HK.dk logo

Elev blev snydt for 88.000 kroner

31. marts 2016  |  HK Privat  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Et mediebureau, som nu er gået konkurs, betalte en elev løn under mindstesatsen, ligesom eleven blev snydt for feriegodtgørelse og fritvalgskonto


Penge

88.000 kroner.

Så meget har et mediebureau snydt en tidligere mediegrafikerelev for. Det er blevet slået fast i en ny kendelse fra tvistighedsnævnet.

Virksomheden snød blandt andet eleven for feriegodtgørelse og fritvalgskonto. Samtidig underbetalte de eleven, da hans løn lå under overenskomstens mindstesats for elever.

Virksomheden nægtede at betale
Sagen begyndte, da eleven ikke fik sin feriegodtgørelse på cirka 35.000 kroner. Herefter gennemgik HK/Privat mediegrafikerelevens lønsedler og kunne se, at virksomheden spiste ham af med en løn, der lå et stykke under overenskomsten.

Virksomheden afviste at betale, og derfor tog HK/Privat sagen til Tvistighedsnævnet, der afgør sager om uenigheder mellem elever og praktikvirksomheder på erhvervsuddannelserne.

- Uanset hvordan virksomhederne vender og drejer det, kan de ikke slippe af sted med at underbetale deres elever. Eleverne skal have den løn og ferie, som overenskomsten giver dem ret til, siger Klara Hoffritz, der er advokat i HK/Privat.

Få forhandlet lønnen fra start af
Virksomheden er gået konkurs, og derfor er det Lønmodtagernes Garantifond, der skal betale de penge, som eleven mangler i løn.

Eleven var voksenelev, og derfor skulle hans arbejdsgiver have aftalt en løn med ham, der tog højde for hans uddannelse og erfaring. Men i sagen her blev lønnen ensidigt besluttet af arbejdsgiveren helt uden en forhandling.

HK/Privat forsøgte ved Tvistighedsnævnet at få medhold i et krav om, at eleven skulle have haft en løn, der var højere end de satser, der gælder for elever under 25 år. Men det gav Tvistighedsnævnet ikke medhold i.

- Det viser, hvor vigtigt det er at få aftalt den rigtige løn fra begyndelsen, hvis du er voksenelev. Og hvis forhandlingen ikke kaster den overenskomstmæssige løn af sig, kan lønnen ofte aftales med organisationernes medvirken, siger Klara Hoffritz.

Der gælder forskellige regler for voksenelever alt efter hvilken overenskomst, man er dækket af. Derfor er det en god idé at kontakte din lokale afdeling, hvis du er i tvivl om reglerne, understreger hun.

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk