HK.dk logo

Vigtigt at være i mental topform

25. april 2016  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Ved at træne hjernen kan man få mere overskud, modvirke stress og skabe øget livskvalitet. Det var budskabet på et medlemsmøde i HK Kommunal Hovedstaden i april.

At være i topform er typisk noget vi forbinder med vores fysik. Men når vi taler sundhed og livskvalitet, er det lige så vigtigt, at vi er i mental topform. Og hvordan det sker, kom forfatter, tv-vært og underviser Louise Luxhøi med mange ideer til, da hun holdt foredrag for næsten 200 medlemmer af HK Kommunal Hovedstaden ved et medlemsmøde onsdag 6. april.

- Mental topform er et begreb for den tilstand af overskud og robusthed, som vi kan træne vores hjerne i, så vi bedre kan klare udfordringer og have stor trivsel samtidig, sagde hun blandt andet og understregede samtidig sit mål om at gøre alle mere tilfredse med deres liv.

Et skridt på vejen er at træne sin hjerne til at tænke i bestemte baner. For ifølge Louise Luxhøi kan hjernen trænes på samme måde som en muskel:

- Der findes efterhånden omfattende dokumentation for, at det nytter noget at arbejde med vores humør og attitude. Vi kan aktivt ændre vores tankemønster, mindset og hjerne, så vi får et liv med mere engagement, bedre præstationer og mindre sygdom. Så på samme måde som vi kan have en træningsprogram for vores fysiske form, kan vi også have et træningsprogram for vores mentale form, sagde hun.


Baseret på egne erfaringer

Louise Luxhøi signerede og solgte stakkevis af sin bog 'Mental Topform'

Louise Luxhøi signerede og solgte stakkevis af sin bog 'Mental Topform'

Som så mange andre, har Louise Luxhøi selv prøvet lidt af hvert: at blive fyret, at være syg af stress, at miste nogle hun elskede højt, at bekæmpe livstruende sygdom, at miste troen på sig selv, at være fyldt op af økonomiske bekymringer, at opleve ensomhed og smerten ved at blive skilt. Og netop dette gør, som hun sagde, at hun med sikkerhed kan hævde, at de psykologiske værktøjer virker, som hendes program for mental topform tilbyder. Desuden har forskningen dokumenteret det, fortalte hun og gav nogle bud på, hvad hendes strategier kan resultere i:

  • Fremme dit mod, dit engagement og evne til at være fokuseret.
  • Berolige din hjerne og reducere mængden af negative tanker.
  • Udvikle gode vaner og hæmme dårlige vaner.
  • Modvirke stress og nedtrykthed.
  • Forbedre dine sociale kompetencer.
  • Opbygge dine positive tankevaner, der øger din robusthed og livsglæde.
  • Skabe en bedre balance og kontrol samt føle dig ekstra handlekraftig.

Er du interesseret kan du læse mere om Louise Luxhøis program til træning af hjernen i hendes bog 'Mental Topform' og på hendes hjemmeside: louiseluxhøi.dk

Sådan sagde deltagerne om medlemsmødet Mental Topform:

Susanne Nielsen, Teknik- og Miljøforvaltningen, Københavns Kommune:

- Jeg er lige kommet ud på den anden side af en kræftsygdom og gør meget ud af at forsøge at tænke positivt og være i mental topform. Så jeg kom i dag for at sikre mig, at jeg er på rette spor. Og så håbede jeg at få endnu flere redskaber, jeg kan bruge på vejen frem. Desuden er det også vigtigt hele tiden at blive mindet om, at man skal sørge for at have det mentalt godt. For ellers kan man nemt glide tilbage til den tid, hvor man tog tingene mere for givet. Jeg kan godt genkende det med at komme styrket ud af en krise. I dag er jeg for eksempel meget mere nærværende og gør mere ud af samværet med både mand, børn og børnebørn. Og jeg lader mig heller ikke så let gå på af irriterende småting. Nu tænker jeg Pyt. Og det kommer man langt med.

Arne Bech, Region Hovedstadens Centrallager:

- Jeg har haft megen modgang i mit liv og har derfor altid interesseret mig for mental styrke og psykologi. Jeg går også meget op i, at vi har et godt arbejdsmiljø. Måske fordi det langt fra har været en selvfølge alle de steder, jeg har arbejdet. Så jeg er her i dag blandt andet for at høre, om jeg kan få ny viden, som jeg kan bruge i min kamp for et godt arbejdsmiljø. Man kan jo altid bruge nye indgangsvinkler og nye ideer. Jeg gør selv meget ud af at forsøge at se positivt på tingene. Også for at understøtte den robusthed, som jeg synes, jeg trods alt har fået ud af en tilværelse med forhindringer. Og jeg håber, at jeg vil gå fra mødet i dag med endnu mere mod på at gøre alt, hvad jeg kan for at være med til at skabe et godt arbejdsmiljø. For indimellem er det jo lidt op ad bakke.

Næsten 200 medlemmer hørte Louise Luxhøjs foredrag om at komme i mental topform

Næsten 200 medlemmer hørte Louise Luxhøjs foredrag om at komme i mental topform

Arrangementer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk