HK.dk logo

Stærkt stigende opbakning til kommunal velfærd

10. marts 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Fra alle sider vokser modstanden mod kommunale besparelser i form af det omstridte omprioriteringsbidrag. Oppositionen på Christiansborg forsøger med et nyt forslag at få kommende besparelser ført tilbage til kommunerne.

Dag for dag vokser modstanden mod det såkaldte omprioriteringsbidrag, der frem til 2019 tvinger kommunerne til at barbere 2,5 milliarder kroner årligt af den borgernære velfærd. 

For eksempel mener et stort flertal blandt landets borgmestre ikke, KL skal gå med til en ny økonomiaftale med regeringen, hvis ikke omprioriteringsbidraget bliver taget af bordet. Det fremgår af en ny måling, Epinion har foretaget for blandt andre HK Kommunal, FOA og Danmarks Lærerforening. 

Minusvækst i centrum på topmøde

Andre målinger viser samstemmende, at et massivt flertal af borgmestre og embedsmænd forudser store nedskæringer i den borgernære velfærd, hvis omprioriteringsbidraget bliver fastholdt.

Blandt borgere, fagforeninger og politikere vokser modstanden mod besparelsespolitikken op til det kommunalpolitiske topmøde, der skydes i gang torsdag den 10. marts. Her forventes det, at netop omprioriteringsbidraget vil blive omdrejningspunkt for den kommunalpolitiske diskussion.

Christiansborgpolitisk røre

Senest har Socialdemokraterne på Christiansborg spillet ud med et beslutningsforslag, der skal pålægge statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) at tilbageføre de mange milliarder fra det omprioriteringsbidraget til kommunerne. Dansk Folkeparti vil ifølge flere medier ikke tage endelig stilling til det socialdemokratiske forslag.

HK Kommunal har tidligere beregnet, at omprioriteringsbidraget, der som led i den seneste finanslov blev båret igennem af Venstre-regeringen støttet af Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, vil koste 14.000 kommunale stillinger frem mod 2019.

Uholdbar opbremsning 

Alt i alt vil en gennemførelse af omprioriteringsbidraget ifølge HK Kommunals formand Bodil Otto betyde, at der vil ske en markant og uholdbar opbremsning i den borgernære velfærd. 

Omprioriteringsbidraget medvirker til at undergrave betingelserne for fremgang og velstand, lyder det fra Bodil Otto, der sammen med andre fagforeninger for offentligt ansatte gennem kampagnen, ’Velfærdsflertallet’, arbejder for at ændre nedskæringsdagsordenen.Politik

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk