HK.dk logo

Helle manglede 18.000 på lønsedlen

16. februar 2016  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Helle Elbæk Karlson undrede sig gennem mere end et år. Og med god grund, viste det sig. Beregningen af hendes fleksløntilskud var nemlig forkert. ’Det er borgerens eget ansvar’, lyder det fra kommunen.

Helle manglede 18.000 på lønsedlen

 

Helle Elbæk Karlson kan noget med tal. Derfor regner hun også efter, når lønsedlen bliver udleveret til hende hver måned.

- Da jeg fik den første lønseddel for halvandet år siden, så undrede jeg mig over, at der ikke stod et højere beløb på den, siger hun.

I 2014 startede hun i fleksjob hos retten i Randers. Lønnen herfra bliver suppleret af fleksløntilskud, der udbetales af kommunen. Hvor meget, den enkelte skal have udbetalt, afhænger af den timeløn, arbejdsgiveren betaler.

- Der var et møde med kommunen i forbindelse med mit fleksjob, hvor der blandt andet blev talt om løn. Vi talte om timeløn med og uden pension, og derfor var jeg ikke klar over, at den timeløn, der blev brugt var den uden pension, siger Helle Elbæk Karlson.

Efter et par måneder henvendte Helle Elbæk Karlson sig første gang til kommunen, fordi hun mente, at der var fejl i udbetalingen. Der var indberettet for få timer og derfor fik hun efterbetalt et mindre beløb. Men den tidligere industrilaborant var ikke færdig med at undre sig.

- Jeg synes det så forkert ud med den udbetaling jeg fik. Og derfor regnede jeg flere gange på, om det nu kunne passe. På fleks.nu, kan man lave en beregning, der giver et fingerpeg om, hvor meget, man skal have udbetalt. Og den fortalt mig, at der manglede cirka 2000 brutto om måneden, siger hun.

Men hos kommunen mente sagsbehandleren ikke, at der var noget forkert.

- Jeg har hele tiden troet, at de havde de rigtige oplysninger, men det viste sig jo, at det ikke var tilfældet. De beregnede mit tilskud på baggrund af en timeløn uden pension, og det var derfor, den var forkert, siger Helle Elbæk Karlson.

Hun har nu fået efterbetalt 18.000 kroner.


Borgerens ansvar

Hos Randers Kommune fortæller lederen af ydelseskontoret, Sanni Tolstrup, at borgere i fleksjob bliver gjort opmærksom på, at de har pligt til at oplyse om den timeløn, som arbejdsgiveren indberetter er med eller uden pension.

- Ydelseskontoret har siden lovens ikrafttræden 1.1.2013 været bekendt med, at et pensionsbidrag har indflydelse på beregningen af løntilskud. Af samme årsag er alle borgere, der er startet i et fleksjob efter 1.1.2013 skriftligt gjort bekendt med, at borgere skal oplyse om arbejdsgivers og eget bidrag til en pensionsopsparing, lyder det i et skriftligt svar til HK fra lederen af ydelseskontoret, Sanni Tolstrup.

Helle Elbæk Karlson erkender da også, at hun har fået sådan et brev. Men hun var ikke klar over, at hun ikke havde levet op til oplysningspligten.

- Jeg troede jo, at de kendte til min pension. Som jeg husker det, talte vi om det på det første møde. Derfor kommer det fuldstændig bag på mig, at oplysningerne ikke var korrekte. Jeg kan jo ikke se på min ’lønseddel’ fra kommunen, hvilken timeløn, de beregner ud fra. Og jeg havde fået efterreguleret en gang tidligere. Så i min verden havde kommunen de oplysninger, jeg skulle give. Men sådan var det altså ikke, siger Helle Elbæk Karlson.

Flere medlemmer af HK Østjylland, har oplevet samme udfordringer. En af dem er Susanne Jensen. I dag får hun 1750 kroner mere brutto om måneden, efter det blev opdaget, at beregningsgrundlaget var forkert. Hun venter lige nu på, at Randers Kommune skal beregne, hvor mange penge, hun skal have efterbetalt.

- Jeg er ikke klar over, hvor eller hvornår jeg skulle have sagt noget andet, end det jeg har gjort. Hvis de oplysninger, jeg har givet kommunen er forkerte, så kunne jeg godt have brugt en bedre vejledning. For jeg har på intet tidspunkt haft til hensigt at oplyse noget, der var forkert, og som derfor betød, at jeg fik for lidt udbetalt, fortæller hun.

Ifølge Sanni Tolstrup, har flere borgere i fleskjob, fået efterbetaling, fordi beregningsgrundlaget ikke var korrekt. Præcis som det var tilfældet med Helle Elbæk Karlson og Susanne Jensen. Men hun mener, at kommunens vejledning er god nok.

- Jf. ovenstående gennemgang får borgeren tre informationer om oplysningspligt ift. indbetaling af pensionsbidrag i forbindelse med start i et fleksjob og udbetaling af fleksløntilskud. Ydelseskontoret har umiddelbart ikke til hensigt at give yderligere information. Ydelseskontoret modtager gerne forslag til anden formulering af budskabet til borgerne, skriver Sanni Tolstrup.

Hjemme hos Helle Karlson luner de 18.000 kroner, hun fik efterbetalt i bogstavligste forstand. De bliver nemlig brugt til nye radiatorer.

- Det er da rart sådan at få udbetalt nogle penge, man ikke havde regnet med. Men det er ikke beløbet, jeg glæder mig mest over. Det, der betyder noget er, at jeg nu får den løn, jeg har krav på. Hverken mere eller mindre. Og så håber jeg da, at min historie får andre i fleksjob til at undersøge, om de får det korrekte beløb udbetalt, siger Helle Elbæk Karlson

 

Læs også artiklen: Fleksjobber, kæmp for din ret

Fleksjob

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk