HK.dk logo

Efteruddannelse kan være vejen til drømmejobbet

29. februar 2016  |  MidtVest  | 

Susan Reinholt Christensen ved skrivebordet i Ingeniørregimentet i Skive.

- Uddannelsesforløbene har givet mig muligheden for at arbejde med det, som interesserer mig, nemlig det psykologiske felt. Det har været hårdt men også vildt spændende at komme på skolebænken igen, fortæller Susan Reinholt Christensen.

Susan Reinholt Christensen er gået fra at være almindelig kontoransat til sagsbehandler inden for psykisk arbejdsmiljø hos Ingeniørregimentet i Skive.

Er der ansatte hos Ingeniørregimentet, som ikke trives - det kan eksempelvis være på grund af stress eller konflikter med ledelse eller kolleger - sidder Susan Reinholt Christensen klar til at tale med dem.

- Jeg er ikke som sådan opsøgende, så folk skal selv henvende sig til mig.

- Det kan være en chef, som kontakter mig, fordi vedkommende har en medarbejder, han eller hun er bekymret for, og som gerne vil have sparring. Det kan også være medarbejdere, der ikke kan sove eller har været kede af det et stykke tid.

- Typisk ved de ikke, hvorfor de ikke trives, men jeg kan med spørgeteknik hjælpe dem til at finde svaret i dem selv. Det er som regel en blanding af noget privat og arbejdsmæssigt, der gør, at en medarbejder er stresset, fortæller hun, da hun en morgen tager imod på sit kontor.

Susan Reinholt Christensen rykker også, hvis hun bliver opfordret til det, ud til afdelinger, hvor samarbejdet ikke fungerer.

- Jeg har eksempelvis lige talt med en afdeling om, hvordan de med et sæt leveregler kan forbedre forholdene. Her blev der i snakken taget udgangspunkt i, hvornår de sidst med succes havde løst en opgave sammen, og efter levereglerne var formuleret, skulle de alle skrive under på dem og på den måde forpligte sig til at leve efter reglerne, beretter hun.

Arbejdsmiljøuddannelse førte til mere

Susan har været ansat i Forsvaret i 28 år og arbejdede i mange år med almindeligt kontorarbejde. Hun sad som leder af Rejsekontoret, da det lukkede ved udgangen af 2007.

Susan kom herefter til 2. uddannelsesbataljon. I bataljonen var der ingen arbejdsmiljøorganisation, så hun tog arbejdsmiljøuddannelsen, fik stablet en arbejdsmiljøorganisation på benene og fungerede som arbejdsmiljøkoordinator.

Hun syntes, det var så interessant at beskæftige sig med arbejdsmiljø, at hun gik i gang med den basisuddannelse i samtale- og lytteteknik, Forsvaret har. Derudover har hun taget interne kurser i den vanskelige samtale og konfliktmægling, lige som hun er blevet certificeret stresscoach.

Hun er også uddannet psykotraumatolog RITS, der er en metode, der bliver brugt mange steder i Danmark, Norge, Sverige og Grønland. En psykotraumatolog RITS har specialiseret sig i psykologisk stress- og krisebearbejdning og er således uddannet til at hjælpe mennesker efter voldsomme oplevelser. Det kan dreje sig om vold, trusler, tab, sorg, ulykker, skyldproblematik og andet, der forringer livskvaliteten.

En del af kurserne har Susan fået som efteruddannelse, mens hun har søgt og fået kompetencemidler til en del af uddannelsen til psykotraumatolog RITS. Uddannelsen består af otte moduler, hvor af de fire er taget i Norge. Hun begyndte i 2008 og blev færdig i 2014.

- Uddannelsesforløbene har givet mig muligheden for at arbejde med det, som interesserer mig, nemlig det psykologiske felt. Det har været hårdt men også vildt spændende at komme på skolebænken igen, og jeg synes, det er med at benytte sig af de muligheder for efter- og videreuddannelse, man har. Men det kræver en tålmodig ægtefælle, når man skal være meget afsted, og det har jeg heldigvis, beretter Susan.

Klar med støtte

Som følge af sin efter- og videreuddannelse har Susan Reinholt Christensen de sidste fire år været en del af organisationen for personlige rådgivere og kollegastøtte i Forsvaret.

Den består af 105 ansatte på landsplan. I Ingeniørregimentet er der fire, og Susan er tovholder for de fire, som er i Skive, og otte i Holstebro.

Ud over at arbejde med arbejdsmiljø taler Susan med soldater, som er vendt hjem efter at have været sendt ud på missioner for Danmark.

- Der kører et hjemtagelsesforløb, hvor jeg sammen med en kollega fortæller om, hvem vi er, og hvad vi kan tilbyde. Vi forklarer, at det ikke er unormalt, at man ikke kan sove eller måske sover hele tiden og, at ens lunte kan være lidt kort. Du kan ikke bare ryste kroppen som en fugl, og så er krigen ude af den, og vi gør opmærksom på, at hvis reaktionerne bliver ved, og de ikke kan finde ro og balance i kroppen, så kan de komme og få enkeltsamtaler, fortæller Susan der selv har været udsendt til Irak.

Sidste år blev Susan certificeret PREP-leder. PREP står for Prevention and Relationship Enhancement Program - og er et forebyggende og relationsudviklende kursusprogram for par.

Hun skal i starten af marts have 15 par på kursus. Der er tale om et kursusforløb over tre dage, hvor soldater, der har været sendt ud, er sammen med deres ægtefælle.

Kurserne er noget nyt, som Forsvaret har indført i samarbejde med Veterancentret, og de er så populære, at der i øjeblikket er venteliste til dem.

- Vi ser mange skilsmisser i forbindelse med udsendelser. Nogle af de, der har været sendt ud, har været ude for barske oplevelser, som de bærer rundt på. Dertil kommer, at mens de har været væk, har familien været under udvikling. Konen har måske lært at slå græs og skifte sikringer. Ting, som manden tænker, er hans opgaver.

- Vi hører ofte, de hjemvendte soldater give udtryk for, at de ville ønske, at alt var som før udsendelsen. Men man kan ikke skrue tiden tilbage. Og på kurset skal parrene blive bedre til at kommunikere, så de finder ud af, hvad de har med i bagagen, der gør, at de i en given situation reagerer, som de gør, fortæller hun.

På kurserne er der to undervisere, og Susan blev spurgt, om hun ville tage uddannelsen til PREP-leder, hvis Veterancentret betalte.

- Det har betydet meget, at jeg har kunnet efter- og videreuddanne mig. Jeg kan mærke, at jeg er med til at gøre en forskel for mange af mine kolleger, og personligt har jeg også udviklet mig gennem uddannelsesforløbene, siger hun.

Hør Susan Reinholt Christensen fortælle om sin vej til nye jobfunktioner, når der 9. marts er generalforsamling i HK Stat MidtVest.

Kom til Karrierecafé

Arbejdsmarkedet er i rivende udvikling, og du spørger måske dig selv: Følger mine kompetencer med mit job? Er jeg en attraktiv medarbejder i fremtiden?

Onsdag 16. marts 2016 fra kl. 15.30 til 17.30 slår HK MidtVest dørene op til Karrierecafé i lokalerne på Fredericiagade 27 i Holstebro.

Her vil lokale uddannelsesinstitutioner og HK’s faglige medarbejdere stå klar til at vise dig mulighederne for efter- og videreuddannelse og give dig inspiration til og vejledning om, hvilken form for uddannelse der kan være relevant for dig.

Er du leder, ved du, at dygtige medarbejdere giver en stærk virksomhed. Så kom og få konkrete bud på kurser og uddannelse sammen med dine medarbejdere – med planer, der passer til din virksomhed.

HK MidtVest giver en pølse ved vognen.

Send besked til forfatter


Annuller

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk