HK.dk logo

Mændene tjener nu endnu mere end kvinderne

17. februar 2016  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Den gennemsnitlige lønforskel mellem mandlige og kvindelige HK/Privat-medlemmer er steget efter en lang årrække, hvor forskellen mellem kønnene er faldet støt, men langsomtLønforskel

Mændene ligger nu yderligere afstand til kvinderne, når det handler om løn. HK/Privats mandlige medlemmer tjener i gennemsnit 11,3 procent mere end deres kvindelige kolleger - mod 10,0 procent året før. Det viser HK’s omfattende lønstatistik, som mere end 25.000 af HK/Privats medlemmer har indberettet til.

Det sker efter en lang årrække, hvor lønforskellen mellem kønnene stort set hvert eneste år er faldet. Ikke meget, men trods alt faldet. Tilbage i 2004 var lønforskellen på mænd og kvinder således 16,7 procent. 


- Det er virkelig ærgerligt, at en positiv om end langsommelig udvikling nu går den anden vej. Det er også overraskende og uforklarligt for os, siger Simon Tøgern, der er formand for HK/Privat.

Tidligere analyser fra HK har vist, at omkring 40 procent af lønforskellen kan forklares med forskellige jobfunktioner, jobstatus og erfaring. Men det efterlader altså 60 procent uforklaret.

- Vi har brug for lovgivning, som understøtter det, som alle går rundt og siger, de gerne vil have: ligestilling. For det har vi ikke, hvad angår lønnen. Der er en forskel, som ikke kan forklares med andet, end at du er en kvinde eller en mand, siger Simon Tøgern, der i den sammenhæng kritiserer regeringen for at sløjfe kravet om, at også mindre virksomheder skal lave en kønsopdelt lønstatistik.

Et flertal i Folketinget (Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance) vedtog tidligere på måneden et lovforslag, som fører reglerne tilbage til, at kun virksomheder med 35 ansatte – og minimum 10 af hvert køn – skal lave kønsopdelte lønstatistikker. De forrige regering havde ellers vedtaget en lov gældende fra 1. januar i år om, at virksomheder ned til 10 ansatte skulle lave sådanne statistikker. Den lov fik ikke lov at stå længe.

- Det er jo åbenlyst den forkerte vej at gå. Hvis vi for alvor skal have løst det her udfordring, så er vi nødt til at kunne identificere, hvor der er problemer. Det kræver mere åbenhed og gennemskuelighed - ikke mindre.

Lønforskellen blandt HK/Privats medlemmer år for år

2015: 11,3
2014: 10,0
2013: 12,0
2012: 13,6
2011: 14,5
2010: 14,9
2009: 13,6
2008: 14,6
2007: 15,7
2006: 15,9
2005: 15,7
2004: 16,7

Tallene skal læses som, hvor mange procent mandlige HK/Privat-medlemmer gennemsnitlig tjener mere end kvindelige HK/Privatmedlemmer.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk