HK.dk logo

Udliciteringer betaler sig dårligt

16. marts 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Gevinsterne ved privatiseringer af offentlige ydelser svinder mere og mere ind, mener forskere.

Mens udliciteringer omkring årtusindskiftet gav pæne besparelser for offentlige sektorer, så er gevinsterne de senere år svundet ind til næsten ingenting. Det skriver Altinget.dk med henvisning til et nyt forskningsstudie.

De seneste forskningsresultater fra udenlandske undersøgelser viser nemlig, at mens besparelserne ved privatiseringer i gennemsnit var på seks procent i årene 2005 til 2009, så blev der fra 2010 til 2014 blot fundet besparelser på én procent. Udlicitering af velfærdsydelser har endda bare givet en besparelse på 0,2 procent i gennemsnit.

Resultaterne kommer fra en gruppe af danske forskere, der har gennemgået samtlige 43 internationale videnskabelige studier om effekterne af udliciteringer fra årene 2000 til 2014. 

Regeringen bør skele til forskningen

Forskningen tyder ifølge Ole Helby Petersen fra Roskilde Universitet på, at når man når et vist niveau af konkurrenceudsættelse på et område, så er der ikke så meget ekstra at hente ved at udlicitere endnu flere opgaver. 

- Man kan sige, at konkurrenceudsættelse måske virker op til et vist niveau, hvor man så når en øvre grænse for, hvornår det bliver billigere, siger Ole Helby Petersen, der er forskningsleder for projektet kaldt EffektDoku, til Altinget.dk.

Inden for de kommende måneder ventes regeringen at melde et måltal ud, der skal være med til at øge konkurrenceudsættelse af opgaver i kommunerne. Ole Helby Petersen forventer, at regeringen vil melde et forholdsvis offensivt måltal ud, men han håber, at man undervejs vil skele til resultaterne af den internationale forskning.

I 2014 konkurrenceudsatte kommunerne 26,4 procent af de offentlige opgaver, viser en opgørelse fra KL.Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk