HK.dk logo

Det er bare et fag uden fremtid

29. juni 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Lars Landt har arbejdet i Egmont-koncernen i hele sit arbejdsliv. Det sluttede med den seneste fyringsrunde. At det kunne ende sådan blev han allerede advaret om, da han begyndte som litograflærling for 40 år siden


Egmont

– Før blev jeg spurgt til råds, men det føltes som om, at vi blev kørt ud på et sidespor efter fyringen. Der manglede tillid til, at vi stadig ville vores arbejdsplads det bedste. Men jeg vil da ikke have siddende på mig, at jeg ikke gjorde mit arbejde ordentligt i den sidste tid, jeg var der, siger Lars Landt. Han er en af de 13 medarbejdere, der mistede sit job, da Egmont outsourcede en række layoutopgaver til Vietnam. FOTO: Mark Knudsen

Et år og otte måneder. Det er den tid, der går fra Lars Landts sidste lønkrone hos Egmont Publishing og indtil, han kan gå på efterløn. I den tid skal han så finde en ny arbejdsplads at være på. Det er første gang i hele hans arbejdsliv, at han skal søge et job

– Det skal nok være noget ufaglært. Jeg tvivler på, at folk nu om dage ved, hvad en billedbehandler er, siger han i et bittersødt forsøg på et optimistisk tonefald.

Et smil afslører, at han godt selv kan høre, at det ikke helt lykkes, og så skifter han til bare at sige tingene ligeud.

– Efter at have haft et langt arbejdsliv hos Egmont, kunne jeg da godt have tænkt mig at få det sidste med. Hele firmaets DNA er også en del af mit arbejdsmæssige DNA. Jeg kender til næsten alt, hvad der er sket i firmaet siden 1960’erne. Så det er svært, at afskeden bliver på denne her måde, siger Lars Landt.

”Denne her måde” referer til en fyringsrunde i august. Ledelsen havde besluttet at flytte en lang række layoutopgaver til Vietnam. Det blev medarbejderne orienteret om – og også, at det vil medføre afskedigelser. Men først en uges tid senere blev der sat navn på. Otte blev fyret, mens fem valgte en frivillig fratrædelsesordning. Lars Landt hørte til den første gruppe, og ligesom de andre fyrede medarbejdere skulle han arbejde året ud for at afslutte igangværende opgaver og hjælpe til med overlevering af opgaver til Vietnam.

Det er selvfølgelig ikke den første fyringsrunde i koncernen og heller ikke den første, der skyldes store omlægninger i produktionen.

– Lige da jeg var blevet udlært, oplevede jeg den første fyringsrunde på grund af ny teknologi. Det var i 1979, da vi skulle have det første it-system. 145 af min slags – altså reprofotografer, skulle skæres ned til 60, husker Lars Landt, og fortsætter:

– Den teknik holdt frem til 1996, hvor den blev udfaset til fordel for det system, som vi også bruger i dag. Dengang var der kun ti, der blev fyret, fordi nogen flyttede med trykkeriet til Skovlunde, og andre valgte at gå på efterløn. 

Fritlægning i østen

Den næste store ændring kom næsten ti år senere, hvor fritlægning af billeder blev outsourcet til østen.

– Jeg tænkte ”Nåh... ja, hvis det var det, de ville, så måtte det jo være sådan. Men dem, der traf beslutningen om at lægge den opgave ud af huset, har ikke vidst, hvor hurtig den løses herhjemme. At åbne en fil, markere fritlægningen, lukke filen igen og sende den på mail, tager omtrent lige så lang tid som at lave fritlægningen selv, forklarer Lars Landt og understreger, at kvaliteten af det outsourcede arbejde ikke fejler noget.

– De er dygtige nok. Det, jeg har set, har været fint nok. Men der kommer jo nok en dag, hvor de også gerne vil have mere i løn. Personligt kan jeg godt blive lidt stødt over, at man outsourcer noget, og så tager man den samme pris for det, som hvis det var fremstillet herhjemme, siger han og påpeger det paradoksale i, at han og kollegerne mister deres arbejde, mens der produceres mere og mere.

– Når jeg åbner min postkasse, kan jeg se, hvor billigt det er blevet at lave tryksager. Der ligger mange flere, end der gjorde førhen. Det er virksomheder med profit for øje, der får printet tilbudsaviser og kundemagasiner. Det ville de jo ikke gøre, hvis det bedre kunne betale sig kun at lave digitale løsninger. Printmediet er ikke døende, siger han, og minder om, at den grafiske branche ikke er hverken først ramt af eller alene med følgerne af outsourcing.

Der er altid en trussel

– Det skete jo for længe siden for tekstilindustrien, og it-branchen oplever det også i høj grad. Nu er det andre mennesker, der overtager opgaverne. Tidligere var det teknologien, der var en trussel. I den grafiske branche har der i al min tid været dommedagsprofetier. Da jeg begyndte som lærling, sagde folk, at man skulle holde sig fra den her branche. I dag kan jeg også finde på at sige sådan til vores elever. Det er en trist ting at sige til unge mennesker, der er på vej ind på arbejdsmarkedet, og jeg har svært ved at forestille mig, at man gør det samme i andre brancher, siger Lars Landt.

Han holder en lille pause, hvor han lader til at fundere lidt mere over det med at advare folk om at vælge et bestemt fag. Et stort smil afslører, at han er nået frem til en konklusion.

– Det er bare et lortefag! Det kan jeg tillade mig at sige nu, griner han og nikker til spørgsmålet om, hvorvidt han ville have valgt et andet fag, hvis han kunne gøre det om.

- Jeg har været glad for min arbejdsplads og har syntes, det var sjovt at lave min opgaver. Men gennem hele mit arbejdsliv har jeg haft truslen om fyring på grund af forandringer hængende over mit hoved. Det var hele tiden en reel risiko. Hvis jeg kunne vælge om, så ville jeg have lavet noget ude i naturen, hvor jeg kunne være udendørs det meste af dagen.

Denne artikel blev bragt i fagbladet it, medie & industri efter, Egmont outsourcede en række layoutopgaver til Vietnam


Digitalisering Fyret Ledig Senior

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk