HK.dk logo

Kan du gå til læge og tandlæge i arbejdstiden - og stadig få løn?

21. juni 2016  |  HK Service Hovedstaden Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Vi bliver ofte spurgt om retten til lægebesøg i arbejdstiden. Myterne er mange og alle har hørt et eller andet, men hvad siger loven egentlig?

Løn under sygdom
Når medlemmerne ringer om retten til at gå til læge i arbejdstiden, henter vi svaret i Funktionærloven. En funktionær har krav på fuld løn under sygdom. Derfor er det væsentligt at forholde sig til, hvad lægebesøget handler om. Hvis der er tale om et akut læge- eller tandlægebesøg, kan det sidestilles med sygdom, og så kan du gå til læge med fuld løn.

Tag hensyn til arbejdspladsen
Ved almindelige lægebesøg, ambulant hospitalsbehandling, behandling hos speciallæge eller tandlæge har du pligt til at forsøge at placere fraværet under hensyntagen til virksomhedens tarv, det vil sige så vidt muligt uden for arbejdstiden, eller hvor det er til mindst gene for arbejdsgiveren. Du kan eventuelt drøfte problemstillingen med din arbejdsgiver, men arbejdspladsen kan ikke diktere en tidsbegrænsning for hvor lang tid et lægebesøg må tage.

Kontrolbesøg og forebyggende behandlinger
Det kan være, at du bliver nødt til at besøge lægen eller gå til undersøgelser for at få afklaret om du faktisk er syg eller hvilken behandling der er nødvendig.
Uanset om du er forkølet eller går til ordinerede behandlinger hos fysioterapeut eller kiropraktor har du ret til at være fraværende med løn, hvis det er et nødvendigt led i din helbredelse.
Forebyggende behandlinger og rutineprægede kontrolbesøg bør du forsøge at lægge uden for din arbejdstid, men hvis det ikke kan lade sig gøre inden for rimelig tidshorisont, må du altså lægge aftalen på et tidspunkt, der generer arbejdspladsen mindst muligt.

Når dine børn er syge
I de overenskomster hvor den ansatte har retten til fravær med løn med syge børn gælder samme principper. Retten til fravær med løn skal behandles med respekt for arbejdspladsens virke og alle ikke-lægeordinerede kosmetiske behandlinger og vaccinationer i forbindelse med private ferierejser skal IKKE belaste din arbejdsplads.


Sygdom Funktionærloven

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk