HK.dk logo

Gribskov knægter ansattes ytringsfrihed

27. januar 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Når ledelsen på Gribskov Rådhus skriftligt advarer kritiske ansatte mod illoyalitet, ligner det en ulovlig mundkurv, lyder det fra Folketingets Ombudsmand.

Offentligt ansatte har udstrakt frihed til at kritisere forholdene på deres arbejdsplads, men en e-mail fra Gribskov Kommune til flere ledere på børne- og ungeinstitutioner har givet det modsatte indtryk. Sådan lyder den overordnede konklusion fra Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en sag om ansattes ytringsfrihed.

E-mailen efterlader ifølge Ombudsmanden det indtryk, at kommunen ikke ønskede, at de ansatte skulle udtale sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat, selvom de udtalte sig på egne vegne. 

- At signalere den slags er i strid med de ansattes ytringsfrihed, fastslår Jørgen Steen Sørensen. 

Advarsel og opsigelse

Ombudsmandens udtalelse kommer, som HK Kommunal tidligere har beskrevet, efter, at Gribskov Kommune tilbage i oktober i et brev til en række ledere på skoler og i daginstitutioner indskærpede de ansattes loyalitetspligt med ordene:

’Når en ansat har ytret sig på en måde, så loyalitetspligten er brudt, – så er de ansættelsesretslige konsekvenser min. advarsel og i særlige tilfælde op til påtænkt opsigelse, – alt efter alvoren i det den ansatte har skrevet om.'

Ansatte må udtale sig som privatpersoner

Anledningen til kommunens skrivelse var, at flere ledere og medarbejdere havde meldt sig ind i facebookgruppen, ’Forældre i Gribskov’. Her debatterede man blandt andet anvendelse af ressourcer på kommunens børne- og ungeområde.

Ombudsmanden skriver også i sin udtalelse, at offentligt ansatte ganske rigtigt har loyalitetspligt, men at den ikke er til hinder for, at de ansatte samtidig som privatpersoner – inden for vide rammer - udtaler sig kritisk om deres arbejdsområde i den offentlige debat.Love og rettigheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk