HK.dk logo

HK Kommunal – det betaler sig

31. januar 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Værdien af HK’ernes fag og af en aktiv, nærværende fagforening var nogle af omdrejningspunkterne i den store kongrestale fra HK Kommunals formand Bodil Otto, der også satte fokus på det psykiske arbejdsmiljø og fremtidens HK-arbejdspladser.

Det betaler sig. Sådan lød det gennemgående tema, da HK Kommunals formand Bodil Otto aflagde sin mundtlige beretning på fagforeningens 9. ordinære kongres i Kolding.

Læs hele den mundtlige beretning her

Formanden sandsynliggjorde i sin tale blandt andet, hvordan det har kunnet betale sig på bundlinjen for kommuner og regioner at ansætte det nødvendige antal rette hænder til at få løst opgaverne.

Med kompetencefonde, karrieretelefon og lønforsikring fik Bodil Otto også sat spot på, at det kan betale sig at være medlem af en rigtig, overenskomstbærende fagforening.

Ligesom HK Kommunals bestræbelser på at påvirke den offentlige dagsorden gennem medierne og via lobbyarbejde ifølge formanden har givet konkrete resultater – for eksempel i forhold til Udbetaling Danmark og regionernes overlevelse.


Fagforening på en ny måde

En moderne fagforening skal kunne mere end at reagere på opståede situationer, lød det fra Bodil Otto:

- Vi skal tage morgendagens udfordringer i opløbet. Derfor har vi bestræbt os på at være fagforening på en ny måde.

Formanden henviste blandt andet til, at HK Kommunal har lyttet til og involveret medlemmerne i overenskomstforhandlingerne 2015.

Bestyrelse og medarbejdere besøgte nemlig forud for forhandlingerne flere hundrede arbejdspladser, hvor medlemmer via udleverede postkort kunne give deres bud på, hvad de anså som de vigtigste udfordringer i arbejdslivet.

Lønstigninger og mere i kompetencefondene

Satsningen resulterede i ikke mindre end 15.000 udsagn. Den form for medlemsinvolvering vidner ifølge Bodil Otto om, at medlemmerne har kunnet se sig selv i resultatet, som det også kom til udtryk i den efterfølgende urafstemning - med en historisk høj stemmeprocent på 64.

- Jeg er heller ikke i tvivl om, at vores satsning på at være fagforening på en ny måde har haft betydning for, at det i kongresperioden er lykkedes for os at stabilisere medlemstallet, sagde HK Kommunal-formanden.

Overenskomstresultatet, der blandt andet gav generelle lønstigninger på 5,4 procent over tre år, udbyggede kompetencefonde og pensionsforbedringer, var ifølge Bodil Otto absolut tilfredsstillende.

Offensiv mod haltende arbejdsmiljø

Et af medlemmernes allerhøjest prioriterede områder, det pressede psykiske arbejdsmiljø, indgår imidlertid ikke i overenskomstresultatet. Normereringer er nemlig ikke en del af forhandlingerne med arbejdsgiverne, forklarede formanden.

Hun introducerede på den baggrund kongressens arbejdsmiljø-tema, hvor HK Kommunal som den første fagforening nogensinde inviterer 250 arbejdsmiljørepræsentanter med til en kongresdebat om det psykiske arbejdsmiljø, ’Det gode arbejdsliv’.

- Der skal nye boller på suppen. Jeg tror, vi bliver nødt til at indse, at vores dygtige arbejdsmiljørepræsentanter skal spille en ny og mere afgørende rolle, lød det fra Bodil Otto, der slog fast, at ingen skal blive syge af at passe deres arbejde.

Efter en gennemgang af den aktuelle Christiansborgpolitiske rundbarbering af den offentlige økonomi, hvor senest det såkaldte omprioriteringsbidrag vil tage milliarder fra den nære velfærd i kommuner og regioner, vendte formanden sig mod HK’ernes plads på fremtidens arbejdsmarked.

Vores arbejdspladser – vores ansvar

Akademikernes fremmarch, digitaliseringen og den nye flygtningeudfordring udgør ifølge Bodil Otto nogle af de fremtidige områder, HK’erne skal vide at tackle ved at involvere sig og ved hele tiden at blive dygtigere.

- Hvis vi forstår at holde snuden i sporet som fagforening, er jeg sikker på, vi kan bevare vores position i fremtiden, sagde formanden.

Hun advarede mod, at HK’erne læner sig tilbage og håber på, at arbejdsgiverne indser nødvendigheden af at ansætte og involvere HK’erne på arbejdspladsen.

- Vi har selv et ansvar for at give kvalificerede input, der giver arbejdspladsen og samfundet værdi, lød fra HK Kommunals formand Bodil Otto, inden hun afslutningsvist slog fast, at HK både kan og vil gribe ud efter morgendagens attraktive arbejdspladser.

Kongres 2016

hold dig
opdateret om
kongres 2016

Læs flere nyheder

hold dig
opdateret om
kongres 2016


Læs flere nyheder

HK Kommunal kongres 2016
tema om det gode arbejdsliv. 31. januar til 2. februar på Comwell i koldingHK Kommunal Kongres 2016

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk