HK.dk logo

Lykke finder altid en løsning

14. marts 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Hun var den ene ud af landets to kvindelige motorcykelmekanikere. Men Lykke Henriksen ville hellere være kontorelev. Hun gik i skole, kørte taxa om natten, og flyttede med sin datter tværs over landet for en elevplads.


Disa

– Jeg kommer stadig ud på værkstedet og kan kigge lidt på maskinerne, fordi jeg ind i mellem skal hente noget. Der er stadig noget sort olie over det. Nu sælger jeg bare maskinerne i stedet for at skrue i dem, siger Lykke Henriksen, der flyttede tværs over landet og gik ned i løn for at blive voksenlærling og få ”papir på det”. FOTO: Mark Knudsen

Hvis man søger ”gæv nordjyde” på internettet, så burde man finde et foto af Lykke Henriksen. For at forstå hvorfor, er det nødvendigt at spole tiden et par år tilbage.

Det var forår i Frederikshavn. Lykke Henriksen er enlig mor og i øvrigt også den ene af de to eneste kvindelige motorcykelmekanikere i Danmark.

– Jeg har altid gået hjemme på værkstedet sammen med far og skruet i vores motorcykler. Og så kom jeg i lære der, hvor vi købte delene til det. Det var meget oplagt, siger Lykke Henriksen på tyk nordjysk dialekt.

Men Lykke Henriksen havde ikke helt så meget olie på fingrene, som hun burde. I stedet søgte hun ind på kontoret og i butikken. Opgaverne de steder var bare mere spændende, syntes hun. Hurtigt forbedrede hun forskellige arbejdsprocesser, talte med taksatorer og stod for bestilling af varer. Men hun ville også gerne lære mere.

– Du er nødt til at have papir på det, du kan, før eller siden. Det kommer du længst med, så det kunne jeg lige så godt. Jeg fik lov at tage HG med dem, der var i mesterlære, så jeg kunne have et fuldtidsjob ved siden af. Så kørte jeg taxa og lægevagt for at have noget fleksibelt, mens jeg læste, siger hun.

Det betød også, at Lykke Henriksen sjældent var hjemme om aftenen og i weekenden.

– Det var min datter jo træt af. Hun ville rigtig gerne have sin mor hjemme. Så vi talte om, at vi blev nødt til at søge væk. Jeg søgte flere stillinger, men ingen af dem var i Nordjylland. Så hun var forberedt på, at vi skulle flytte væk fra Frederikshavn, siger Lykke Henriksen.

Fra Frederikshavn til Taastrup

Hun har hørt, at mange virksomheder ikke vil tage voksenelever, fordi de hellere vil have unge mennesker, som de lettere selv kan forme. 

– Men der er tilskud, så det koster det samme. Og jeg tror på, at det også giver noget at have noget med i bagagen, siger hun.

Efter at have søgt fem stillinger, fik Lykke Henriksen øje på en stilling hos DISA i Taastrup. Virksomheden laver støbemaskiner til jernindustrien. De søgte en elev inden for salgssupport og marketing. Det var lige præcis det job, hun gerne vil have. Det lugtede stadig lidt af olie, men ville også give mulighed for at lave alt det, som hun gerne ville.

Hun søgte jobbet og kørte fem timer på motorvejen for at komme til samtale.

– Der var personlighedstest og alt muligt for at se, om man passede godt ind i firmaet. Det var sjovt. Jeg skulle sådan set bare udfylde to stykker papir. Det var en hel masse ord, som jeg skulle vælge mellem. På den ene ord om, hvordan jeg ser mig selv, og på den anden ord om, hvordan jeg tror, at andre ser mig. Resultatet passede meget godt. Det var jeg rimelig overrasket over. Jeg har ikke forstået, hvordan de kom frem til det. Men de ved jo nok, hvad de taler om, siger hun.

Lykke Henriksen fik at vide, at der nok ville gå en uges tid, inden hun ville få svar på om, hun var den udvalgte til elevstillingen.

– Jeg var kun lige nået ud på motorvejen, inden de ringede og sagde, at det var mig, de ville have. Så jublede jeg hele vejen til Frederikshavn, griner hun og trækker på skuldrene ved spørgsmålet om, hvordan hun havde det med at flytte så langt væk fra hjemstavnen.

– Jeg ville have det her job, og jeg kan jo ikke få firmaet til at flytte til Frederikshavn, så måtte jeg jo flytte hen til virksomheden.

Uddannelse betaler sig

Det viste sig at være lidt sværere end som så.

– Jeg skulle begynde i jobbet på samme tid som rigtig mange studerende også skulle begynde på studie i hovedstadsområdet. Alle skulle have et sted at bo. Der var ikke noget at finde. Jeg ringede rundt til campingpladser, men de var også fuldt bookede. Så nu bor vi på den anden side af øen med en times transport på arbejde, siger hun.

Det har sin pris at gå efter sine drømme. For Lykke Henriksen koster det rundt regnet 8.000 kroner. Det er det beløb hun er gået ned i løn for at tage en elevplads. Også selv om hun selvfølgelig får mere i løn som voksenelev. Men det har ikke holdt nordjyden tilbage.

– Jeg tror på, at det giver pote i den anden ende. Jeg kommer til at sidde i det job, jeg ønsker. Og jeg kommer til at få en højere løn, end jeg fik før. Uddannelsen tager to år. Det er jo ikke jordens undergang, og nu er der allerede gået et halvt år, siger hun.

Selv om Lykke Henriksen er typen, der handler og ofte gør det hurtigt, så gør hun det ikke uden omtanke.

– Jeg har da også haft mine overvejelser, men de positive ting vejer tungere end de dårlige. Det er da synd for min datter, at hun bliver hevet ud af sin skole. Men det betyder, at vi nu kan være sammen, mens hun er vågen. Det, synes jeg, er vigtigere, siger hun.

Det er samme tilgang, hun har til fremtiden. 

Forandringer i arbejdslivet Ansættelse Elev Karriereudvikling Karriere Uddannelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk