HK.dk logo

Sundhedsplatformen vakte hed debat

26. juni 2016  |  HK Kommunal Hovedstaden  |  Berit Andersen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

På et møde om sundhedsplatformen i HK Kommunal Hovedstaden kom der masser af gode råd fra de første, der har indført den, til de, der snart skal i gang. Også om at udnytte den positivt til at skrabe nye opgaver til sig.

- Jeres fremtid afhænger af, hvor godt vi evner at trænge igennem lydmuren.

Sådan lød det fra Winnie Axelsen, formand for HK Kommunal Hovedstaden, da hun indledte et heldagsarrangement for ledende lægesekretærer og tillidsrepræsentanter fra både Region Hovedstaden og Region Sjælland i HK Hovedstadens hus 13. juni.

Anledningen var sundhedsplatformen, som lige nu er ved at blive rullet ud på Gentofte og Herlev Hospitaler, og som snart skal videreføres på de resterende 15 hospitaler i de to regioner.

Samtidig er det et faktum, at hovedstadsregionen skal spare 300 millioner kroner – oven i at man gerne vil vækste. Og det resulterer alt sammen i udfordringer, der lige nu gør det mere end almindelig svært at være lægesekretær. Men det handler, som Winnie Axelsen sagde, ikke om, at det er synd for lægesekretærerne. Derimod handler det om et samfundsperspektiv, som ville give langt mere mening, hvis man gav opgaverne til lægesekretærer frem for at lægge så meget over på læger og andre faggrupper, som er dyrere i drift.


En tom skal, der skal udfyldes

Sundhedsplatform-møde Lone Gry Schäfer og Line Wedenborg

Lene Gry Schäfer (th) og Line Wedenborg. Foto: Berit Andersen

På mødet fortalte tillidsrepræsentanter fra de to hospitaler, hvordan det hidtil er gået med implementeringen af sundhedsplatformen, lige som de kom med gode råd til dem, der snart skal igennem samme proces.

- Hvis I synes I har travlt nu, så vær klar over, at det bliver værre, konkluderede Lone Gry Schäfer, ledende lægesekretær og TR for de ledende lægesekretærer på Herlev og Gentofte Hospitaler. Og hun udtrykte samtidig håb om, at de ansvarlige i regionen har lært af alle de fejl, der er gjort på de første to hospitaler ifm. sundhedsplatformens indførelse.

Line Wedenborg, tillidsrepræsentant og næstformand i HK-klubben på Gentofte og Herlev Hospitaler, supplerede med at sige, at alle skal være klar over, at arbejdet med at få platformen til at virke i praksis langt hen ad vejen er learning-by-doing, og at dem, der skal få den til at fungere i vid udstrækning også er dem, der skal være med til at forme dens praktiske udførelse – altså lægesekretærerne og det sundhedsfaglige personale.

- Vi troede, at det hele ville køre, når vi gik i luften. Men i stedet så vi på en tom skal, som det viste sig, at vi selv i høj grad skulle vække til live. Og det er en stadig stor udfordring for os, som ser sort ud lige nu, men som forhåbentlig bliver lysegrå inden så længe, sagde hun og pointerede, at der selvfølgelig også er gode ting ved systemet, bl.a. at alle oplysninger vedr. en patient nu står samlet ét sted.

Pas godt på hinanden

Et godt råd fra Lone Gry Schäfer og Line Wedenborg lød til kollegerne, der snart skal i gang, at de skal have is i maven og i øvrigt passe godt på hinanden. De kunne også fortælle, at patienterne i processen er meget forstående, men også at enkelte tilfælde af fejl – og dem sker der mange af – kan få alvorlige konsekvenser.

- Så brug de superbrugere, der er uddannede til at hjælpe jer. Lav et grundigt forarbejde inden dagen for go-live. Og vær opmærksom på, at der er forskel på demo og virkelighed, lød det fra de to TR'er.

På spørgsmålet om ressourceforbruget efter sundhedsplatformens indførelse mente de, at det ser ud til, at sygeplejerskerne får mindre administrativt arbejde, mens lægerne får mere.

En mega-succes – med fejl

Sundhedsplatform-møde Gitte Fangel

Gitte Fangel. Foto: Berit Andersen

Programdirektør for Sundhedsplatformens indførelse i Region Hovedstaden og Region Sjælland er Gitte Fangel, som også var med på mødet i HK-huset. Hun erkendte, at opgaven er svær, men sagde også, at der kun er én vej, og det er fremad. Selvom hun kaldte go-live dagen den 21. maj for en mega-succes var hun godt klar over, at ikke alt spillede. Og det er man nu ved at rette op på, både ift. tekniske løsninger samt til læring og træning, understregede hun. I det sidste lå også en erkendelse af, at uddannelsen og træningen af personalet på Gentofte og Herlev ikke har været tilstrækkelig. Og det er man gået i gang med at kompensere for, bl.a. ved at uddanne flere certificerede undervisere. Også til hospitalerne, der snart skal i gang, sagde hun og opfordrede lægesekretærerne til at melde sig.

I debatten mellem Gitte Fangel og salen blev adgangen til de data, der ligger i EPIC-systemet et stort issue. For mens programdirektøren så et styrket tværfagligt samarbejde som resultat af forandringerne, havde lægesekretærerne svært ved at se det samme, i og med at deres adgang til systemet – eller rettere mangel på samme – gør, at de ikke kan hjælpe de andre faggrupper med de administrative opgaver på samme møde som før. Det mente Gitte Fangel dog var er juridisk spørgsmål, som hun opfordrede til at gå videre til regionernes ledelser med. Den bold greb lægesekretærernes formand, Soile Friis, som bedyrede, at det ville hun gøre.

- For det kan godt være, at vi ikke er sundhedsfagligt personale i henhold til EPIC, men det kan vi blive, pointerede hun.

Og så opfordrede Gitte Fangel i øvrigt lægesekretærerne til at forfølge en strategi om at få øje på nye veje for sig selv i alt dette. For der er masser af muligheder i det, som hun ser det.

- Strategien med sundhedsplatformen er ikke at komme af med lægesekretærer, men at gøre det nemmere at være patient og nemmere at skabe kvalitet og effektivitet i sundhedsvæsnet, understregede hun og mente, at sundhedsplatformen kommer til at udgøre et markant løft for sundhedsvæsnet på tværs af de 17 sygehuse og hospitaler i de to regioner.

Fakta om Sundhedsplatformen

Sundhedsplatformen er det største danske sundheds-it-projekt nogensinde og vil erstatte op mod 30 forskellige it-systemer.

Systemet skal anvendes af cirka 44.000 ansatte på hospitaler og sygehuse og 2,5 millioner borgere. Pris: 2,8 mia. kr.

Sundhedsplatformen er baseret på et gennemprøvet system fra den amerikanske softwareleverandør Epic, som leverer sundheds-it til mere end 1.100 hospitaler over hele verden.

Epic blev valgt på baggrund af et offentligt udbud, hvor fem leverandører gav tilbud på at løse opgaven. Her leverede Epic det stærkeste bud – blandt andet ud fra funktionalitet, økonomi, implementering, samarbejde og teknik. ​

De seneste tre år har 300 fagfolk, deriblandt it-specialister og projektledere, udviklet Sundhedsplatformen, så systemet er skræddersyet til de danske hospitaler.

Sundhedsplatform-møde billede 30

Foto: Berit Andersen

Digitalisering

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk