HK.dk logo

Ungdommens stemme: Min generation tager goderne for givet

08. juni 2016  |  HK Stat  | 

Erhvervsuddannelsernes prestige skal højnes, HK’ernes faglighed skal styrkes – og de unge medlemmer skal få øje på fagforeningens værdier. Det var 3 af budskaberne fra kongressens udpegede ungdomstaler.

Akademikere overtager HK-jobs. Der mangler elevpladser. Det psykiske arbejdsmiljø er presset. Og de unge melder sig ud af fagforeningen. Det var de 4 hovedproblemer, kongressens unge stemme, Nina Lynggaard, adresserede i sin tale, som formand Rita Bundgaard havde opfordret hende til at holde på kongressens anden dag. 

Løsningerne pegede hun også på: Kompetenceudvikling og uddannelse skal styrke HK’ernes analytiske evner, så de kan veksle mellem at være generalister, som er gode til drift, og specialister, som forholder sig kritisk analyserende til opgaveløsningen. HK Stat skal kæmpe for bedre erhvervsuddannelser og holde arbejdsgiverne i ørerne, så de ansætter flere elever. Konstruktive kampagner, som HK-talenternes ’Ja Tak Til Arbejdsglæde’, skal bidrage til et bedre arbejdsmiljø, og arbejdsmiljørepræsentanterne skal klædes bedre på. Sidst, men ikke mindst, skal værdien af medlemskabet gøres mere synlig – især for de unge medlemmer. 

Nina Lynggaard glædede sig over, at HK Stat ifølge bestyrelsens forslag til målprogram vil arbejde på at sikre kvaliteten i erhvervsuddannelsen. Hun opfordrede – med afsæt i en personlig oplevelse – bestyrelsen og de delegerede til samtidig at gøre en indsats for at højne prestigen i erhvervsuddannelserne: 

- Jeg har fået kommentarer om, at jeg da kunne være blevet til så meget mere. Men hvorfor er en pilot, læge eller advokat ”så meget mere” end en kontorassistent? Hvis ikke jeg holder overblikket over, hvilke eksaminer de studerende skal til, og lægger puslespillet i eksamensplanen, ville det aldrig gå op. Hvis jeg ikke forberedte dispensationsansøgningerne til juristen, hvad skulle han så træffe afgørelse ud fra? 

Som HK Ungdoms repræsentant i HK Stats forbundssektorbestyrelse har Nina Lynggaard stiftet bekendtskab med HK’s medlemstilfredshedsundersøgelse. Hun påpegede i sin tale, at HK Stat har en udfordring i at fastholde medlemmer – specielt dem under 40 år. 

- De medlemmer, der er under uddannelse, har enten et gratis eller meget billigt kontingent og kan derfor føle, at de får meget værdi for pengene. Men hvad sker der med den følelse, når de bliver færdige med deres uddannelse, og kontingentet stiger betydeligt? Man kunne håbe på, at de nu havde fået øjnene op for de værdier, fagforeningen står inde for. Sådan er det desværre ikke helt. Min farfar og min far er vokset op med kampen for de rettigheder, vi i dag har. Jeg er vokset op med, at sådan er det bare. Mange unge sætter desværre ikke spørgsmålstegn ved løn under barsel og den sjette ferieuge. Det er da bare noget, man har – er det ikke? Det er vigtigt at synliggøre de værdier, vi står inde for. Vi kunne starte med at have fokus på de medlemmer, der bliver færdige med deres uddannelse, så vi ikke taber dem på gulvet, men i stedet skaber ambassadører. 

Efter talen spurgte vi Nina Lynggaard, hvordan det var at holde tale på HK Stats kongres for første gang. Hun svarede med et stort smil: 

- Det var helt vildt. Mine knæ skælvede så meget, at jeg var sikker på, at de ville kollapse. Jeg kender bestyrelsen, og de smilede til mig fra første række. Det beroligede mig. Jeg havde forventet, at jeg ville bruge mine papirer mere. Jeg troede, at jeg ville glemme, hvad jeg skulle sige. Men jeg levede mig ind i det, og jeg kunne se, at folk lyttede. 


Om Nina Lynggaard

Delegeret for første gang. Hun er elev på Aarhus Universitet og har netop afleveret sin fagprøve. Hun har deltaget i HK’s talentuddannelse og er næstformand for HK Ungdom. Formandskabet havde bedt hende reflektere over målprogrammet som optakt til debatten.  


Stat Kongres 2016

Læs alle nyheder om HK Stat Kongres 2016


Rita Bundgaard og Peter Raben får 4 år mere

08. juni 2016  | HK Stat

Rita Bundgaard og Peter Raben står også i spidsen for HK Stat de kommende 4 år. De blev begge genvalgt med stående applaus og uden modkandidater på kongressen i Kolding onsdag.


Baneformand om togkaos: Det kunne være undgået

08. juni 2016  | HK Stat  | Trafik og Jernbane

De massive problemer med den nye køreplan siden december 2015, kunne være undgået ved at lytte til medarbejdernes mange advarsler. Ledelsen blev advaret om, at planen ikke holdt, og nu lider medarbejderne, siger den nye formand for HK Trafik & Jernbane Dennis A. Jørgensen.


Tillidsrepræsentantens tale: Styrk de tillidsvalgte!

08. juni 2016  | HK Stat

HK Stat skal skabe nye former for fællesskaber, nytænke lobbyarbejdet og styrke de tillidsvalgte, lød det fra Henriette Lerche, der er tillidsrepræsentant for laboranter og kontorfunktionærer på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet.


Regnskab: Besparelser bag 4 år med sorte tal

08. juni 2016  | HK Stat

Med en række besparelser i 2012 skabte bestyrelsen i HK Stat en økonomi, der hvert år siden er gået i plus. Dermed har sektoren haft råd til at fastfryse kontingentet, der heller ikke stiger i år.


Beretningsdebat: Studentermedhjælpere – den ømme tå i HK Stat

08. juni 2016  | HK Stat

Studentermedhjælperne på statens arbejdspladser er en konstant udfordring for de traditionelle HK’eres fag og vilkår. Det viste mange indlæg om emnet ved beretningsdebatten på HK Stats kongres.


Omprioritering betyder nedskæringer. Vi kræver opprioritering!

08. juni 2016  | HK Stat

De vedvarende besparelser i staten skal bremses. Omprioriteringsbidraget på to procent skal væk, lyder kravet i en enstemmig udtalelse fra 235 delegerede på HK Stats kongres i Kolding. Kongressen efterlyser samtidig en langsigtet og gennemtænkt plan for udvikling og opprioritering af de offentlige arbejdspladser. Her er udtalelsen:


Beretningsdebat: Ny løn trænger til fornyelse

08. juni 2016  | HK Stat

Mange delegerede påpegede, at ny løn ikke alle steder virker efter hensigten. Arbejdsgiverne siger: Der er ingen penge.


Beretningsdebat: Vi skal ranke ryggen og uddanne os

07. juni 2016  | HK Stat

Faglig stolthed, kompetenceudvikling, synlighed og fastholdelse af HK-jobs var 4 gennemgående temaer i debatten om beretningen på HK Stats kongres.


HK Stats mundtlige kongresberetning: Staten strammer

07. juni 2016  | HK Stat

Markant forringede vilkår og en statslig arbejdsgiver, der har fokus på at spare og ikke på samarbejde. Sådan lød status, da formand Rita Bundgaard og næstformand Peter Raben berettede om HK Stats arbejde de seneste 4 år.


 Se alle nyheder

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Brug for HK?

Ring til os

HK's fagforening: 7011 4545

Åbningstid: Lukket for i dag

HK's a-kasse: 7010 6789

Åbningstid: Lukket for i dag

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Brug for HK?

Skriv til os

Brug formularen her, så får du hurtigt svar.

SKRIV TIL OS

Følg os på Facebook

Få tips til dit arbejdsmiljø, viden om arbejdsmarkedet, karriereudvikling samt kontante medlemsfordele

Følg os

Ring til os

Fagforeningen: Mandag til torsdag kl. 8.00-17.00. Fredag kl. 8.00-16.00. A-kassen: Mandag og onsdag: 08.00-17.00 Tirsdag og torsdag: 08.00-12.00 Fredag: 08.00-16.00

HK's fagforening: 7011 4545

HK's a-kasse: 7010 6789

Tekniske problemer

Ved tekniske problemer på hjemmesiden, ring til 4437 1563. Åbent 6.00-24.00.

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk