HK.dk logo

HK Handel skaffede godt 58 mio. kr. til medlemmerne

13. april 2016  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det betaler sig at være medlem af fagforeningen – HK Handel skaffede gennem 1.121 faglige sager godt 58 mio. kr. til medlemmerne i 2015.

Helt præcist skaffede HK Handel 58.114.477,33 kr. til medlemmer i knibe i 2015. Selvom godt 58 mio. kr. er mange penge, er beløbet lavere end de knap 76 mio. kr. i 2014. Det afspejler et år med færre sager – helt præcist 792 færre sager end i 2014 – og især færre konkurssager.

- Mange af de penge, vi skaffer medlemmerne gennem faglige sager, er igennem Lønmodtagernes Garantifond, og det er ved konkurssager, som vi har set færre af i 2015 end i de foregående år, siger Kim Jensen, faglig chef i HK Handel.

Flere handicapsager bliver afgjort

Afgjorte sager om fyringer af handicappede er til gengæld steget i antal. Det skyldes, at HK Handel i august 2015 vandt en principiel højesteretsdom, der siger, at hvis arbejdsgiveren er klar over, at medarbejderen har et handicap, så har arbejdsgiveren en udstrakt forpligtigelse til at tilpasse arbejdet til handicappet, så længe det ikke er urimeligt. Samtidig siger dommen, at 120-dages reglen ikke kan bruges, når arbejdsgiveren ikke har tilpasset opgaverne.

Læs mere om højesteretsdommen i 2015. 

- Handicapsager er et stort område, nu da Højesterets afgørelse har skabt retningslinjer, så vi kan lukke dem, og erstatningssummerne er høje, siger Kim Jensen. Handicaps i sagerne dækker bredt, fx fra epilepsi til en diskusprolaps eller en kunstig hofte. Handicappede beskyttes af Forskelsbehandlingsloven.


vaegt

Foto: Colourbox

Nye lønsystemer har giver flere lønsager

En anden tendens i 2015 har været flere sager om manglende løn pga. nye lønsystemer. Og så fører HK Handel årligt en stabil bunke sager om usaglige fyringer, hvor fx en stilling er blevet skåret væk på grund af en omstrukturering, men så efterfølgende genbesat af en ny person. Her kan HK Handel rejse spørgsmål om, hvorvidt en fyring var nødvendig, eller om der er tale om en usaglig afskedigelse.

 

Sager afgøres oftest i mindelighed

Langt størstedelen af de 1.121 sager er løst ved, at HK Handel og arbejdsgiverne indgår en aftale om et forlig. Men 90 af sagerne i 2015 har krævet advokatbistand. De sager indbragte medlemmerne i alt 9.513.752,63 kr., mens udgiften til advokatsagerne til sammen var på 1.427.324,15 kr. Seks af sagerne blev tabt. 

Både antallet af sager og dermed beløbet skaffet til medlemmer svinger fra år til år. I 2013 skaffede HK Handel fx 87 mio. kr. til medlemmerne, og i 2012 var beløbet 75 mio. kr. I 2010 var beløbet helt oppe på godt 106 mio. kr. Da var antallet af sager oppe på 2.829.    

Der er i hele HK i 2015 indberettet 2880 sager, der i alt har indbragt medlemmerne 245.152.983,03 kr. 

Har vi vundet en sag for dig, går alle pengene ubeskåret til dig.    

Har HK Handel hjulpet dig med en sag? Fortæl om dine erfaringer på vores Facebook-side - klik her.

Overenskomst Retssager

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk