HK.dk logo

Davut vil bygge bro

25. april 2016  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Borgere med anden etnisk baggrund end dansk, kender ikke nok til fagforeninger. Derfor vil Davut nu bygge bro mellem HK og Gellerupparken.

Davut vil bygge bro mellem HK og Gellerupparken

Det hele var temmelig forvirrende. Davut Ataman blev lokket med til generalforsamling i HK Kommunal Østjylland af en kollega. Han vidste ikke, hvad den slags gik ud på, så han var egentlig bare kommet for at lytte. Men pludselig fandt han sig selv på talerstolen som suppleant-kandidat til bestyrelsen, og så blev han valgt ind. Med næsten dobbelt så mange stemmer, som nummer to.

- Det var noget af en overraskelse, men jeg er virkelig glad, fortæller Davut Ataman.

Han er på mange måder lidt af en særlig en. Med sin tyrkiske baggrund, er han den eneste ikke-etniske dansker i HK Kommunal Østjyllands bestyrelse. Han er vokset op i Gellerupparken – den aarhusianske ghetto – sammen med en hel masse rødder, der var bedre til at lave ballade end lektier. Men Davut blev sendt i en skole i den gamle del af Brabrand, sammen med hans bedste ven fra både vuggestue og børnehave. En etnisk dansk dreng fra parcelhuskvarteret.

- Vi var rigtig tit hjemme hos ham. Hans far hjalp os med at lave lektier, husker Davut Ataman.


Rolig og fornuftig

Davut vil bygge bro mellem HK og Gellerupparken

Hjemme i ghettoen var Davut kendt som den rolige og fornuftige dreng.

- Der har altid været respekt om mig, fordi jeg forstod at vælge de gode til, og de dårlige fra, siger Davut med stolthed i stemmen.

Nu vil han bruge respekten og pladsen i fagforenings-bestyrelsen til at bygge bro mellem ghettoen og HK.

- Der er rigtig mange med anden etnisk baggrund end dansk, der ikke ved, hvad en fagforening kan gøre for dem. Derfor er de ikke meldt ind. Men det synes jeg, at de skal. Derfor vil jeg forsøge at bygge bro ved at oplyse om HK’s tilbud og årsagen til, at en fagforening er noget, man skal være medlem af, siger Davut Ataman.

For ham selv, var et medlemskab af en fagforening ikke noget, der lå lige for.

- Jeg vidste intet om fagforeninger. Det var ikke noget vi talte om i mit barndomshjem. Så det var først, da jeg startede på EUX, hvor HK kom ud og talte med os, at jeg fik kendskab til muligheden. Et medlemskab var gratis, så det tog jeg imod. Jeg har været medlem lige siden, siger han

HK skal komme til dem

Og lige som HK kom til ham, mener han også at HK skal komme til de mange potentielle medlemmer, med anden etnisk baggrund end dansk.

- De har ikke tradition for at møde op i en fagforening til arrangementer og kurser. De undersøger heller ikke muligheden for et medlemskab, for de ved slet ikke, at det er en mulighed. Derfor er HK nødt til at komme til dem, og oplyse om, hvorfor man skal være medlem af HK og ikke en af de gule fagforretninger, siger han.

I Gellerupparken er der mange foreninger, hvor beboerne mødes og udveksler erfaringer om alle livets forhold. Her er det oplagt at blive inviteret med, mener Davut.

- Ofte er det sådan, at hvis en melder sig ind et sted, så gør alle de andre det også. Mange af dem, der ved, at en fagforening er en mulighed, har meldt sig ind i en af de gule. Ganske enkelt fordi det er billigere. Men de ved jo ikke, at det kun er OK-fagforeningerne, der reelt kan kæmpe for forholdende på arbejdspladserne gennem overenskomstforhandlingerne. Det skal vi fortælle dem, siger han.

Davut Ataman vil også gerne hjælpe de mange beboere i Gellerupparken med at forstå, at der findes et fagligt fællesskab i fagforeningerne, hvor man ikke bare har fokus på rettigheder og pligter på arbejdsmarkedet, men hvor man også kan komme på kurser og få hjælp til at finde et job.

Selv arbejder han som biblioteksassistent på Gellerup bibliotek, hvor han, ud over at stå for pas, kørekort og nemID, også har ’Davuts IT-hjørne’, hvor han underviser i it og hjælper med jobansøgninger.

- Der er rigtig mange af dem, der kommer her på biblioteket, for at få hjælp, der gerne vil i arbejde og blive bedre integreret. Men lige så mange af dem, kender ikke til fagforeningerne. Det vil jeg gerne gøre op med, siger Davut Ataman. 

Og lidt af arbejdet er gjort alene ved, at han nu er med i en bestyrelse i HK.

- Min familie og venner er meget stolte af mig. Der bliver rigtig snakket om, at en med tyrkisk baggrund nu er med i det arbejde. Og så spørger de selvfølgelig, hvad sådan en fagforening egentlig laver og hvorfor jeg er med i det. Så der er allerede mange, der har fået den første lektion i, at HK er en fagforening, man bør være medlem af, griner Davut Ataman.

Organisering Overenskomst

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk