HK.dk logo

Både pisk og gulerod virker i jobindsatsen

30. marts 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Jobpræmier, økonomiske sanktioner og dagpengeniveau fungerer alle på forskellig vis som incitamenter, når ledige skal motiveres til at finde et job.

Alt afhængig af målgruppen er forskellige økonomiske incitamenter i beskæftigelsespolitikken brugbare værktøjer, når ledige dagpenge-eller kontanthjælpsmodtagere skal tilskyndes til at finde et arbejde. 

Sådan lyder konklusionen i en ny undersøgelse fra KORA, der har produceret en oversigt over eksisterende forskningslitteratur om økonomiske incitamenter i beskæftigelsespolitikken.

Effekterne varierer

Hvis en ledig selv finder job, vanker der en økonomisk gulerod i form af en jobpræmie. Men hvis den ledige ikke dukker op til sin aktivering, ryger nogle af dagpengene. Det er to vidt forskellige eksempler på økonomiske incitamenter, der ifølge KORA begge virker efter hensigten: At få ledige hurtigere i arbejde. 

Oversigten viser altså, at både økonomisk pisk og gulerod virker i beskæftigelsespolitikken. Men effekterne varierer alt afhængigt af, hvilket økonomisk instrument, man bruger - og på hvilken målgruppe.

Pas på med pisken

KORA påviser desuden, at økonomiske incitamenter ofte virker på kort sigt. Og at brugen af sanktioner og andre former for negative økonomiske incitamenter er så omfattende en indgriben i lediges liv, at det er væsentligt at belyse andre konsekvenser. 

For eksempel er det vigtigt at se på konsekvenserne for de grupper, der ikke formår at reagere på incitamentet. Det kan dreje sig om de mest udsatte ledige, der ofte har sociale eller helbredsmæssige problemer ud over ledigheden.Social og beskæftigelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk