HK.dk logo

Kolleger er vigtige, når en langtidssyg vender tilbage

21. april 2016  |  HK Kommunal  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Kollegerne spiller en stor – og ofte – overset rolle, når en langtidssygemeldt medarbejder vender tilbage til jobbet, viser et nyt forskningsprojekt.

Når en langtidssygemeldt medarbejder er klar til at vende tilbage til jobbet, er det ikke bare en sag mellem chefen og medarbejderen, skriver Magasinet Arbejdsmiljø. Forholdet til kollegerne og deres støtte og forståelse er mindst lige så vigtig.

Det viser forskningsprojektet “Fasen efter raskmelding i et arbejdspladsperspektiv” fra DEFACTUM, Region Midtjylland og Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet

– Gradvis tilbagevenden til arbejdet skaber nogle udfordringer, ikke kun for den raskmeldte, men også for kollegerne i teamet. Vores resultater viser, at det kan være vanskeligt at komme tilbage og lave de samme arbejdsopgaver som før sygemeldingen, siger Kirsten Schultz Petersen, der sammen med Eva Ladekjær Larsen har stået i spidsen for projektet.

Inddrag kollegerne

Når man som leder skal planlægge en tilbage-til-arbejdet-indsats, bør man derfor ifølge Kirsten Schultz Petersen ikke alene tage en snak med den sygemeldte person, men også med kollegerne for at forberede dem på, hvordan de bedst kan støtte op om indsatsen.

– Hvis man arbejder i teams, som man jo gør på mange arbejdspladser, kan det have konsekvenser for hele gruppen, hvis en kollega ikke kan yde 100 procent i en periode. Det kan betyde, at de andre skal tage et større slæb i en periode, siger hun til Magasinet Arbejdsmiljø.

En anden ting, der viste sig at have betydning, var, om personen er vellidt blandt kollegerne, og hvilke holdninger der generelt er til sygefravær på arbejdspladsen.

– Det er jo ikke noget, vi kan lide at tale højt om, men det viser sig, at hvis den raskmeldte er vellidt blandt kollegerne – og der generelt er et godt psykisk arbejdsmiljø på arbejdspladsen – er kollegerne villige til at gøre mere, og det er nemmere at vende tilbage og blive en del af arbejdsteamet efter en sygemelding, siger hun.


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk