HK.dk logo

Fra visuel identitet til rumskibe

14. marts 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I London findes et hold med 47 superhelte inden for design, kommunikation og teknologi. Louis Gauger er en af dem. 


Louis

Louis Gauger mener selv, at en god blanding af spontanitet og dumdristighed har ført ham til drømmeuddannelsen i London. Men det handler også om god research, flid og modet til at følge sine drømme. FOTO: Mark Knudsen

Klokken 7.00 ringer vækkeuret i kvarteret, der engang husede seriemorderen Jack the Ripper. I dag bor danske Louis Gauger i den londonske bydel. Han står som regel tidligt op, så han har god tid, inden han møder ind på uddannelsen ”Information Experience Design” på Royal College of Art. Den er så ny, at den knap nok eksisterede, da Louis Gauger for få år siden begyndte at lede efter den.

– Jeg var begyndt kigge uden for Danmarks grænser for at finde det, jeg gerne ville beskæftige mig med. Det skulle være en blanding mellem design og kommunikation og teknologi, fortæller han.

Kombinationen af de tre fag fandtes i Californien.

– Men det var virkelig dyrt. Så dyrt, at det bare ikke kunne lade sig gøre. Så jeg googlede og forhørte mig lidt omkring i reklamebranchen, hvor jeg tidligere havde arbejdet som grafiker. Og alting pegede mod London. Så jeg rettede min søgning til og faldt tilfældigt over et vildt fedt og eksperimenterende projekt, siger Louis Gauger, som straks skrev til skolen.

– Jeg sendte nogle prøver på mit arbejde. Det fandt de interessant nok til, at de ville møde mig. Det kunne man gøre over skype eller tage derover. Jeg tog derover, for jeg ville gerne se stedet og indsnuse stemningen. Det tog en måned, inden jeg fik besked på, at jeg var kommet ind.

Og så måtte Louis Gauger i gang med at finde ud af alt det praktiske.  

– Det koster cirka 100.000 kroner om året at gå uddannelsen. Men den kunne jeg heldigvis få betalt af staten, og jeg kunne også få SU med. Og så søgte jeg om og fik 10.000 kroner af Grafisk Almenvelgørende Fond. Det var fedt, at fagforeningen troede på mig – og det har været en stor hjælp. Jeg har brugt en del af pengene på særligt software, som jeg har brug for til studiet, siger han.  

3D giver et kig ind i fremtiden

Undervisningsdagene har en fast struktur, men et alsidigt indhold.

– Vi begynder typisk med et oplæg, der kan være om hvad som helst. Det skal pirre vores intellekt og inspirere os. Bagefter skal vi lave en gruppeopgave. Det kan være hvad som helst lige fra at lave en visuel identitet eller designe et rumskib. Det arbejder vi med indtil sidst på eftermiddagen. Så læser vi eller arbejder med egne projekter indtil klokken 20, hvor skolen lukker, fortæller Louis Gauger.

De mange forskelligartede projekter har dog en ting til fælles.

– Det er formidling, og det at kunne formidle den nye medieverden, som vi ser den i dag. Det bliver mere og mere flydende, hvad der sker mellem medier og mennesker. Så det handler om at uddanne mennesker, der kan navigere i det flydende felt og ikke kun er specialiserede i et enkelt medie som tv eller print, siger Louis Gauger, som er glad for at arbejde med helt nye formater og teknologier.

– Det har været enormt interessant for mig at stifte bekendtskab med 3D-teknologi. Det giver mig et indblik i, hvordan fremtiden potentielt kan se ud for grafikere og kommunikatører. Hvordan vi kommer til at tale med hinanden fysisk og metafysisk. Det er vildt spændende. Vi er helt nede i materien nogle gange og andre gange helt oppe i skyerne, siger han.

Hele holdet på uddannelsen føler sig særligt privilegerede ved at være blevet optaget, selvom ingen af eleverne ved, hvor mange ansøgere, de var oppe imod.

– Det bliver ikke offentliggjort. Men det er svært at komme ind. De kigger mere efter personlighedstyper og interesser end bestemte kompetencer – dem går de ud fra, at vi har. Jeg kalder vores hold for et sæt superhelte, for det er tydeligt, at vi er sat sammen efter, at vi kan noget forskelligt og at vi kan bruge hinanden, siger Louis Gauger.

Trussel i Danmark – mulighed i England

Mange af de andre på holdet arbejder ved siden af de lange studiedage.

– Jeg har valgt at bruge al min tid på at blive dygtig til det, jeg laver. Men jeg kunne godt bruge nogle flere penge, og det kan godt være, at jeg begynder at arbejde. Uddannelsen giver et rigtig godt netværk, som jeg ikke ellers ville have fået – og som også rækker ind i Danmark, hvis man vil det. På den måde er der indbygget nogle gode jobmuligheder bare ved at gå på uddannelsen både under studiet og efter, siger Louis Gauger.

Han ved endnu ikke, hvad han gerne vil være, når han bliver færdig. Studiet har ikke en bestemt jobtitel som destination.

– Det fører til meget forskellige job. Nogle arbejder med urbant design. Andre specialiserer sig i nye teknologier. Nogle går den akademiske vej og læser videre. Personligt har jeg ikke fundet en stillingsbetegnelse. Det bliver nok lidt overordnet designer, og jeg kan godt se mig selv i en konsulentfunktion, siger Louis Gauger.

Det kunne sagtens være i Danmark, men lige nu er mulighederne for at bruge uddannelsen større i England.

– Danmark er et meget lille land. Det betyder ikke, at tankerne er små, men der sker en udvikling med store konsekvenser, hvor mange arbejdspladser forsvinder. Vi lever i sådan en gør-det-selv-kultur, hvor man går ind fra gaden og får en times kursus og så har man adgang til værksteder med store maskiner. Det bliver ofte set som en trussel i Danmark, men i England er der en optimisme omkring det. Den håber jeg også kommer til at ske i Danmark. Det gør nemlig, at man får brug for faglærte, som kender maskinerne rigtigt godt. Der er brug for håndværkere. Og det er min oplevelse, at håndværkere får en meget bedre forståelse for deres eget håndværk ved at skulle forklare det til lægmand, siger Gauger.

Fag og Fremtid Digitalisering Kompetencer Uddannelse Udvikling

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk