvorligt.

Jeg hæftede mig også ved, at der skal være ordentligt styr på processen, og at man derfor skal hyre nogen ind i stedet for at tro, at man selv kan gøre det. Man skal ikke undervurdere den struktur og viden og det hands-on management, der skal til. En enkelt positiv mellemleder når ingen vegne alene. Hele ledelsen skal tages i ed og understøtte hele processen.

Mødet i dag giver et boost, så man virkelig får lyst til at gå hjem og arbejde med det. Og det slår en tyk streg under, at det arbejde, vi gør som AMR og TR, ikke er ligegyldigt, men at vi faktisk kan gøre en kæmpeforskel, hvis vi går ind og tager den indflydelse, vi har. Jeg tager den typisk gennem MED, men vil da også tage den ved at 'opdrage' vores nye ledere til at tage dette alvorligt.

Pia Sørensen, lægesekretær, TR og AMR, Psykiatrisk Center, Sct. Hans, Roskilde:

Kom hinanden ved!

Kom hinanden ved! Foto: Berit Andersen

- Denne dag inspirerede mig til at gå hjem og blive trivselskonsulent. Fordi jeg er positiv af sind, og fordi jeg godt kan lide at komme glad på arbejde. Og den glæde skal andre også have i deres arbejde. Derfor kunne jeg godt tænke mig i endnu højere grad end nu at komme ud og rundt til medarbejderne.

Det var meget inspirerende at høre på Thomas Bartels. Og ikke mindst på Winnie Axelsen, når hun siger: Kom ud over stepperne. Hun har jo fuldstændig ret. For vi skal også selv tage et ansvar for at skabe trivsel. Og det vil jeg rigtig gerne.

Jeg er her helt sikkert, hvis der kommer flere af disse arrangementer. Og det håber jeg. For man bliver helt høj af at være her. Problemet er ofte, at når man så kommer hjem til en travl hverdag, så drukner alle de gode intentioner hurtigt. Derfor har jeg sagt til mig selv, at der skal handles allerede, når jeg kommer på job i morgen. Der vil jeg sige til kollegerne: 'hør her, fra i dag er jeg trivselsagent, og I kommer bare til mig, hvis I har brug for det'.

Vi fik også en masse værktøjer i dag. Og jeg kan bruge dem alle sammen. Det er jo et samspil af ting, der skal få tingene til at glide i hverdagen. Og hvis det ene ikke virker, må man prøve det andet.

Tillidsrepræsentant Arbejdsmiljørepræsentant

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk