HK.dk logo

HK-formand takker af efter 33 år

14. marts 2016  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Viggo Thinggaard stopper som formand for HK Østjylland. Men kampen for lønmodtagerne fortsætter.

Viggo Thinggaard, formand for HK Østjylland

Viggo Thinggaard, formand for HK Østjylland

Det hele startede dengang Viggo Thinggaard gik i 7. klasse på Bøstrup skole på Langeland. Drengen fra det borgerlige hjem, oplevede skolens krav og regler som uretfærdige.  Derfor stillede han op til posten som elevrådsformand – og blev valgt.

- Jørgen Clevin, der var kendt for at klippe og klistre, havde hus ved siden af mit barndomshjem. Han hjalp mig med at lave en skoleavis, så vi kunne komme ud i alle klasserne med vores budskaber. Der startede min kamp for retfærdighed, siger Viggo Thinggaard. 

Egentlig havde han en drøm om at blive journalist. Men i stedet kom han i lære ved Tranekær kommunen og efter aftjent værnepligt ved CF, blev han ansat i sekretariatet hos Silkeborg Kommunes socialforvaltningen. 

- Her blev jeg hurtigt tillidsmand og det førte mig så videre til et job som faglig konsulent hos HK Silkeborg, fortæller han.

Men knap var han kommet ind ad fagforenings dør, før medlemmerne af HK ønskede ham som formand.

- Det var en tid, hvor der var meget spild og sløseri i fagforeningen. Når vi nærmede os frokosttid, holdt arbejdet nærmest op. Så kunne medlemmer være medlemmer. Det ville jeg gerne gør op med, så da jeg fornemmede en stor opbakning, så valgte jeg at kaste mig ud i det og stille op som formand, fortæller Viggo Thinggaard. 

900 medlemmer mødte op til generalforsamlingen og 596 af dem stemte på Viggo Thinggaard. Et valg, der fik den tidligere formand og hans støtter til at beskylde Thinggaard for aftalt spil og kupmageri.

Men Viggo Thinggaard trak i arbejdstøjet og gjorde op med både intern sløseri, fagforeningens støtte til Socialdemokratiet og samtidig satte han sig i spidsen for en sammenlægning af HK-afdelingerne i hele Østjylland. 

- Når jeg ser tilbage på de mange kampe, jeg har været med til at tage, så er jeg stolt over at jeg har sat en meget klar profil i forhold til arbejdsmarkedspolitik og at vi i HK Østjylland har kunne få det til at spille sammen med andre politiske områder. Jeg synes, at vi i HK Østjylland har fået skabt et rigtig godt brand, ikke bare internt i HK, men også blandt de mange samarbejdspartnere, vi har i det østjyske, siger Viggo Thinggaard.

Selv er han formand for blandt andet RAR-Østjylland, sidder med i Vækstforum og repræsenterer HK i bestyrelserne på Silkeborg Business College og Erhvervsakademi Aarhus. Endvidere er han formand for AOF Midt.


TR for alle medlemmer

Viggo Thinggaard, formand for HK Østjylland

Viggo Thinggard på talerstolen i HK Østjylland

Nogle af de mange kampe er i bedste Jørgen Clevin-stil klippet ud og gemt i scrapbøger.

- I starten syntes jeg, det var drønsjovt og det var jo spændende. Jeg var pludselig i avisen og var med til at sætte en dagsorden. Det havde jeg aldrig prøvet før, griner Viggo Thinggaard, mens han bladrer lystigt i de gamle bøger.

Valget som formand i HK Silkeborg i 1983 fylder en del. En af artiklerne, der er klippet ud har overskriften ”Stort flertal bag Viggo Thinggaard”. Ved siden af, er der to billeder. Under dem står der med store bogstaver ”Taberen” og ”Vinderen”.

- Den artikel glemmer jeg aldrig. Det var en hård kamp, siger Viggo Thinggaard.

Siden kom mange flere kampe til. Blandt andet for gravide kvinders ret til at blive fritaget for skærm-arbejde, fordi man mente, at edb-skærmene øgede risikoen for abort. Mens Viggo Thinggaard hurtigt fik lavet en aftale med flere østjyske kommuner, strittede Silkeborg Kommune imod. ’Skærmsagen’ blev den kaldt og Viggo Thinggaard vandt.

- At være formand i en fagforening er at være tillidsrepræsentant for alle medlemmerne. Vi skal kæmpe, til vi har nået vores mål. Og det har jeg gjort hele vejen igennem, siger han.

I de 33 år, Viggo Thinggaard har været HK formand, har han været særlig optaget af at sikre medlemmerne et værdifuldt fagligt fællesskab og netværk gennem HK.

- Som fagforening skal vi sikre, at medlemmerne har værdi af fællesskabet hele deres liv, og uanset om de er under uddannelse, i arbejde eller er ledige. Fagforeningsfællesskabet handler ikke kun om løn på den enkelte arbejdsplads. Det handler lige så meget om at se ind i fremtiden og sikre, at medlemmerne er klar til de udfordringer, vi vil møde. Derfor er det så vigtigt, at vi har medlemmer, der er aktive i fællesskabet. For vi står ganske enkelt stærkere, når vi står sammen, siger Viggo Thinggaard.

Ingen planer om at stoppe helt

Viggo Thinggaard, formand for HK Østjylland

Viggo Thinggard - lidt mere uformel

Når man bladrer i scrapbøgerne, er det ikke bare historie, man er vidne til. Det er også et indblik i, at sejre og nederlag ikke afslutter et emne. Mange af dem diskuteres stadig. Eksempelvis er tonen over for ledige, indvandres job-muligheder, robotternes indtog på det danske arbejdsmarked, ligestilling og uddannelse alt sammen emner i artiklerne. Derfor er det nødvendigt, mener Viggo Thinggaard, at fagforeningerne står tidligt op hver dag og fortsætter kampen for deres medlemmer. En holdning, der har betydet mange arbejdstimer for formanden. I HK driller nogle medarbejdere Viggo Thinggaard med, at han kun har to punkter på dagsordenen, når det gælder hans egen arbejdstid. 1: arbejd mindst 70 timer om ugen. 2: der er ikke flere punkter..

- Det har været et 24-timers job. Hvis et medlem har brug for at vende en sag en lørdag eftermiddag eller tirsdag aften, så skal jeg være til rådighed. Jeg mener ganske enkelt ikke, at det kan være anderledes. Det har selvfølgelig kostet på familiekontoen, men nu får jeg tid til at betale alt det tilbage, som jeg skylder min kone, børn og børnebørn, siger han. 

Ifølge HK’s love, er Viggo Thinggaard tvunget til at forlade posten som fællesformand for HK Østjylland på grund af alder. På generalforsamlingen den 31. marts, bliver hans efterfølger valgt.

- Det er ingen hemmelighed, at jeg gerne ville have fortsat. Jeg synes, at jeg stadig har meget at give HK, siger han.  

Derfor har han heller ingen planer om at trække sig helt tilbage.

- Jeg fortsætter med at arbejde som formand i LO Silkeborg-Favrskov og jeg er stadig med i Vækstforum og RAR og sidder fortsat i nogle bestyrelser på uddannelsesområdet. Og så tror jeg, at der falder lidt af hen ad vejen. Jeg er meget optaget af at få nogle af de ting, vi taler om på landsplan gjort til lokale indsatsområder. Det kan være flygtninge. Hvordan får vi dem ind på arbejdsmarkedet? Det kan være unge på kanten. Hvordan får vi dem tættere på arbejdsmarkedet? Kan de social-økonomiske virksomheder eventuelt være med til at løse nogle af de udfordringer?, spørger han og efterlader et indtryk af, at han ikke stopper arbejdet, før han har fundet svaret. 

HK Østjylland holder afskedsreception for Viggo Thinggaard den 1. april fra 13-16 i HK huset i Brabrand, hvor medlemmer af HK, samarbejdspartnere og venner af huset er inviteret.

En formand takker af - se video med Viggo Thinggaard

Medlemsdemokrati HK-medlemmer

En formand takker af


Se video med Viggo

FÆLLESGENE-RALFORSAMLING 2016

Torsdag den 31. marts kl. 17.30
Centralværkstedet, Aarhus

Se mere om generalforsamlingen:

/  Præsentation af formandskandidaterne

/  Dagsorden

/  Skriftlig beretning for 2015

HUSK TILMELDING!

Se mere her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk