Ring til HK's fagforening

Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Ring til HK's a-kasse

Når du har spørgsmål til dagpenge, feriedagpenge, efterløn, jobsøgning i EØS og selvstændig virksomhed

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Pernille fik retfærdighed og ro – og 248.000 kroner

08. juni 2016  |  Sydjylland  |  HK Handel  |  Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Principper betød mere end penge for fleksjobber Pernille Kokholm, som med hjælp fra HK Sydjylland fik tilkendt stor erstatning i langvarig sag om forskelsbehandling.


Billedet her har betydet meget for Pernille, som fik det af sin mand, da hun blev syg: For det første fordi vægten leder tankerne hen på gudinden for den retfærdighed, som var det vigtigste for hende i hendes forskelsbehandlingssag. For det andet, fordi fjeren symboliserer det, som ser let og ligegyldigt ud for nogen, men som har vejet tungt for Pernille – blandt andet sorgen over at blive ”udstødt fra familien” i Føtex, hvor hun havde arbejdet i 24 år. 


Pernille elskede sit job og sine kolleger. Så da hun blev fyret, kom det som et chok.
- Jeg havde jo været der i 24 år. Det var som at blive udstødt fra sin familie. Og så føltes det oven i købet bare så uretfærdigt, husker hun.

I dag, tre et halvt år senere, har 43-årige Pernille Kokholm for længst opgivet at komme tilbage i ”familien”. Og hun ser kun ganske få af sine tidligere kolleger fra Føtex i Horsens, for hun handler der ikke længere.

Men hun har fået retfærdighed.
I marts i år tilkendte landsretten hende nemlig en erstatning på 248.000 kroner i den langvarige sag om forskelsbehandling, som blev resultatet af hendes fyring. 

Det handlede om principper - ikke penge

Pernille Kokholm har hele vejen igennem fået støtte og hjælp fra sin tidligere tillidsrepræsentant, Ian Holmberg fra Føtex, og Finn Sølvdahl (billedet), faglig konsulent i HK Handel Sydjylland. Nu kan hun langt om længe sætte punktum i sagen og lægge dens mange dokumenter på loftet.

Pernille var fleksjobber, og hendes tillidsrepræsentant mente, at fyringen var urimelig. Så han kontaktede HK Handel Sydjylland, som anlagde sag mod Dansk Supermarked for forskelsbehandling.

Sagen blev først vundet i byretten, som tilkendte Pernille en erstatning på hele 24 måneders løn.
Erstatningen var så stor, at man selv i HK var overrasket, og helt som forventet ankede Dansk Supermarked til landsretten. Her fik Pernille og HK dog også medhold.
Landsretten satte ganske vist erstatningen ned til cirka det halve, hvilket er tæt på den normale maksimumgrænse i den slags sager. Men Pernille er glad og tilfreds med dommen:

- Det har aldrig handlet om pengene, men principperne. Det har handlet om, at vi skal behandle hinanden ordentligt. Den sag har fyldt så meget, rent følelsesmæssigt. Og jeg vidste, at jeg aldrig ville få ro i mit hoved, før en autoritet - uden følelser i klemme i sagen - sagde, at det her ikke var i orden. Nu er dommen faldet, og det har givet mig en fantastisk ro, langt om længe, siger Pernille.

Ramt af sclerose

Pernille havde været ansat i Føtex siden 1988, da hun i 2008 blev ramt af sclerose. Det medførte så mange sygedage, at hun fik en fyreseddel, men med HK Sydjyllands hjælp blev den trukket tilbage.

Og da hun i 2009 blev visiteret til et 15 timers fleksjob, var hun glad for, at det blev i Føtex:
- Jeg havde jo arbejdet der så længe, at den butik var blevet min familie, mit tredje barn. Når jeg havde fri og kom ind i butikken for at købe ind, kunne jeg finde på at suse ud på lageret, hvis jeg opdagede noget, som ikke var helt i orden, husker Pernille med et grin.

Da hun kom tilbage som fleksjobber, blev der – i overensstemmelse med fleksjobaftalen – taget de nødvendige skånehensyn til hende. Ud over, at hun kun arbejdede tre timer om dagen, kunne hun ikke udføre tunge løft, og det var nødvendigt med forudsigelighed i opgaverne. Hun havde problemer med koncentration og hukommelse, og hun oplevede dobbeltsyn sidst på arbejdsdagen. Men det gik alligevel godt – ikke mindst fordi hun jo kendte både butikken og de fleste kolleger i forvejen.

Dog havde hun ind imellem små sammenstød med sin nye chef:
- Jeg havde jo stadig min erfaring, min viden. Og jeg er sådan én, der siger noget. Jeg tør sige fra. Man skal have lov at sige fra, også som fleksjobber, siger Pernille.

Hun sagde fra og sagde sin mening – både hvad angik forskellige generelle forhold i butikken og når hun ikke mente, der blev taget de nødvendige hensyn til hendes nedsatte arbejdsevne. Men hun havde en oplevelse af, at hendes chef manglede forståelse for, hvad det vil sige at være fleksjobber. Fyret på grund af besparelser

I efteråret 2012 skulle Føtex spare, og Pernille blev fyret.
Og det fik faglig konsulent Finn Sølvdahl fra HK Handel Sydjylland på banen:

- Det var svært at se den store besparelse ved at fyre Pernille, når Føtex fik to tredjedele af hendes løn betalt via fleksjobordningen. Og argumentet med, at hun ikke passede ind efter deres omstrukturering, virkede heller ikke sagligt, for hun havde jo været alle steder i butikken – også på kontoret. Jeg sagde til ledelsen i Føtex: ”I kan ikke finde et område, hun ikke passer ind i”, fortæller Finn Sølvdahl.

Han fornemmede, at den reelle årsag til fyringen var, at Pernille påpegede ting, som ikke var i orden - og at ledelsen syntes, det var besværligt at tage skånehensyn til hende.

Senere viste det sig altså, at både byret og landsret var af samme opfattelse: Begge retter konkluderede, at Føtex/Dansk Supermarked ikke kunne bevise, at der ikke var sket en negativ forskelsbehandling af Pernille, som på grund af sin status som fleksjobber var beskyttet af forskelsbehandlingsloven.

Ifølge Finn Sølvdahl er det en dom, der kan få betydning for andre fleksjobbere:
- Man kan stadig blive fyret som fleksjobber. Det giver i sig selv ingen beskyttelse. Men dommen her er et signal om, at man ikke bare kan fyre en fleksjobber, fordi vedkommende er besværlig, eller fordi det er bøvlet at tage hensyn til fleksjobberen.

- Jeg tror, at mange virksomheder vil kigge på afgørelser som den her. Så når vi fremover sidder i en forhandlingssituation, vil det være nemmere at få en aftale i stand, siger Finn Sølvdahl.

Fleksjobbere er ikke ringere end andre mennesker

For Pernille Kokholm har de seneste tre et halvt år været barske. Sideløbende med retssagerne har hun skullet håndtere sin sygdom, hun har været i tre praktikforløb, hun har taget en merituddannelse som kontorassistent – og hun har fået et nyt fleksjob.

Men især har hun været påvirket af de to retssager, som hun konstant har tænkt på og drømt om. Og som hun har haft behov for at læsse af på familie og venner. Først og fremmest var det ubehageligt for hende, at to forskellige versioner af samme sag blev fremlagt i retten – når nu hun vidste, at kun én talte sandt omkring, hvad der var blevet sagt.
- Det har været rigtig hårdt, at folk tvivlede på mig, og at jeg oplevede, at jeg blev beskyldt for at lyve.

- Hvis jeg på forhånd havde vidst, at sagen skulle tage så lang tid, havde jeg nok ikke haft energi til at gå i gang. Men jeg blev stædig, også da de ville indgå forlig. Principperne og retfærdigheden blev det vigtigste for mig.

- Og så har jeg tænkt på, at min sag kan hjælpe andre. Den kan være med til at slå fast, at du som fleksjobber ikke er ringere end andre mennesker. Du har stadig ret til at blive behandlet ordentligt, siger Pernille. 

Læs mere om fleksjobordningen her
 

Sagens forløb

• Allerede i 2008, da Pernille Kokholm fik diagnosen dissemineret sclerose, fik hun en fyreseddel fra Føtex i Horsens med henvisning til 120 dages reglen. Med HK Sydjyllands hjælp blev fyringen dog trukket tilbage. Og hun blev i 2009 visiteret til et 15 timers fleksjob i Føtex.

• I oktober 2012 blev hun fyret med begrundelsen ”nødvendige besparelser i driftsudgifterne og dermed planlagte omstruktureringer.”

• Finn Sølvdahl fra HK Sydjylland mente ikke, at den begrundelse var god nok. Både fordi udgiften til Pernilles løn var minimal (2/3 af lønudgiften blev betalt via fleksjobordningen), og fordi Pernille gennem sine mange år i butikken havde så stor erfaring med næsten alle funktioner, at hun kunne have besat de fleste typer af job.

• HK anlagde sag mod Føtex/Dansk Supermarked for forskelsbehandling. Under retssagen argumenterede Pernilles daværende chef for, at der ikke var nogen stilling, der passede til hende, da hun blev fyret. Desuden pegede han på, at ungarbejdere var betydeligt billigere end Pernille – og at andre havde større kompetencer til at bestride de job, der var tilbage efter omstruktureringen.

• Både ved byretten og ved landsretten fik HK medhold. Landsretten skrev i sin dom i marts 2016, at Dansk Supermarked ikke ”har løftet sin bevisbyrde for, at der ikke er sket negativ forskelsbehandling af Pernille Kokholm.” Og retten pålagde Dansk Supermarked at betale en erstatning til Pernille, som inklusive renter beløber sig til 248.000 kroner.

Arbejdsmarked Fleksjob Retssager

Læs mere om
HK JobBørs
i Sydjylland


Vil du vide mere om HK Handel Sydjylland?


Klik og læs

Har du fortalt os, hvor du arbejder? 


Virksomhedsskift

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk