HK.dk logo

Selvstændig ved et tilfælde

12. april 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Malene Hald havde ikke taget en aktiv beslutning om, at hun ville være selvstændig. Hun blev bare færdiguddannet under finanskrisen. Her giver hun sine bedste tips og tricks til andre, der også vil være deres egen chef.


Selvstændig

– Det fede ved at være i fagforening er, at man kan få hjælp til det juridiske og alt det, man ikke selv er ekspert i. Det er tit noget med økonomi og jura. Og man kan få et fællesskab. Man er jo lidt alene, som freelancer, siger Malene Hald. FOTO: Mark Knudsen

Få en emailadresse, der slutter med dit domænenavn, sig aldrig nej til opgaver, og betal din moms til tiden. Så kort, klart og kontant lyder rådene fra Malene Hald til andre, der har lyst til at blive selvstændige. Og det er i store træk det, hun selv har gjort. Men hun deler også gerne ud af mellemregningerne og de erfaringer, hun gjorde sig undervejs.
Den første og sværeste udfordring for mange nye freelancere er at fastsætte priser. Sådan var det også for Malene Hald i begyndelsen.

– Vi er ikke gode til at tale om løn og penge i Danmark. Sådan er det også for freelancere. Jeg delte engang kontor med en megaskrap kunsthåndværker, som gav et godt råd. Hun sagde ”find en pris og smid så 20 procent oveni. Næste gang tager du så den pris og smider igen 20 procent oveni. Det bliver du ved med, indtil du oplever, at kunderne ikke køber. Så ved du, hvor grænsen ligger”, siger Malene Hald og tilføjer, at der bare også er forskel på kunderne og, hvor meget de betaler.

– Der nogle kunder, som betaler godt. Der er også nogle kunder, der uden blusel foreslår, at man arbejder con amore – altså gratis.

 

Con amore
Malene Hald laver også con amore. Men det er for sin egen skyld, og når hun selv er sin egen kunde. Det handler om branding og om at forbedre sine kompetencer og dermed at sikre sig selv bedre opgaver på den lange bane.

– Jeg er blevet inspirereret til mine con amore-projekter af en amerikansk designer/illustrator, som hedder Jessica Hische. Hun lavede det, der hedder ”dropcap”. Det er stort dekoreret startbogstav i en tekst. Hver dag lavede hun et bogstav for sportens skyld og for at træne sig selv. Hun lagde projektet ud på sin blog under navnet “The Daily Dropcap”, og det viste sig, at andre syntes, at det var fedt. Det førte til, at hun fik nye opgaver, som hun tjener godt på. Måske bedre end hun ville have tjent på de bestillingsopgaver, hun normalt havde. I hvert fald vil de ikke have ført hende til de nye opgaver, forklarer hun og uddyber:

– Friheden til at lave den slags er også det, der er med til at gøre det fedt at være selvstændig. Man har brug for en legeplads. Som freelancer bliver man let en lejesvend, for det er kunden, der bestemmer, hvordan produktet skal være. Så det handler også om at levne plads til det sjove indfald – og det er det, der på langt sigt skal føre din virksomhed videre, siger hun.

Tilbage til pengene. Som tidligere nævnt synes Malene Hald, at vi skal være bedre til at tale om penge, og derfor har hun heller ikke noget imod selv at lægge ud. Som selvstændig med et CVR-nummer udbetaler hun løn til sig selv.  

– Min løn er på niveau med en butiksassistent. Jeg kunne godt give mig selv en højere løn, men jeg kan ikke lide at trække alt overskuddet ud af virksomheden, og det er vigtigt for mig at lægge fra til dårlige tider. Lige nu er jeg gravid og i gang med at spare op til min egen barsel. Barselsfonden for selvstændige er jo lige røget, siger hun.

Den manglende barselsfond

Lige netop barslen er et af de områder, hvor der i høj grad er forskel på fastansatte og freelancere. Og hendes fastansatte veninder spørger også tit til, hvordan Malene Hald kan vælge at være selvstændig samtidig med, at hun er mor.

– Der er faktisk ret mange fordele ved det. Jeg skal jo ikke overtale en chef til, at jeg måske kan starte langsomt op på deltid efter min barsel. Det bestemmer jeg selv. Og jeg tilrettelægger selv min arbejdsdag, så der er plads til, at jeg kan begynde lidt senere om morgenen i stedet for at haste afsted for både at nå at aflevere barn og møde på job til tiden, siger hun.

Men selvfølgelig er det hele ikke rosenrødt. Der er også en bagside og en usikkerhed. Mange freelancere er bange for, at kunderne forsvinder under barslen. Den bekymring deler Malene Hald også.

– Kunderne skal jo stadig have lavet deres opgaver, mens jeg er på barsel, så jeg er da bange for, at de forsvinder. Jeg kan og vil ikke tage en lige så lang barsel, som jeg ville have kunnet som lønmodtager. Jeg ville måske alligevel ikke have taget et helt år. Men det er noget, jeg tænker på. Jeg har altid været heldig at få arbejde et eller andet sted, så jeg håber, at det fortsætter, og ellers må jeg bare ud og skaffe nye kunder igen, siger hun.

Sig det videre                                             

Og de gode tips og tricks til at starte op fra bunden kender hun allerede. Hun giver dem gerne videre til andre, der også gerne vil have foden under eget bord.

– Hvis man har besluttet sig for at blive freelancer og starte sin egen virksomhed, skal man fortælle det til alle, man kender. Man skal have en hjemmeside, der fungerer, og som er søgemaskineoptimeret. Og man må ikke sige nej til opgaver, fordi man tror, at man ikke kan lave dem. Det kan man som regel altid alligevel. Jeg har også lavet en del kedelige opgaver i begyndelsen, fordi jeg sagde ja tak til alt, fortæller Malene Hald.

Og så skal man også fortælle det til alle dem, man ikke kender, og skabe sig sit eget netværk.

– Jeg er aktiv på alle de sociale medier, jeg kender. Jeg har oplevet at få en opgave via twitter, som førte til yderligere opgaver og en masse faglig udvikling. På de sociale medier er det også let at følge med i, hvad der sker på det grafiske felt i udlandet. Danmark er langt bagud, så hvis man vil være på forkant med de nye tendenser, skal man følge med i, hvad der sker internationalt, siger hun.

Sidst men ikke mindst er den klassiske mund-til-mund-metode og det personlige møde stadig mest effektivt.

– Hvis man er sød og hjælpsom og behandler sine kunder godt, så er de gode til at give en anbefaling med på vejen. Der findes også morgenkaffemøder eller fredagsbarer rundt omkring, man kan deltage i. Og så skal man bruge sin fagforening. Der er ofte også netværk og gode arrangementer at finde, siger Malene Hald.

Karriere Freelancer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk