HK.dk logo

Kræver komplekse opgaver stabile ledere?

17. maj 2016  |  Chefgruppen  | 

Stabile ledere, som bliver på posten i mange år, kan skabe troværdighed og mindske kompleksiteten, mener flere topledere.

Når en leder forlader jobbet, rives den psykologiske kontrakt med organisationen og medarbejderne over, og det kan skabe uro. Erhvervspsykolog påpeger dog, at ledere principielt bør arbejde for at overflødiggøre sig selv – men være nærværende, når behovet er der.

- Noget af det, som sætter banen for mange kommunale ledere i øjeblikket er, at der er digitalisering, besparelser og strukturomlægninger, der kræver, at man som leder har et stort overblik, men også at man kan være den stabile i organisationen.

Sådan siger kommunaldirektør Laila Kildeskov fra Bornholm i en video, HK Kommunals Chefgruppe har fået produceret om stamina og stabilitet i ledelse. Hun mener, at de store forandringer, som præger det kommunale landkort i disse år, skaber et behov for stabile ledere, der vil arbejde med det samme område i mange år.

- Jeg vil i hvert fald lægge vægt på folk, som har overblik og personlig robusthed, for det kræver det at være i stor politisk ledet organisation, siger hun og mener også, at det giver et overblik i ledelsesopgaven, når en leder har været i organisationen i en årerække, siger Laila Kildeskov og fremhæver blandt andet, at det at kende bygningerne, personalet og kommunen som helhed giver en nyttig viden.

- Vi har været hurtige til at tænke, at det vigtigste var at lede, men der ligger også en faglighed i at kunne styre bygninger, data og it, siger Laila Kildeskov.


Overblik på rygraden

Det kan Karin Termannsen godt nikke genkendende til. Hun kom til Region Nordjylland som leder – det daværende Nordjyllands Amt – for 20 år siden. Og hun er her stadig – i dag som kontorchef for Intern Administration og Service, hvor hun står i spidsen for 45 medarbejdere. Hun vurderer, at den stabilitet, hun har udvist som leder, skaber ro og tryghed.

- Den betyder, at mit overblik, som er vigtigt for at få løst og skabt sammenhæng i opgaverne, mere eller mindre ligger på rygraden. Det betyder også, at jeg har et stort kendskab til opgaver, organisering og persongalleri, som gør hverdagen og beslutningerne nemmere - plus at mine erfaringer og viden giver mig en stor ballast og tryghed – både for mig selv og i samarbejdet med kollegaer og medarbejdere. Et område, som er præget af hyppige lederskift, ses ofte som et område, hvor der ikke er høj trivsel, og hvor der er tendens til højt fravær samt utryghed blandt medarbejderne, er min erfaring.

Karin Termannsen har selv set lederkolleger komme og gå i årenes løb, og når det sker, opleves det som at skulle starte forfra.

- Både kollegaer og chefer skal bruge mange ressourcer på at få en ny kollegaer til at finde sig til rette. Helt fra fra basale praktiske forhold til beslutningsprocesser og kutymer samt til den gode kultur, som man ofte har brugt lang til på at bygge op, siger hun.

Stamina kræver overblik og kapacitet

Lisbeth Mogensen, børne- og kulturdirektør i Vordingborg Kommune, mener også, at det er fordele ved ledere, som holder posten og på den måde udviser overskud.

- Jeg mener, at hvis medarbejderne skal have lyst til at gå ind i komplekse opgaver, skal de opleve ledere med overskud og kapacitet til at støtte dem. Det nytter ikke at have ledere, som vælter. Og jeg er enig i, at det kræver kontinuitet i ledelsen at nå målene ved at gå ad forskellige veje – prøve noget af, og hvis det ikke virker, så prøve en anden vej. Det bliver abrupte handlinger, hvis lederne hyppigt forsvinder – for med dem forsvinder historien. Og tingene bliver aldrig implementeret helt i bund. Det gør os utroværdige som ledere, siger Lisbeth Mogensen.

Hun mener ikke, stamina kun er et spørgsmål om robusthed, men mere om at anerkende, at komplekse problemstillinger ikke løses på fem minutter.

- Vi skal bruge mange forskellige greb for at få vanskelige ting til at blive til virkelighed. Det er organisationens opgave, og her skal cheferne vide, at jeg er der for dem – tage dialogen, når noget er svært: ”Hvad gør du så nu?”

Skal kunne håndtere modstand

Lisbeth Mogensen anerkender, at der er en psykologisk kontrakt mellem lederne og resten af organisationen, men den er aldrig tykkere end den troværdighed og gennemslagskraft, den enkelte leder har. Derfor handler lederes stamina også om overblik og ledelsesmæssig kapacitet.

- Bedetæppet ændres nemt, hvis medarbejderne oplever, at lederen mister momentum, fx hvis en trivselsmåling er hård ved dem. Folk efterspørger ledere, som kan håndtere modstand og kompleksitet, så for mig at se, handler den psykologiske kontrakt meget om, hvordan vi som ledere selv håndterer disse ting.

Gode ledere kan undværes

Morten Holler, erhvervspsykolog og stifter af Dansk Krisekorps, mener, at lederens opgave ideelt set er at overflødiggøre sig selv - i højere grad end at udvise udholdenhed og stamina.

- Nogle vil mene, at god ledelse består i at gøre medarbejderne så gode, at chefen selv kan gå ud og spille golf – lidt karikeret. Eller at man kan skifte lederen ud, uden at det skaber de helt store rystelser i organisationen. Men ofte gør organisationen sig afhængig af lederne – og omvendt. Medarbejdere skoles jo typisk i deres jobfunktioner, ikke i selvledelse. Det gør dem sårbare og skaber så netop uro og rystelser, når lederen forsvinder, siger Morten Holler.

Han mener, at hvis en kommunal organisation vil have stabilitet, skal lederen være dygtig til at give medarbejderne mandat til selvledelse.

- Så kan lederen tage sig af retning og rammer, lægge langsigtede planer og i øvrigt lade medarbejderne være. Lederen skal være nærværende, gøre medarbejderne gode og netop tage ledelse, når medarbejderne ikke længere selv kan – ikke for at løse opgaven, men for at lære medarbejderne at løse den. Ofte ønsker nye ledere, som afløser de gamle, imidlertid at starte med at ændre grundlæggende på fx værdier og metoder. Og det skaber ofte uro. Det svarer til, at hver gang der kommer en ny styrmand på dækket i treholdsskiftet på skibet, sætter han en ny kurs. Det duer ikke.

Men, mener Morten Holler – det er ikke afgørende for retningen, at Svend eller Bente sidder på posten i 10 år.

- Derimod er det vigtigt, at Svend eller Bente gør medarbejderne dygtige til at forvalte deres niveauer og til at løse deres opgaver – og netop ikke gøre dem afhængige af lederne.

Kan ikke undgå overgangsstøj

Morten Holler anerkender dog, at de psykologiske kontrakter er til stede i organisationerne, og at der sker noget, når de rives over.

- Her er jo tale om et usynligt og ikke altid udtalt bånd mellem ledere og medarbejdere. Det handler om forventningsafstemning af roller og bygger blandt andet på institutionens status, kultur, loyalitet og autonomi. Og aftaler, om, hvordan vi behandler ’stoffet’, hvis noget ikke fungerer. Men jeg mener, at en leder skal passe på med at bygge sine relationer og sin status på, at ”jeg er nødvendig for mine medarbejdere”.

Når det er sagt, anerkender Morten Holler også, at ofte vil være uro, når en chef – eller medarbejder for den sags skyld – forlader sin stol:

- ”Bliver det nu lige så godt med den nye, kan han lide at drikke en øl fredag eftermiddag” osv. Så jo, der kommer da en rystelse – lidt overgangsstøj. Men hvis den nye leder holder ord og gør hvad han siger, er man hurtigt over den overgang. overgangsstøj. Men hvis den nye leder holder ord og gør hvad han siger, er man hurtigt over den overgang – som altid vil være der, mellem noget kendt og nyt. Det er naturligt og noget, alle lige skal vænne sig til.

Se videoen med kommunaldirektør Laila Kildeskov om stamina og stabilitet i ledelse her:

Ledelse

coaching for erfarne og nye ledere

Se dine muligheder

coaching for erfarne og nye ledere


Se dine muligheder

Mere fra chefgruppen


Kommissionsformand vil gøre op med kolde og varme hænder

07. december 2017  | HK Kommunal  | Chefgruppen

God ledelse i det offentlige gør en forskel, lyder det fra ledelseskommissionens formand, som bliver bakket op af HK Kommunal i kampen for flere ledere.


Synes du også, at der kommer for mange DJØF’ere ind på lederposterne?

27. november 2017  | Chefgruppen

Hvis du være med til at sikre, at der også i fremtiden er HK’ere i lederstillingerne, har du muligheden med førlederforløbet På vej mod ledelse. Det udbydes af OAO og FTF og henvender sig til medarbejdere med lyst til og talent for ledelse.


Chefkonferencen 2018: Hvordan lykkes du som leder?

27. november 2017  | Chefgruppen

Den 15. og 16. marts 2018 afholder Chefgruppen i HK Kommunal den traditionsrige Chefkonference. Det sker på Hotel Christiansminde i Svendborg – denne gang med fokus på to hovedtemaer: ”Digitalisering”. Og ”Hvad der skal til for at lykkes godt med dit arbejdsliv som leder?”.


3 tegn på, at du pligtsludrer som leder

27. november 2017  | HK Kommunal  | Chefgruppen

Ledere pligtsludrer. De siger det modsatte af, hvad de mener, taler deres overordnede efter munden og undlader at være ærlige, påstår forsker og forfatter Leon Lerborg. Og det er skidt, fordi det bremser udvikling og forandring. Tjek, om du selv gør det.


Se HK Kommunals krav til din overenskomst

26. oktober 2017  | HK Kommunal  | DL  | Chefgruppen

Mere end 20.000 input fra mere end 7.000 postkort er baggrunden for HK Kommunals krav til de kommende overenskomstforhandlinger.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åben i dag 08-17

HK's a-kasse: 7010 6789

Åben i dag 08-17

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Har du glemt din adgangskode?

Få tilsendt en ny kode på sms eller email.

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk