HK.dk logo

Jeg blev smidt ud som affald

03. juni 2016  |  Østjylland  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Sager om uberettiget fyring, er ikke et særsyn, hos de juridiske medarbejdere i HK Østjylland. Marian Sorin Spirea er et af de medlemmer, HK har kæmpet for.

Bortvist medarbejder fik medhold i retten

Marian Sorin Spirea blev uberettiget bortvist fra sit arbejde.

Mens han fortæller sin historie, bliver Marian Sorin Spirea tydeligt mere og mere vred. En vrede, der handler om de to år, hvor han sammen med HK, kæmpede mod sin tidligere arbejdsgiver.

- Det har været to meget hårde år, med store konsekvenser for mig. Jeg synes bare ikke, at det er rimeligt, at jeg skulle udsættes for det, siger Marian Sorin Spirea.

I seks år passede han sit arbejde hos en omdeler af aviser. Mødetiden var kl. 01 om natten. Men en dag i maj 2014, tog chefen imod ham med en besked om, at han var bortvist.

- Jeg spurgte om jeg kunne få det på skrift, men det kunne jeg ikke. Jeg skulle bare aflevere min telefon og nøglerne til firmabilen og så ellers forsvinde, fortæller han.

Få dage tidligere var Marian Sorin Spirea på sin daglige tur fra et depot til et andet. Kort før han når frem, ringer en kollega og beder om hjælp. Hun bor ikke så langt derfra, men hendes bil kan ikke starte og derfor kan hun ikke møde til tiden. Marian Sorin Spirea vælger at køre den korte omvej til kollegaens hus, få bilen startet og derefter kører til avisdepotet. Han ankommer cirka 15 minutter senere, end normalt, men aviserne kommer ud til rette tid.

- Min chef er på depotet, da jeg kommer frem og hun kommenterer, at jeg er der lidt senere, end jeg plejer. Derfor fortæller jeg, at jeg lige har været forbi kollegaen og hjælpe med bilen. Og så taler vi ikke mere om det, fortæller han.

Men et svinkeærinde i firmabilen er imod firmaets politik, mener chefen, der to dage senere altså vælger at bortvise ham.

- Da vi fik sagen ind, var vi ikke i tvivl om, at der var tale om en uberettiget bortvisning. Dem ser vi desværre en del af. I mange tilfælde kan vi forhandle os frem til en løsning, men det var ikke muligt med Marian’s arbejdsgiver, og derfor endte den i retten, fortæller faglig konsulent i HK Østjylland, Jørgen Pedersen.


De kunne bare have fyret mig

Byrettens dom er klar. Bortvisningen var uberettiget. Marian Sorin Spirea fik tilkendt løn i opsigelsesperioden, feriegodtgørelse og to måneders løn i erstatning. Men han havde hellere været sagen foruden. Den har nemlig fået store konsekvenser for ham.

- Følelsen af at blive smidt ud som affald, var svær at tackle. Jeg synes, jeg havde gjort, hvad jeg kunne, for at arbejde hårdt og gøre et godt stykke arbejde. Jeg var helt klart ikke min chefs favorit, men hvis hun ikke kunne lide mig, kunne hun jo bare have fyret mig. Så havde mit liv også været noget nemmere bagefter, fortæller Marian Sorin Spirea.

En bortvisning medfører, at man får karantæne i dagpengesystemet. Fra den ene dag til den anden havde han altså ingen indtægt. Samtidig fik han afslag på en lejlighed, han havde søgt om i tre år. Her var det nemlig et krav, at have fuldtidsarbejde, for at han kunne flytte ind.

- Og så har det været umuligt for mig at få et nyt arbejde. For hver gang jeg har været til samtale, så bliver jeg spurgt, hvorfor jeg ikke længere er hos avisomdeleren. Når jeg svarer, at jeg blev bortvist, så siger de farvel og tak, fortæller han.

Han har valgt at være ærlig om bortvisningen, for hvis en ny arbejdsgiver ringer til den gamle, så finder de jo ud af det alligevel.

- Det har været utrolig stressende for mig. Først de to år, som sagen varede. Det fyldte alt og jeg følte mig virkelig dårlig behandlet. Nu har jeg fået rettens ord for, at det ikke var mig, der gjorde noget galt, men det er alligevel mig, der skal starte helt forfra, siger han.

En af de ting, han skal starte forfra med, er hans ansøgning om dansk statsborgerskab.

- Man skal have været selvforsørgende i 4½ år af de seneste fem år, for at kunne søge om dansk statsborgerskab. Det var jeg godt på vej til, men fordi jeg mistede mit job, så skal jeg også starte forfra med det, siger han.

HK undrer sig

Hos HK Østjylland undrer faglig konsulent Jørgen Pedersen sig over, at nogle arbejdsgivere bortviser medarbejdere, selv om det er tydeligt, at bortvisningen ikke er saglig.

- Jeg får da nogle gange den tanke, at arbejdsgivere spekulere i bortvisning og håber, at den ansatte ikke er medlem af en fagforening. Hvis en bortvist medarbejder ikke er medlem af en fagforening, skal vedkommende hyre en advokat til at føre sagen. Det koster mange penge, og derfor vil de fleste være nødt til at acceptere bortvisningen. Og så har arbejdsgiveren jo sparet lønkronerne i opsigelsesperioden, siger Jørgen Pedersen.

Han påpeger, at en bortvisning kræver en grov forseelse fra medarbejdere.

- I Marian’s tilfælde, brugte han 15 minutter af sin arbejdstid på at hjælpe en kollega, så hun kunne komme på arbejde til tiden. Det var jo i virksomhedens interesse. Derfor er jeg glad for, at retten har slået fast, at et svinkeærinde, der ikke har nogen betydning for virksomheden, ikke kan være en begrundelse for bortvisning, siger Jørgen Pedersen.

Marian Sorin Spirea er glad for HK’s hjælp og støtte.
- De har fra start haft tid til at lytte og de har hjulpet mig og svaret på alle mine spørgsmål. Det har været rigtig rart. Og det føltes rigtig godt, at have en professionel organisation ved min side, da jeg sad over for min tidligere arbejdsgiver i retten, griner han.

Selv om han håber, at han aldrig igen kommer i konflikt med en arbejdsgiver og derfor får brug for HK’s hjælp, så han har besluttet at være medlem af en fagforening resten af arbejdslivet.

- Jeg ved nu, at behovet for hjælp kan komme lige pludselig. Og så vil jeg gerne have HK ved min side, siger han.

Ansættelse

HK ØSTJYLLAND
PÅ FACEBOOK


Besøg os her

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk