HK.dk logo

HK sætter spot på privatiseringer i ny handelsaftale

31. marts 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Den planlagte frihandelsaftale mellem USA og EU vægter privatiseringer af offentlige ydelser for højt og lønmodtagerrettigheder for lavt, advarer HK Kommunal.

- Frihandel bør under ingen omstændigheder gennemføres på bekostning af demokrati og rettigheder til at regulere markedets frie kræfter.

Sådan siger HK Kommunals næstformand, Mads Samsing, i en kommentar til de forhandlinger, der i denne tid udspiller sig mellem USA og EU om en gigantisk frihandelsaftale benævnt TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).

Offentlig service under pres

Mads Samsing, der er ansvarlig for HK Kommunals internationale arbejde, hæfter sig især ved, at handelsaftalen kan komme til at indeholde klausuler, der kan betyde, at opgaver og sektorer, der bliver privatiserede, ikke kan trækkes tilbage i offentligt regi.

Og som udgangspunkt er alle sektorer omfattet af aftalen, medmindre det eksplicit fremgår af en såkaldt negativliste, at de er udeladt. Det er ifølge Mads Samsing meget problematisk.

- Vi har mange eksempler på mislykkede privatiseringer. Også inden for HK Kommunals område for eksempel med beskæftigelsesindsatsen. Det er helt uacceptabelt, hvis en handelsaftale forhindrer os i, at vi kan rette op på en skandale, som den vi så i Gribskov, siger HK Kommunals næstformand.

Mads Samsing advarer generelt mod en aftale, der omfatter offentlige tjenester herunder offentlig administration, uddannelse, sundhed og forsyning.

Lønmodtagernes rettigheder skal sikres

Aftalen kommer til at indeholde et kapitel om bæredygtighed, der også skal indeholde bestemmelser om lønmodtagernes rettigheder. EU har skrevet udkastet til det kapitel, der nu forhandles om. Og selvom der ifølge Mads Samsing står meget godt i udkastet, har han fortsat visse bekymringer.

- Det er helt afgørende, at aftalen sikrer de grundlæggende faglige rettigheder herunder retten til at strejke. Men aftalen bør for eksempel også understøtte brugen af arbejdsklausuler, når der løses opgaver for det offentlige, siger Mads Samsing.

Mads Samsings synspunkter er til dels optrykt på den amerikanske anerkendte og indflydelsesrige hjemmeside ’The Hill’.


Love og rettigheder Arbejdsmarked Politik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk