HK.dk logo

Blæser din chef på reglerne?

12. maj 2016  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det er du ikke alene om at opleve. Knap halvdelen af HK Handels medlemmer har oplevet, at en overordnet har overtrådt regler og/eller ansattes rettigheder. ”Stå fast på dine rettigheder – og kontakt HK Handel”, lyder rådet fra den faglige chef.

Arbejdstid, pauser og løn er de områder, hvor chefer oftest overtræder reglerne. Det viser en undersøgelse, Epinion har udført for HK Handel. Ifølge den har 48 procent af medlemmerne oplevet, at en overordnet har overtrådt regler og/eller ansattes rettigheder.

- Det er desværre ikke overraskende. Vi ved, at det ikke er ualmindeligt, at både den aftalte arbejdstid og pauser ikke respekteres. Men ingen skal arbejde gratis, og hvis man arbejder gennem sin selvbetalte pause, så er det overarbejde - eller for deltidsansatte merarbejde, siger Kim Jensen, faglig chef i HK Handel.


1 minuts overarbejde kan give tre kvarters løn

Paragraf_05

Stå fast på dine rettigheder - de beskytter dig. Foto: Colourbox.

Af de 48 procent, der har oplevet, at en overordnet har overtrådte regler og/eller rettigheder, har det for 72 procent handlet om brud på regler og rettigheder ift. arbejdstid, 43 procent om brud på retten til pause, og 36 procent svarer, at overtrædelsen handler om regler og rettigheder ift. løn. Det afspejler sig i HK Handels erfaringer:

-  Vi har mange sager, hvor der er efterbetalingskrav, for man skal huske, at ét minuts overarbejde kan udløse 45 minutters løn. Fordi man ifølge overenskomsten skal have løn for hver påbegyndte halve time og 50 % oveni. Og når det kommer til løn, så er arbejdsgiverne forpligtet til at holde lønsamtaler en gang om året – og du kan bede om lønsamtale, når du vil. Du har rettigheder, så stå fast – og kontakt din HK-afdeling, hvis du bliver i tvivl, eller hvis din chef ikke respekterer, at du gør opmærksom på reglerne, lyder opfordringen fra HK Handels faglige chef.

De fleste overtrædelser opleves i Hovedstaden (65 procent), og lidt flere mænd (56 procent) end kvinder (45 procent) svarer, at de har oplevet chefer, der brød reglerne. I alt deltog 872 medlemmer i den repræsentative undersøgelse.

Hvis du er i tvivl om dine rettigheder, eller du gerne vil have hjælp til at få dem overholdt, kan du kontakte din lokale HK-afdeling her.


Overenskomst Arbejdstid

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk