HK.dk logo

Stress var ved at koste Karen Margrethe livet

22. marts 2016  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Karen Margrethe Schytt blev så stresset af kaosset på sit arbejde, at hendes læge frygtede, hun ville dø af det. Så galt må det aldrig gå. Derfor sætter HK Sydjylland fokus på arbejdsmiljøet.Det hele startede med en lungebetændelse. Det var i hvert fald, hvad Karen Margrethe Schytt troede, hun led af. Hun hostede og havde svært ved at få vejret. Måtte sidde op og sove om natten.

Gennem flere måneder forsøgte hun at jage generne på flugt med hyldebærsaft, hvidløg og andre husmorråd. Men da hendes mand en dag nærmest måtte bære hende tilbage til bilen under en skovtur, fordi hendes åndenød slog benene væk under hende, gik hun med til at aflægge lægen et besøg.
- Jeg kom ind til en uddannelseslæge, men hun ville ikke bare uden videre stikke mig en pakke penicillin. Hun tog en masse prøver og spurgte mig, om jeg havde overvejet, at det kunne være stress. Jeg blev voldsomt irriteret på hende, for selvfølgelig var det da bare en helt almindelig lungebetændelse, husker Karen Margrethe Schytt.
Da hun senere var til samtale hos sin egen læge om prøverne, der ikke viste tegn på fysisk lungesygdom, og han begyndte at stille spørgsmål kredsende om stress, slog det dog klik. Karen Margrethe Schytt brød helt sammen. Chokeret og forundret over sin egen reaktion gik hun modstræbende med til en kortere sygemelding.
- Men det kunne først blive fra dagen efter, for jeg blev nødt til at tage tilbage på arbejdet efter lægebesøget. Der var ikke andre på kontoret, fortæller hun.

Kæmpede alt for længe

At Karen Margrethe Schytt var alene på skansen var ikke unormalt. Hun holdt af sine kolleger i den lokale afdeling af Malernes Fagforening, men arbejdspladsen havde gennem mange år været præget af kaos.
Ledere og bestyrelser kom og gik, der var sammenlægninger og nye strukturer. Og midt i det hele stod Karen Margrethe Schytt, der som den faste medarbejder på kontoret endte med langt mere på sit skrivebord, end der burde ligge. År efter år.
- Jeg er født med en enorm stædighed, så jeg er ikke én, der kaster håndklædet i ringen. Derfor blev jeg ved med at kæmpe for at få arbejdspladsen til at hænge sammen. Jeg blev flere gange lovet, at nu blev det snart bedre, men det gjorde det ikke, husker hun.
I starten af sin sygemelding gik Karen Margrethe Schytt en masse rundt om sig selv, mens hun tænkte på de bunker, der tårnede sig op til hende på arbejdspladsen under hendes fravær. Hun ville tilbage, men hendes læge var afvisende.
- Senere har han fortalt, at han var alvorligt bange for, at mit hjerte eller mine lunger ville stå af, og at jeg ganske enkelt ikke ville overleve, fortæller hun.

Kunne ikke længere finde rundt i sit nabolag

Efter godt en måneds sygemelding knækkede Karen Margrethe Schytt fuldstændig. Pludselig kunne hun ikke længere komme ud af sengen om morgenen, hun følte sygelig angst og græd hele tiden.
Hendes hukommelse og koncentrationsevne holdt også op med at virke.
- Jeg har boet i det samme område hele mit liv. Men pludselig kunne jeg ikke finde hjem igen, når jeg havde fulgt min søn i skole. Jeg kunne stå og stege bøffer, mens kartoflerne kogte over på pladen ved siden af, men jeg lagde ikke mærke til det, husker hun.
Hendes læge havde ventet dette knæk, som ofte indtræffer for meget stressede mennesker. Og som er nødvendigt for, at de kan begynde at bygge sig selv op igen.
- Det var en hård tid for hele familien. Jeg kunne ingenting selv. Og jeg er sikker på, at hvis det ikke havde været for min fantastiske mand, havde jeg ikke eksisteret i dag. Han tog med mig til alt og talte min sag, fortæller Karen Margrethe Schytt.
Også hendes forældre og venner viste sig som de klipper, man har brug for i den situation.

Skaden i hjernen er uoprettelig

I dag er det otte år siden, Karen Margrethe Schytt blev sygemeldt. Gennem lang tid håbede hun at komme tilbage til sit arbejde, men måtte til sidst erkende, at det ikke kunne lade sig gøre.
Hun modtager i dag førtidspension.
- Min hjerne har taget permanent skade, og den kan ikke helbredes. Jeg kan stadig hverken huske eller koncentrere mig. Små ting føles som store udfordringer for mig, siger Karen Margrethe Schytt.
Hun finder det hårdt at tænke på, at hun aldrig mere skal på arbejde igen, for hun har altid nydt at bidrage til samfundet og at have kolleger. Det hænder også, at hun møder fordomme mod sit usynlige handicap, og det kan være hårdt for selvværdet.
Karen Margrethe Schytt vælger dog at fokusere på de ting, der får hverdagen til at glide for hende og familien.
- Naturen er en daglig redning for mig. Jeg går en tur hver morgen, ud over markerne, mens solen titter frem, og fuglene kvidrer. Så føler jeg en indre ro, som ellers kan være så svær at finde, siger Karen Margrethe Schytt, der også bruger meget tid i sin have.
Den er praktisk inddelt med en masse små kasser og bede, fordi hun bliver forvirret og frustreret, hvis hun skal overskue en større mængde havearbejde ad gangen. Men i små bidder fungerer det. Og på samme måde har Karen Margrethe Schytt kæmpet sig tilbage til tilværelsen.


Vil du have inspiration til at skabe et godt arbejdsmiljø som modvirker stress? Så tilmeld dig HK Sydjyllands arbejdsmiljødag den 28. april.

Arbejdsmiljø Stress Sygdom

Læs flere nyheder fra HK Sydjylland

Læs flere nyheder fra HK Sydjylland


28. april: Hellere dø af grin end af stress

Læs mere og tilmeld dig

28. april: Hellere dø af grin end af stress


Læs mere og tilmeld dig

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk