HK.dk logo

Uddannelse og Voksen-SU på dagsordenen 1. maj

09. maj 2016  |  Sjælland

Voksen-SU, fleksibel pensionsalder og bedre arbejdsmiljø. Det var fokuspunkterne, da Kurt Jørgensen, HK Privat Sjælland, holdt tale i Gørlev 1. maj.


Kurt Jørgensen holdt også tale på 1. maj-mødet i Gørlevs gamle biograf i 2015

Der var morgenbord og god stemning med fællessang og musik søndag formiddag i Gørlevs gamle biograf. På talerlisten var Rasmus Horn Langhoff, Socialdemokraterne, Kirsten Rask fra Regionsrådet Sjælland og Gunver Jensen, som er medlem af kommunalbestyrelsen. Kurt Jørgensen, som er formand for HK Privat Sjælland, havde også fornøjelsen at tale på det hyggelige 1. maj-møde. Dette er hovedtrækkene fra talen:

Et arbejdsmarked i forandring

Vi vil opleve store forandringer på arbejdsmarkedet i de kommende år. Robotter, digitalisering, automatisering og anden avanceret teknologi vil i stigende grad gøre deres indtog på arbejdspladserne. Flere tænketanke vurderer, at omkring 870.000 jobs – eller ca. 30 % af de jobs, vi kender i dag – vil blive automatiseret og forsvinde om 5-10 år. Ifølge Cevea vil op mod 80 % af de nuværende HK-jobs være væk om bare 10-15 år. Tankevækkende. For selvom nye arbejdspladser vil komme til, så er det ikke sikkert, vi har de efterspurgte uddannelser og kompetencer.

For at kunne imødekomme efterspørgslen på arbejdskraft i fremtiden skal vi sørge for at videreuddanne os. I den forbindelse er det nødvendigt at sikre adgangen til uddannelse – også i voksenlivet – for alle uanset social status, som har evnerne.

- Derfor har vi brug for en ny voksen-SU, der giver folk, der er midt i livet, en reel mulighed for at opkvalificere sig eller at tilegne sig nye kompetencer, sagde Kurt Jørgensen, og fortsatte:

- Det skal være en SU på et højere niveau end det, vi kender til ungdomsuddannelser, da det skal kunne forsørge en familie. Derfor forestiller jeg mig en voksen-SU på et højere niveau end dagpenge.

Og så skal vi sikre, at folk betaler den skat, de skal. På nuværende tidspunkt mangler mere end 82 mia. kr. at blive inddrevet. Fordi SKAT ikke har ressourcerne til det.

- Disse mange milliarder kunne sagtens finansiere en voksen-SU-reform, der kan sikre den kvalificerede arbejdskraft til fremtidens arbejdsmarked, fastslog Kurt.

En anden mulighed er at indbygge forbedrede uddannelsesmuligheder i overenskomsterne. Forberedelserne til forhandlingerne, der starter op efter nytår, er så småt i gang.

Ja tak til fleksibel pensionsalder

Kurt berørte også pensionsalderen, som i 2030 bliver sat op til 68 år. Derefter kan den stige med 1 år for hvert 5. år. Det betyder, at vi i 2040 kan forvente en pensionsalder på 70 år. Står det til DA, så skal der yderligere opstramning til, så pensionsalderen bliver 72 år. Den tanke var Kurt ikke begejstret for:

- Mange har både fysisk og psykisk nedslidende arbejde, der forhindrer dem i at arbejde, indtil de når pensionsalderen allerede i dag.

- I HK kan vi se, at bare medlemmerne er kommet over de 50 – især hvis man er kvinde – bliver det svært at overtale en virksomhed til at give et nyt job.

Han foreslog i stedet 2 løsninger:

  • En fleksibel pensionsalder, så dem med de mest nedslidende jobs kan få pension tidligere, og dem, der ikke bliver så belastet, kan blive lidt længere på arbejdsmarkedet.
  • Bedre arbejdsmiljø og nogle ordentlige seniorpolitikker i virksomhederne, så der bliver bedre mulighed for, at nogle flere kan holde til at arbejde lidt længere.
- Men uanset om vi taler om uddannelse, om pension, arbejdsmiljø eller om noget af alt det andet, der er på dagsordenen, kan vi være stensikre på, at vi skal kæmpe for det, sluttede Kurt sin tale. 

Hent Kurts 1. maj-tale som pdf

Efteruddannelse Pension Arbejdsmiljø Overenskomst

TAg et karrieretjek og bliv klogere på dig selv


Læs mere her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk