Vi opdaterer it-systemerne

Vi opdaterer vores it-systemer i dag 19/9-20 kl. 09.00- 17.00, du kan derfor opleve, at du ikke kan logge ind i dette tidsrum.

Vi beklager ulejligheden.

HK.dk logo

Kompleks administration på handicapområdet

12. april 2016  |  HK Kommunal  |  Mogens Jepsen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

En undersøgelse fra Kora om merudgifter til handicappede viser ikke bare forskelle i praksis, men også administrationen omkring det er uhyre kompleks og meget krævende.

Der er politisk fokus på handicapområdet, blandt andet hvordan reglerne om merudgifter administreres.

Ifølge serviceloven kan familier med børn og unge med handicap og voksne handicappede søge om økonomisk tilskud til dækning af såkaldt nødvendige merudgifter, som fx medicin, kost og diætpræparater, hjælp til praktiske opgaver samt sko og beklædning.

Kora (Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning) har derfor undersøgt området) og fremkommet med en rapport om det.

Rammelov, udfyld resten!

En af konklusionerne er, at der er store administrative udfordringer forbundet med sagsbehandlingen.

En af de største udfordringer er, at serviceloven er en rammelov, hvorfor sagsbehandlingen er fyldt med skøn og vurderinger.

Eksempelvis defineres det ikke i loven, hvad der er normale udgifter, og hvad der er nødvendige merudgifter. Denne vurdering foretages af sagsbehandleren i de enkelte sager.

Dertil kommer, at mange af sagerne er uhyre komplekse – især når der er tale om flere sygdomme hos borgeren.

Store krav til begrundelser

Ifølge rapporten fremgår det, at kravene til begrundelse på merudgiftsområdet er meget restriktive og ressourcekrævende. 

Ikke mindst set i forhold til, hvor meget der udbetales i merudgiftsydelse, og sammenlignet med kravene, der gælder i forhold til mange andre bestemmelser i serviceloven. 

I henhold til forvaltningsloven mv. skal en begrundelse indeholde en kort redegørelse for sagens faktiske oplysninger, som har været tillagt væsentlig betydning for afgørelsen. Hvis der er tvist om de faktiske omstændigheder, bør dette også fremgå af begrundelsen. 

Derudover skal en begrundelse indeholde henvisning til relevant lovregel eller administrativt fastsatte bestemmelser. Hvis den trufne afgørelse beror på en fortolkning af de anvendte bestemmelser, må der tillige redegøres for indholdet af den anlagte fortolkning, og i det omfang, afgørelsen efter de gældende regler beror på et skøn, skal begrundelsen tillige angive de hovedhensyn, der har været bestemmende for skønsudøvelsen.Social og beskæftigelse Ydelse og borgerbetjening Administration

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk