HK.dk logo

HK: Regionsaftale fastlåser urimeligt arbejdspres

09. juni 2016  |  DL  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

140 millioner kroner ekstra rækker langtfra, når personalet på hospitalerne fortsat skal levere en produktivitetsstigning på to procent, lyder det fra lægesekretærerne i HK Kommunal, der forudser, at den netop indgåede økonomiaftale med regionerne vil accelerere de i forvejen urimelige arbejdsvilkår på hospitalerne.

Den nye aftale om regionernes økonomi, som regeringen og Danske Regioner har indgået, vil presse de hospitalsansattes i forvejen hårdt trængte arbejdsmiljø i en grad, der ikke kan undgå at få yderligere konsekvenser for patienterne.

Sådan lyder vurderingen fra HK Kommunals formand, Bodil Otto, der organiserer bl.a. lægesekretærer og sundhedsadministrativt personale på hospitalerne.

HK Kommunals formand henviser til, at den aftalte ekstrabevilling til regionerne på 200 millioner kroner, der som følge af omprioriteringsbidraget reelt beløber sig til 140 millioner kroner, på ingen måde kan opveje det fortsatte krav om produktivitetsstigninger.


Medaljens bagside

- Sagen er jo, at kravet om, at de hospitalsansatte skal producere to procent mere om året har været lagt på regionerne lige siden år 2000. Produktivitetsstigningerne har betydet, at en sundhedsprofessionel i dag udfører næsten 45 procent mere pleje og behandling af patienter i forhold til en sundhedsprofessionel i 2001. En imponerende udvikling, men bagsiden af medaljen er, at personalet mange steder presses til det yderste, siger Bodil Otto.

Hun slår fast, at denne tilstand naturligvis ikke kan forsvares på den lange bane og appellerer til, at der i det mindste bliver gjort noget alvorligt ved personalesituationen ved efterårets finanslov.

DL: ude af trit med væksten

Hos Danske Lægesekretærer i HK oplever formand Soile Friis i dagligdagen, hvordan læger, sygeplejesker og lægesekretærer løber stadig hurtigere.

- Vi har for nylig set, at en overlæge i al offentlighed sagde sin stilling op, fordi hun simpelthen ikke mere kunne forsvare, at arbejdspresset gik ud over patienterne. Jeg tror desværre, overlægens forståelse af forholdet til patienterne er ganske symptomatisk for hospitalspersonalet i al almindelighed, siger Soile Friis, der fortsætter:

- Bevillingerne til personale er i helt uforholdsmæssig høj grad ude af trit med den voldsomme vækst i antallet af borgere, der bliver behandlet på sygehusene som følge af blandt andet demografi, patientrettigheder, kræftpakker og fritvalg. Når personalet ikke kan nå deres opgaver, når der fyres ansatte, og når bunkerne vokser på lægesekretærens bord, så er det jo patienterne, det går ud over.

Politik

bliv klogere på den kommunale og regionale sektor

Følg med i vores nyheder


hk.dk/aktuelt

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk