Ring til HK's fagforening

Når du har spørgsmål til ansættelsesvilkår, kontingent, medlemskab samt samtaler i Job og vejledning

7011 4545

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 8.00-17.00

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Ring til HK's a-kasse

Når du har spørgsmål til dagpenge, feriedagpenge, efterløn, jobsøgning i EØS og selvstændig virksomhed

7010 6789

Fredag 8.00-16.00
Lørdag Lukket
Søndag Lukket
Mandag 8.00-17.00
Tirsdag 8.00-17.00
Onsdag 10.00-17.00 

Skal vi ringe dig op?

Bestil et opkald, så ringer vi til dig i det ønskede tidsrum

Bestil opkald

Husk, at du også altid er velkommen til at skrive til os

Oplever du tekniske problemer med hjemmesiden ring: 4437 1563 - åben: 6.00-24.00

HK.dk logo

Sundhedsplatformen giver store frustrationer

26. juni 2016  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Det er ikke just roser, der strøs ud over hospitalerne efter den første måned med den nye elektroniske patientjournal, kaldet Sundhedsplatformen. Lægesekretærerne er stærkt bekymrede for fremtiden.

At de brænder for deres fag, behøver man slet ikke være i tvivl om, når de fortæller. Og at de lige nu – af samme grund – er meget frustrerede, er også både sikkert og vist. Men sundhedsplatformen trækker tænder ud. Og med frustrerede læger og sygeplejersker på TV, er det tydeligt, at frustrationerne gælder alle faggrupperne.

Imens står de ansvarlige i regionerne og siger, at det hele nok skal blive godt.

- Og det må vi jo bare håbe, at de har ret i, som Lene Maack siger. Hun er fællestillidsrepræsentant for de knap 800 lægesekretærer og HK'ere på Gentofte og Herlev Hospital og har hele vejen igennem været positiv over for sundhedsplatformen. For principielt mener hun, at udvikling er en god ting – også for lægesekretærer. Lige nu ville hun blot ønske, at nogen havde lyttet lidt mere til hospitalspersonalet, inden man trykkede på go-live knappen 21. maj. For sagen er, at lægesekretærerne ikke just føler, at de er med til en implementering, men nærmere midt i et pilotprojekt.

- Vi opfatter os mere som prøveklude end nogle, der bare skal tage et nyt it-system i brug. Der er mange ting, de ansvarlige burde have taget hånd om, inden vi gik i luften. Det er virkelig hårdt at være de første, der skal køre det nye system i gang. Også fordi vi samtidig ikke aner, hvor vi står som faggruppe om et år, siger Line Wedenborg, TR og næstformand i HK-klubben på Gentofte og Herlev Hospital.


Masser af overarbejde

Efter en måned med indkørsel af det nye system – kaldet Epic efter det amerikanske selskab, der står bag udviklingen af det – kan lægesekretærerne først og fremmest tælle sig frem til hundredvis af overarbejdstimer.

- Lige som det sundhedsfaglige personale føler vi et stort ansvar for patienterne. Så vi synes jo, at alle vores opgaver skal løses, selvom vi bruger enormt mange ressourcer på at få det nye it-system op at køre, og der i øvrigt samtidig er ledige stillinger, siger May Schilling Christiansen, TR og næstformand i HK-klubben på Herlev og Gentofte Hospital.

For det sidste år har der de facto været ansættelsesstop, fordi hospitalsledelsen lige ville se tiden an ift. behovet for lægesekretærer i forbindelse med indførelsen af Sundhedsplatformen. Problemet er bare, at alle de huller, der er opstået rundt omkring, ikke er blevet fyldt ud, med det resultat at de tilbageværende knokler ekstra meget. Nogle af hullerne er opstået, fordi en del ældre medarbejdere har valgt at skifte til hospitaler, hvor sundhedsplatformen først rammer senere, eller har benyttet anledningen til at sige stop og gå på efterløn eller pension. Og de steder, hvor man trods ansættelsesstoppet har vurderet, at der bør ansættes nye lægesekretærer, har man haft svært ved at få nogle – samtidig med at optaget af nye elever i Region Hovedstaden er halveret. Flere steder har der simpelthen ingen ansøgere været, fortæller TR'erne.

Faglig stolthed på et nulpunkt

Resultatet af al travlheden kombineret med indholdet af det nye it-system er, at lægesekretærernes faglige stolthed har fået et alvorligt knæk.

- En ting er, at vi ikke kan lave vores arbejde ordentligt lige nu, fordi lægesekretærene ikke har de samme rettigheder til de forskellige arbejdsmoduler i systemet, som vi havde tidligere. En anden ting er, at en stor del af det arbejde, som Epic efterlader til os, er blevet meget ensformigt. Det handler dybest set om at føre data fra en liste til en anden. Og det har gjort det meget trivielt og udfordrer overblikket af uoverskuelige arbejdsgange af patientforløbene. Man kan sige, at vi er gået fra at være en serviceydelse til at være ren drift, som Line Wedenborg udtrykker det.

Hun tilføjer, at mange kolleger i frustration lige nu spørger: Var det dette, vi blev uddannet til? Det giver simpelthen ikke mening for dem, forklarer Line.

Tværfagligheden er væk

En anden konsekvens af Epic er, at lægesekretærerne nu oplever, at der skal arbejdes i fagsøjler frem for på tværs.

- Hele det tværfaglige samarbejde er gået fløjten. Vi kan ikke længere se patienten som et helt forløb, fordi overblikket er væk. Dermed kan vi heller ikke længere kontrollere, at det er det rigtige, der sker videre i systemet. For eksempel kan vi ikke længere se, om korrespondancen er gået til egen læge. Da det hele er bygget op i søjler, kan vi heller ikke længere hjælpe lægerne og sygeplejerskerne. Så der er ingen tvivl om, at der kommer til at ske flere fejl – også når systemet er fuldt oppe at køre, siger May.

Dette med ikke at kunne hjælpe lægerne og sygeplejerskerne har især noget at gøre med, at lægesekretærerne ikke har fået den adgang til systemet, som skal til for at kunne assistere kollegerne. De regnes i systemet ikke som sundhedsfagligt personale og har dermed, ifølge sundhedslovgivningen, ikke adgang til visse patient-data. Og det er noget af det, som lægesekretærerne lige nu kæmper hårdt for at få – så de kan få tværfagligheden og overblikket tilbage.

- Når vi ikke længere kan arbejde under ansvar af en læge, som vi hidtil har gjort, må det jo betyde, at vi har arbejdet til grænsen af, hvad Sundhedsstyrelsen definerer ved en sundhedsfaglig person, eller hvad?? For i resten af landet arbejder de jo, som vi altid har gjort. Derfor oplever vi lige nu, at der sker en voldsom forskelsbehandling regionerne imellem. Og det er ikke rimeligt, siger Lene Maack, der sammen med resten af FTR-gruppen i Region Hovedstaden agter at rejse problematikken over for de ansvarlige politikere.

Politikerne ved intet om lægesekretærer

Og der er meget andet, som hun ser behov for at tale med politikerne om. For en ting er, at hun og kollegerne har måttet sande, at de fleste politikere dybest set ikke ved, hvad lægesekretærer laver på et hospital. Noget andet er, at de heller ikke sætter sig ind i det, før de tager nogle beslutninger, der så grundlæggende har konsekvenser for arbejdsgangene på et hospital, som fx Epic har.

- Jeg har erfaret, at politikerne tænker, at lægesekretærerne jo bare skriver efter diktat, og at der derfor ikke er behov for nær så mange af dem, når behovet for at skrive forsvinder. De ved ikke, at vi reelt laver alt muligt andet også og er det kit, der holder det hele sammen på en afdeling. Når de hører det, bliver de lydhøre overfor vores faggruppes faglighed. Og det vil vi gerne have endnu flere af dem til, inden de træffer flere beslutninger, der vedrører vores faggruppe. Løbet er kørt for os her på vores to hospitaler i forhold til uddannelse i Sundhedsplatformen. Dog er der en del efter-undervisning for vores faggruppe, da det er gået op for hospitalsledelsen og Epic, at behovet har været større end først antaget. Eksempelvis undervisning i arbejdslisterne, henvisninger, ambulante forløb og så videre har stort set manglet i undervisningen for vores faggruppe, siger Lene Maack.

De gode råd

Udrulningen af sundhedsplatformen fortsætter til efteråret på Rigshospitalet og Glostrup – og på resten af hospitalerne i Region Hovedstaden og Region Sjælland i løbet af 2017. Og med de første erfaringer, som er gjort på Herlev og Gentofte Hospital, er de tre tillidsrepræsentanter klar med nogle gode råd til kollegerne:

  • Spørg jeres ledere om alt – lige til de får røde ører. For kan de ikke svare, må de ud og finde svarene til jer. Spørg fx om der vil blive ansat vikarer, om der er nok floorwalkere (superbrugere) til lægesekretærerne, og om der er taget højde for overarbejde og afviklingen og betalingen af dette før go-live.
  • Indgå på forhånd nogle gode aftaler om frivilligt ekstra arbejde (FEA). Og brug gerne FEA-aftalen fra Herlev og Gentofte Hospital som model. Den er rigtig god og er indgået mellem hospitalet og HK/DSR/FOA.
  • Stå sammen de faglige organisationer imellem. Så står I stærkere.
  • Lad være med at gå i panik. Gå afslappet til opgaven. Involver jer og gå positivt ind i det hele.
  • Tag højde for de arbejdsgange, der er på lige netop din afdeling i dag, så disse føres med over i Epic.
  • Deltag gerne i parathedsgrupper. Det er meget vigtigt med sekretær/superbruger-involvering lige netop i disse grupper, da det er jeres fremtidige arbejdsredskab i Epic.

Sidst opdateret 27. juni 2016 kl. 09:03

Digitalisering

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk