HK.dk logo

Nu starter armlægningen om velfærdsøkonomien

12. maj 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

I disse dage mødes Finansministeren for første gang med repræsentanter for kommuner og regioner om næste års økonomi. I kommuneforhandlingerne vil det udskældte omprioriteringsbidrag stå centralt.

Flere måneders sabelraslen bliver nu til åben fægtekamp, når regeringen tager hul på forhandlingerne om økonomien i 2017 i både kommuner og regioner. 

Særligt i kommunerne ses der med spænding frem til armlægningen med Claus Hjort Frederiksen, fordi regeringen og dens støttepartier på forhånd har pålagt kommunerne milliardbesparelser som følge af det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Omprioriteringsbidraget, der blev indført under økonomiforhandlingerne med KL i 2015, betyder, at kommunerne skal skære én procent af de kommunale budgetter fra 2016 til 2019. Det svarer til 2,4 milliarder kroner årligt. I 2016 tilbageføres 1,9 milliarder kroner dog til prioriterede indsatser i kommunerne.

Væk med omprioriteringsbidraget

Både KL, den politiske opposition på Christiansborg og landets fagforeninger for offentligt ansatte – herunder HK Kommunal – kræver, at omprioriteringsbidraget skal tilbage til kommunerne uden bindinger. Dels fordi bidraget presser kommunerne urimeligt i en tid med stigende udgifter, dels fordi det krænker det kommunale selvstyre.

Derudover går KL ind til forhandlingerne med krav om, at den ekstraordinære flygtningesituation skal afspejle sig i den økonomiske ramme, og at kommunerne får tilladelse til at hæve niveauet for anlægsinvesteringer.Politik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Støt kampen for virkelighedens velfærd


Følg med på Facebook

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk