HK.dk logo

Fødevarestyrelsens spareplan kan føre til flere ulovlige stoffer i fødevarer

26. april 2016  |  DL-F Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Der er udsigt til store besparelser hos Fødevarestyrelsen, hvor omkring 80 stillinger forventes at blive skåret væk senere i år. Men det kommer til at svække kontrollen med danske fødevarer og i sidste ende føre til flere ulovlige stoffer i produkterne.

Fødevarestyrelsen skal ligesom andre statslige institutioner effektivisere – eller spare – 2 procent. Det betyder, at styrelsen skal skære 40 millioner kroner af budgettet de kommende år, hvilket kommer til at koste omkring 80 stillinger.

Hvor eller hvem, det drejer sig om, ligger først endeligt fast den 3. maj. At ingen ved, om de snart skal lede efter nyt job, præger dagligdagen hos medarbejderne i Fødevarestyrelsens laboratorium i Aarhus.

Det fortæller Claus Lorentzen, der er tillidsrepræsentant for arbejdspladsens laboranter.

- Både mine kolleger og jeg selv er selvfølgelig meget bekymrede for, hvad der kommer til at ske, og om nogle af os er blandt de 80, der skal skæres væk, siger han.
Claus Lorentzen har bange anelser på sin egen arbejdsplads’ vegne. For det ser ud til, at det er inden for ”kemiske analyser” i bred forstand, at en del af stillingerne skal findes.

Og på laboratoriet i Aarhus beskæftiger de sig blandt andet med forureningsanalyser, der er med til at sikre, at fødevarer ikke indeholder blandt andet kræftfremkaldende stoffer. Claus Lorentzen forklarer, at der er nogle enkelte af de parametre, de undersøger, hvor de sjældent finder skadelige stoffer. Men det er ikke ensbetydende med, at analyserne er ubrugelige, understreger han.

Kan sammenlignes med fartkontrol

- Man kan sammenligne vores arbejde med fartkontrollen på de danske veje. For man kan spørge sig selv, om danskerne ville overholde fartgrænserne, hvis de vidste, at de aldrig ville blive opdaget. Det samme gælder med vores arbejde – vil virksomhederne gøre en ligeså stor indsats som i dag for at undgå ulovlige stoffer i deres fødevarer, hvis de ved, at produkterne aldrig bliver kontrolleret, spørger Claus Lorentzen.

Et andet af det aarhusianske laboratories arbejdsområder, der risikerer at blive ramt af nedskæringerne, er styrelsens fødevaredatabase. Den indeholder informationer om næringsstoffer i en lang række fødevarer og bliver blandt andet brugt af offentlige institutioner som plejehjem og sygehuse, men også af private virksomheder i fødevareindustrien, når deres produkter skal næringsdeklareres.

- Det er halvdelen af de omkring 40 medarbejdere i laboratoriet, der arbejder specifikt med analyser af næringsstoffer i produkter, og de informationer bliver efterfølgende lagt ind i databasen. Men det er meget svært at forestille sig, hvordan den skal kunne forblive opdateret, så den er til gavn for både det offentlige og det private, forklarer han.

Udover at dele af laborantområdet forventes at blive ramt af nedskæringerne, er også administrative stillinger i fare for at blive skåret væk. Til gengæld er det næsten sikkert, at det er færre end de 80 stillinger, der reelt ender med afskedigelser, da der har været ansættelsesstop tidligere på året, mens Fødevarestyrelsens medarbejdere også er blevet tilbudt frivillige fratrædelsesordninger.


Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk