HK.dk logo

Kendt chokolade-mager har elendige arbejdsvilkår

28. april 2016  |  HK Handel Hovedstaden Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Luksuschokoladekæden Peter Beier sælger sig selv på økologi, bæredygtighed og ordentlige forhold for arbejderne i plantagen i Caribien, men tilbyder samtidig sine danske ansatte elendige arbejdsvilkår.

Af Rudi Skov Damkjær

Ingen overenskomst. Ingen tillæg for aften- og weekendarbejde. Ingen tillæg for overarbejde, og ingen pension. Det er virkeligheden for de ansatte i Peter Beier Chokolades 17 butikker rundt omkring i landet. Det harmonerer dårligt med chokoladekædens eget forsøg på at brande sig som en ansvarlig og bæredygtig virksomhed, mener HK Handel, der også peger på ubehagelig overvågning af de ansatte og en kynisk behandling af sygemeldte medarbejdere.

- Vi har fået medlemshenvendelser, der desværre tegner et billede af en virksomhed, der ikke behandler sine ansatte godt. Peter Beier har ikke en overenskomst, og man har nogle ret vidtgående vilkår i ansættelseskontrakterne. Man betaler intet ud over grundlønnen, og derudover har de paragraffer, der siger, at medarbejderne skal sladre til ledelsen, hvis de hører om utilfredse kolleger. Det hænger meget dårligt sammen med det billede, de gerne vil give offentligheden af at være en ansvarlig og bæredygtig forretning, siger Trine Heiberg, der er faglig konsulent i HK Handel Hovedstaden.


Bliv rask eller bliv fyret

Fotograf: Karin Meldgaard Henriksen

Anne Jensen arbejdede indtil fornyligt i en af Peter Beiers butikker. Hun oplevede en hverdag, hvor det er ”big brother”, der leder butikkerne, og en meget hård behandling efter hospitalsindlæggelse, der endte med at tvinge hende til at sige op, uden at have et andet arbejde.

- Jeg blev indlagt på hospitalet med en betændelse lige før jul, og da jeg kommer tilbage på arbejdet, kan jeg mærke at stemningen har skiftet over for mig. Jeg har fået at vide af min læge, at jeg skal starte stille og roligt op, men det vil ledelsen overhovedet ikke acceptere. De vil ikke være med til at lave en mulighedserklæring, og jeg får pludselig alle de lange vagter i julen, selvom det ikke plejer at være sådan. Jeg vil jo gerne gøre mit arbejde godt, så jeg knokler igennem, men efter flere lange vagter i træk, siger jeg til min chef, at jeg er nødt til at have lidt færre timer, fordi jeg kan mærke begyndende smerter. Men der får jeg at vide, at jeg skal stille mig til rådighed på fuld tid og lade være med at klage – ellers kan jeg blive fyret, siger Anne.

Men det var ikke kun forløbet omkring sygemeldingen, der skabte et dårligt arbejdsmiljø. Anne oplevede jævnligt at blive video-overvåget, hvorefter telefonen ringede, og Peter Beier kommenterede på arbejdet.

- Der var ingen ledelse ude i butikken. Det foregik via kamera og telefon. Jeg har prøvet, at Peter Beier ringede og sagde, at der var så mange kunder i butikken, at jeg skulle dele flere smagsprøver ud. Det er meget ubehageligt at føle sig overvåget på den måde.

HK vil have styr på problemerne

Trine Heiberg kritiserer behandlingen af de ansatte, og opfordrer virksomheden til at indgå i forhandlinger om en overenskomst, der kan sætte forholdene i system.

- Vi har kontaktet virksomheden i forhold til vores sygemeldte medlem, og der var svaret, at man ikke var interesseret i at bruge så meget tid på en besværlig medarbejder. Det er desværre ikke det eneste eksempel, vi har på problemer i virksomheden, så nu har vi sendt overenskomstkrav afsted, så de ansatte også kan få en fair betaling i form af tillæg og pension.

HK Handel Hovedstaden oplever ofte at de kendte luksus-brands, der gør meget ud af at profilere sig i medierne, har problemer med arbejdsforholdene.

- Vi har desværre set det mange gange før. Nogen luksuskæder bliver så opslugte af deres branding, at de tror, de kan tillade sig hvad som helst. Virkeligheden er, at man tjener mere ved arbejde i et discountsupermarked med en overenskomst end hos Peter Beier, siger Trine Heiberg.

*Anne Jensen er et opdigtet navn på grund af medlemmets ønske om anonymitet. Redaktionen er bekendt med personens identitet.

 

Arbejdsmiljø Overenskomst

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk