HK.dk logo

tillidsvalgt - en vej til lederjob

19. april 2016  |  MidtVest  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I dag er hun leder med ansvar for 18 medarbejdere. Tidligere var hun tillidsrepræsentant for kollegerne. Netop derfor havde Hanne Dorte Krogh Nielsen mod til at slå til, da muligheden for at blive ledende lægesekretær opstod. At være tillidsvalgt er en stor fordel i lederjobbet og en god vej til det, mener hun.


Ledende lægesekretær Hanne Dorte Krogh Nielsen var TR, da hun blev leder

- Det er helt klart mit arbejde som tillidsrepræsentant, der gør, at jeg sidder her i dag. Det var der, jeg blev uddannet i at forhandle og at mestre de svære samtaler ved personsager. Jeg lærte om det politiske spil og min rolle og jeg mødte en masse engagerede mennesker, fortæller Hanne Dorte Krogh Nielsen.
I dag er 46-årige Hanne Dorte ledende lægesekretær på Neurologi og Ergo-fysioterapi i Hospitalsenheden Vest. Hun har ansvaret for 18 lægesekretærer fordelt på tre forskellige adresser i Holstebro, Herning og Lemvig.  
- Jeg trækker i høj grad på det, jeg lærte som tillidsrepræsentant (TR). Foruden en masse erfaringer, lærte jeg at stole på mig selv. Jeg blev afklaret om mine værdier og hvem jeg var i min rolle som TR. Og jeg udviklede en større åbenhed for menneskers forskellighed.  Alt det har jeg taget med mig til lederjobbet, siger hun.

Tillidsrepræsentant-uddannelse får man ikke nej til

Det var tilbage i 2003, Hanne Dorte som 34-årig blev prikket på skulderen af en anden TR, der mente at se en kommende tillidsrepræsentant i Hanne Dorte, som kunne lide at engagere sig og være med til at træffe beslutninger. Det var rigtigt set, tænker hun i dag
- Vi stod i en situation, hvor der ellers ikke ville være en tillidsrepræsentant, og jeg syntes jo, det lød lidt spændende. Jeg vidste også, at der var en særlig palette med uddannelse for tillidsrepræsentanter, gode kurser. Kursusmidler hænger ikke altid på træerne, men TR-uddannelsen får man ikke nej til på samme måde. Derfor tog jeg både TR-grunduddannelsen hos HK og byggede også TR-ledelsesmodulet ovenpå. Uddannelsen har givet mig mange både faglige og personlige kompetencer. Den er guld værd - også i dag i mit lederjob.

Blev opfordret til lederjob

Kort tid efter, at hun blev valgt, fungerede hun som fællestillidsrepræsentant for lægesekretærerne på flere af hospitalets daværende centre, som manglede egne tillidsvalgte. 
Da den ledende lægesekretær på Hanne Dortes afdeling i 2009 valgte at gå på efterløn samtidig med planer om en ny struktur, som nok ville betyde færre fællestillidsrepræsentanter, stod Hanne Dorte i et valg.
- eg blev fra flere sider opfordret til at søge jobbet. Og så fik jeg jo blod på tanden. Det var fordi, jeg var tillidsrepræsentant, jeg turde tage springet, siger hun.

- Jeg oplever min TR-baggrund som en stor fordel i jobbet, fordi jeg kan se sager fra begge sider, og det gør samarbejdet med medarbejderrepræsentanterne meget nemmere – og jeg tænker netop først og fremmest, at vi har et fælles samarbejde. Andre ledere, der ikke har prøvet at være TR, har måske mere en tendens til at tænke, at ledere og medarbejdere står mere overfor hinanden, mener Hanne Dorte.

Nye relationer

Hanne Dorte trives i sit lederjob, der har betydet en anden relation til de tidligere kolleger, hun idag er chef for

Efter hun er blevet chef for sine gamle kolleger, har hun været på kursus sammen med den nuværende tillidsrepræsentant.
- Det var et kursus i HK-regi for ledere og TR sammen. Det gav rigtig meget i forhold til at kunne se en sag fra se begge sider og definere vores roller som hhv. leder og medarbejderrepræsentant. Vi fik virkelig lært, hvordan vi kan bruge hinanden, og hvor vi kan rykke os sammen, fordi vi har den samme bane at spille på, fortæller hun.
Kurset bidrog også til Hanne Dortes skift fra kollega til leder. Hun trives i sin lederstilling, og de tidligere kolleger har for længst vænnet sig til, at Hanne Dorte er chefen, selvom snakken over kantinebordet er en anden i dag

- Det er helt naturligt, at relationen til en leder er knapt så ’tæt’ som kolleger imellem. Det var jeg i nogen grad vant til som TR, hvor man også har en viden om personsager eller andet, man ikke kan tale med kollegerne om.  Som leder kan jeg ikke altid være enig med alle, men jeg gør meget ud af at kommunikere i forbindelse med de upopulære beslutninger, som jo også er en del af vores hverdag. 

En ting har imidlertid ikke forandret sig. Det er Hanne Dortes faglige stolthed: 
- Nok er jeg leder, men derfor er jeg stadig stolt af at være lægesekretær og følger med i faget og udviklingen for vores faggruppe. Den faglige politiske interesse er også noget, som min TR-rolle har vakt i mig – for altid, tror jeg, slutter hun.

Plads til både børn og arbejdet som tillidsrepræsentant

Da Hanne Dorte tilbage i 2003 blev prikket på skulderen var hun 34 år og havde mindre børn. Det gav naturligvis anledning til overvejelser. Var der nu plads i hverdagen til også at være tillidsrepræsentant?

-       -  Afdelingen manglede en TR, da jeg blev spurgt. Alternativet var, at vi ingen havde. Jamen, så måtte jeg jo skabe en ramme om min rolle som TR, som jeg kunne leve i. Sådan at jeg både havde tid til at være mor, tillidsvalgt og passe mit job som lægesekretær. Og jeg fandt jo ud af, at det godt kunne balanceres, lyder det fra Hanne Dorte Krogh Nielsen, som fortsætter:

- Når noget er spændende, kan man som regel godt få det til at lykkes. Og det er spændende at være TR.

Karriere Kompetencer Ledelse Udvikling Tillidsrepræsentant Lægesekretær

Gør en forskel på jobbet og
Udvikl dig personligt


Bliv tillidsvalgt

Du kan også få vejledning om efteruddannelse


Bestil tid her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk