HK.dk logo

Jobcentre sanktionerer ledige forskelligt

28. juni 2016  |  HK Kommunal  |  Jens Laursen Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Stadig flere kommuner handler korrekt i sager om lediges rådighedsforpligtelse, men på landsplan er der fejl i hver femte sag. Fejlene skyldes ofte et urimeligt arbejdspres og en stadig mere kompleks lovjungle, mener HK Kommunal.

Hver femte af de ledige, der får afprøvet deres forpligtelse til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, modtager en forkert afgørelse fra deres jobcenter. Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af en tilsynsrapport fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.

Landets jobcentre præsterer imidlertid meget forskelligt, når det gælder tilsynets opfattelse af, hvad der er i overensstemmelse med loven. I forhold til tidligere år placerer tilsynet et stigende antal kommuner på den rigtige side af loven. Færre kommunale jobcentre trækker gennemsnittet ned. 

Urealistiske krav til ansatte

Derudover skyldes størstedelen af de konstaterede fejl ifølge rapporten ikke manglende sanktionering, men forkert beregning af sanktionen. Typisk består fejlen i, at der er talt for få eller for mange dage med ved opgørelsen af en periodesanktion.

I HK Kommunal er næstformand, Mads Samsing, ikke i tvivl om, at det store antal fejl udgør et problem for borgernes retssikkerhed. 

- Men man skal huske på, at den regeljungle, Folketinget har skabt på beskæftigelsesområdet, stiller helt urealistiske krav til de ansatte på jobcentrene, siger Mads Samsing.

Medarbejdernes arbejdspres er simpelthen ganske urimeligt, fastslår Mads Samsing, der konkluderer, at der skal skrues ned for tempoet med reformer og regelændringer, ligesom der på rigtig mange jobcentre bør skrues op for antallet af medarbejdere.

Retssikkerhed og arbejdsmiljø

HK Kommunals næstformand understreger, at der er behov for regelsaneringer på beskæftigelsesområdet. 

- Det betyder ikke nødvendigvis, der skal være færre regler. Det betyder, at reglerne skal være til at forstå og anvende i praksis. På den måde kan vi bedre komme fejlene til livs, styrke borgernes retssikkerhed og forbedre de hårdt prøve medarbejderes arbejdsmiljø, lyder det fra Mads Samsing.  

 


Love og rettigheder Psykisk arbejdsmiljø Social og beskæftigelse

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk