HK.dk logo

Staten sælger vaccineproduktion til saudiarabere

06. juni 2016  |  HK Stat  |  DL-F  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information


Staten sælger Serum Instituttets produktion af blandt andet børnevacciner til et saudiarabisk konglomerat for 15 millioner kroner. Det er bedre end en lukning, men man kan frygte, at de flytter danske job ud af landet, mener Rita Bundgaard.

Den danske stat og den malaysiske virksomhed AJ Biologics, som er ejet af et saudiarabisk selskab, har underskrevet en aftale om salg af vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut (SSI).
Med aftalen overtager AJ Biologics vaccineproduktionen for 15 millioner kroner. Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet fredag i en pressemeddelelse.  

For medarbejderne har salgsprocessen siden 2014 medført stor usikkerhed, og HK Stats medier har tidligere beskrevet, hvordan personaleflugt har lammet produktionen. 

Personaleflugt lammer vaccineproduktion 

TR: Alt for lang proces

På SSI vækker nyheden blandede følelser hos Joan Hindsgaul-Nissen, der er tillidsrepræsentant for laboranterne.

- Det har været en alt for lang proces, fra man sætter vaccinen til salg, til vi står her nu i dag, og det er solgt. Jeg er lettet over, at medarbejderne i sektor for vaccine nu har fået en melding om, at de er solgt, og at de ved, hvem deres fremtidig arbejdsgiver er. Det håber jeg, kan give vores kolleger lidt ro på her op til sommerferien, siger Joan Hindsgaul-Nissen.

I HK Stat glæder formand Rita Bundgaard sig over, at det blev et salg og ikke en lukning, men hun er bekymret for, om salget kan koste danske arbejdspladser.

- Det har været en lang og uvis proces for medarbejderne, der ikke har vidst, om deres arbejdsplads skulle lukke. Det er bedre, at den nu er solgt, men når man vælger en malaysisk køber med saudiarabiske ejere, kan vi naturligvis blive bekymrede for, om produktionen bliver trukket ud af landet på et senere tidspunkt, siger Rita Bundgaard. 

Det har længe været en torn i øjet på medicinalbranchen, at den danske stat på SSI havde en - indtil for et par år siden – velfungerende fabrik, hvor staten selv lavede vacciner til de danske børn. Og sammenhængen mellem salget af vaccineproduktionen og seruminstituttets tradition for banebrydende forskning rejser flere spørgsmål, mener HK Stat-formanden.

- Hvad betyder salget af produktionen i øvrigt for SSI’s forskning i nye vacciner? Mister man nogle synergier? Det kan også bekymre, siger Rita Bundgaard, der også undrer sig over prisen.

- 15 millioner kroner for statens vaccineproduktion med specialiserede viden og produkter. Det lyder ikke af meget. Og det har desværre været umuligt for offentligheden at få indblik i processen, der har været præget af klinisk lukkethed. Alene det, at de gemmer offentliggørelsen til en fredag eftermiddag efter Folketingets afslutning, viser jo tydeligt, at de ikke ønsker nogen debat om sagen, siger Rita Bundgaard.

Minister: god løsning for den danske stat

Vaccineproduktionen producerer bakterie- og virusvaccine til børnevaccinationsprogrammet og til eksport. Sundheds- og ældreminister Sophie Løhde udtaler i ministeriets pressemeddelelse, at hun er tilfreds med, at vaccinationsproduktionen nu videreføres af et privat firma.


Om salget af SSI's vaccineproduktion til AJ Biologics

  • AJ Biologics er en del af det malaysiske firma AJ Pharma Holding, som igen er en del af det saudiarabiske forretningskonglomerat Aljomaih.
  • Der er ansat ca. 500 medarbejdere i vaccineproduktionen hos Statens Serum Institut på Amager, og medarbejderne vil fortsætte ansættelsen hos den nye ejer. AJ Biologics tilkendegiver, at de vil modernisere og udvide vaccineproduktionen på SSI.
  • Inden salget er gennemført, skal det godkendes af Folketingets Finansudvalg.
Før overdragelsen kan gennemføres, skal der også etableres en række it-systemer, så vaccineproduktionen kan fungere uafhængigt af Statens Serum Institut. Det forventes derfor, at salget vil være endeligt gennemført ultimo 2016. 

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet

Arbejdsmarked HK-medlemmer

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk