HK.dk logo

Flygtninge og danskere lærer af hinanden

02. juni 2016  |  Sydjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Hos ATP i Haderslev er fire syriske flygtninge i praktik, hvor de varetager HK-funktioner. Åbenhed, god planlægning og masser af venlighed har gjort initiativet til en succes.De har alle hurtigt tilegnet sig det danske sprog. Men det sker alligevel, at én af de syriske praktikanter hos ATP i Haderslev undskylder for, at hans dansk ikke er bedre.
Så giver kundekonsulent Maria Winther Larsen ham et venskabeligt klap på skulderen og siger: ”Dit danske er i hvert fald meget bedre end mit arabiske”. Og så bliver der grinet igen.
- Alle hjælper hinanden og har et godt forhold til hinanden her på arbejdspladsen. Man kan altid høre nogen grine ét eller andet sted, fortæller Fylek Dakly.
Han er én af de fire praktikanter, som pt er i et 13 ugers forløb hos ATP. I Syrien var han reklameagent på en medicinalvirksomhed, men i Danmark har han ikke hidtil kunnet finde arbejde.
Derfor ser han praktikopholdet hos ATP som en værdifuld mulighed for at få erfaring med det danske arbejdsmarked.
- Det betyder meget for mig at have et arbejde. Når jeg kommer hjem efter en dag her, har jeg det godt med mig selv, fordi jeg føler, at jeg har bidraget, siger Fylek Dakly.

God kommunikation før start

atp3

Fylek Dakly ved sit skrivebord.

På samme kontor som Fylek Dakly sidder Maria Winther Larsen, som udover at være kunderådgiver også er HK-tillidsrepræsentant.
Hun er selv glad for muligheden for at hjælpe flygtninge ind på det danske arbejdsmarked, og hun oplever samme holdning fra sine kolleger.
- Da praktikanterne startede, gjorde ledelsen meget ud af at understrege, at der ikke ville blive taget opgaver fra nogle af de faste medarbejdere. Praktikanterne var der som ekstra hjælp til de ting, vi ikke havde tid til at få gjort i hverdagen. Det gjorde, at alle så dem som en gevinst for os fra starten, fortæller Maria Winther Larsen.
Hun er imponeret over den arbejdsiver, som alle fire syriske praktikanter udviser hver eneste dag.
- Selvom de gradvist bliver tildelt mere ansvar, så sidder de generelt med lidt ensformige tasteopgaver. Jeg ville hurtigt komme til at kede mig, men de her mennesker møder op hver dag i godt humør og går til opgaverne med stor grundighed og arbejdsomhed. Man kan mærke, de har noget at kæmpe for, og jeg har så stor respekt for deres tilgang, siger hun.

Lærer om relationer imellem danskere

Kundekonsulent Kirsten Momme sidder i arbejdsdagen ved siden af Amina Mostafa, der i Syrien arbejdede som fransklærer.

Praktikopholdet handler ikke kun om at lære det danske arbejdsmarked at kende, men også om, at flygtningene får et større kendskab til dansk kultur og omgangstone.
Og netop omgangstonen i Danmark har været noget af det mest udfordrende for de syriske praktikanter at blive flydende i.
- Når man er fra en helt anden kultur, er det svært at vide, om et bestemt spørgsmål vil blive opfattet som høfligt eller uhøfligt. Det er også meget svært at forstå danskernes ironi og talemåder. Men folk hjælper os gerne, så jeg har efterhånden lært meget om relationer mellem danskere, siger Eyad Bakkar, der også er praktikant hos ATP.
Og det er ikke kun syrerne, der lærer noget af disse manøvrer.
- Når man skal forklare, hvorfor man siger eller gør ting på en bestemt måde, så bliver man tvunget til at reflektere over det. Og det kan give nogle aha-oplevelser, fortæller kundekonsulent og HK’er Kirsten Momme, der deler kontor med to af de syriske praktikanter.

Rørende fødselsdagsfejring

De fire syriske praktikanter er fra venstre: Fylek Dakly, Eyad Bakkar, Amina Mostafa og Fadi Alomar.

Når initiativet er blevet en win win-situation for både praktikanter og medarbejdere på ATP i Haderslev, skyldes det blandt andet den gode forberedelse. De fire syrere er nøje udvalgt fra en gruppe ansøgere, der alle har været på introdag i ATP.
Forud for praktikanternes start i huset har koordinatoren sat sig ind i deres kompetencer og tilrettelagt overkommelige opgaver for dem for at sikre succesoplevelser.
Og fra dag 1 har de fire praktikanter deltaget i alt både fagligt og socialt på arbejdspladsen. Lige fra teammøder til pausegymnastik.
Fylek Dakly husker med stor glæde tilbage på sin første oplevelse med dansk fødselsdagsfejring. Her var han nemlig selv hovedpersonen.
- Det var en kæmpestor overraskelse, for jeg vidste slet ikke, at de kendte min fødselsdag. I Syrien fejrer man ikke den slags på jobbet. Men her var der flag på mit bord, og folk stod klar til at synge for mig og havde købt gaver. Det var meget rørende. Jeg har fortalt om det og sendt billeder hjem til hele familien i Syrien, smiler han.
De fire praktikanter fortsætter hos ATP frem til juli, hvor alle parter håber, at praktikopholdet kan forlænges. 

 

Læs også:
Plads for alle der vil - vigtigt og nødvendigt at integrere indvandrere

 

Hør Fylek Dakly og Maria Winther Larsen fortælle her

Kolleger Arbejdsmarked Ledig

Få råd og støtte i Sydjylland

Råd og støtte

Få råd og støtte i Sydjylland


Råd og støtte

Har du fortalt os, hvor du arbejder? 


Virksomhedsskift

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk