HK.dk logo

Jeg bliver ikke tømrer af at købe en pakke søm

29. juni 2016  |  IMI  |  Rani Bech Bemærk: Denne artikel er mere end et år gammel og kan indeholde forældet information

Prøv kræfter med nye opgaver, men sørg også for at få papir på dem eller praktisk erfaring, så du bliver professionel. Sådan lyder rådet fra Camilla Engelby, der løbende sikrer sig nye kompetencer gennem sin nysgerrighed og sine interesser


Camilla Engelby troede, at hun skulle være grafiker resten af sit liv, men så opdagede hun online marketing. FOTO: Brian Berg

I en lejlighed med udsigt ud over Dybbølsbro Station byder Camilla Engelby velkommen – og på en kop kaffe.

I løbet af den tid, det tager hende at brygge to kopper god kaffe, har hun også allerede leveret mange af de pointer, interviewet skal handle om. Nemlig, hvordan hun tilegner sig nye kompetencer og bevæger sit arbejdsliv hen imod det, der begejstrer hende mest. Lige nu er det online marketing.

Hun har for nyligt afsluttet seks ugers selvvalgt kursus med fokus på det.

– Nogle af tingene har jeg arbejdet med før. Jeg har researchet og kigget på noget af det. Men her lærte jeg at skrive emails af en email-specialist. Nu har jeg siddet og sendt emails ud i så mange år, men det er først nu, jeg har lært at skrive en god tekst, siger hun.

Vejen hertil har taget en del år, for egentlig var det ikke den kurs, der var stukket ud for grafikeren, der i tidernes morgen troede, at hun skulle være tøjdesigner. Det var især det med at lave tegningerne, der tændte hende, men syningen var ikke lige hende. I stedet fik hun et job i Bauhaus, hvor hu blev tillidsrepræsentant, og i mellemtiden var hun også blevet mor og begyndt at læse Harry Potter.

Hendes kæreste er grafiker og viste hende noget af sit arbejde og et par teknikker på computeren.

­– Og så tænkte jeg bare. Det er lige mig. Det var der, hvor jeg kunne komme ud med mine kreative ideer og arbejde med farver og alle de ting, jeg godt kunne lide. Så jeg søgte ind på Teknisk Skole, siger Camilla Engelby.

Hun spejlede sig i en underviser, der oprindeligt havde lavet noget helt andet, men som ligesom hende selv opdagede, at hans kald var her i den grafiske verden.

– Sådan havde jeg det også. Jeg havde fundet min hylde og skulle være grafiker resten af mit liv, siger hun.

De rigtige værktøjer
Hun fik et job som grafiker, men efter et par år begyndte hun at snige nogle marketingopgaver ind i sin arbejdsdag.

– Jeg syntes, at det var vanvittigt spændende. Så da der blev en stilling ledig i marketing på min arbejdsplads, søgte jeg og fik den, men jeg manglede nogle af de rigtige værktøjer. Min chef sendte mig derfor på et projektlederkursus for at få mere styr på jobbet, så jeg kunne løse mine opgaver mere professionelt, siger hun.

Og så gentog historien sig.

– Jeg havde en kollega, som sad med emailmarketing og hjemmesiden. Han skulle også have ferie ind i mellem, og så var det mig, der passede hans opgaver, når han var væk, og jeg gav også en hånd med, når han havde travlt, fortæller Camilla Engelby.

Men så indtraf finanskrisen, og det gik ud over kollegaen.

– Virksomheden blev sat til salg og fik ny ejer. Og så blev der trimmet, og han blev prikket. Og så måtte jeg overtage det og lære det for alvor. Jeg lavede stadig lidt grafisk arbejde, men det var det andet, der fyldte mest i løbet af min arbejdsdag. Jeg tændte mere og mere på det, jo mere jeg lærte – og fordi det er så let at måle sine resultater, fortæller hun.

Sidste år var det hende, der måtte forlade arbejdspladsen. Pausen mellem det seneste og det kommende job, bruger hun på at lære så meget som muligt, så hun lettere kan finde og få lige præcis det job, der er det rigtige for hende. Som tidligere nævnt eksempelvis ved at bruge sin selvvalgte uddannelse til at blive bedre til og i øvrigt få papir på noget af det, hun allerede kan.

Det er en branche, hvor der konstant udbydes job til lavestbydende, og hvor studenterjobs lader til at erstatte rigtige fuldtidsjobs til overenskomstmæssig løn.

– Mange stillingsopslag kræver gode kompetencer i Photoshop og Indesign. Og så bliver man underbudt af nogen, der har snuset lidt til programmerne. De glemmer, at der er en grund til, at min uddannelse tager fire år. Jeg bliver jo heller ikke tømrer, bare fordi jeg køber en pakke søm, siger Camilla Engelby frustreret og kommer tanker om endnu et eksempel:

– Jeg så et opslag, hvor en startup-virksomhed gerne ville have et logo. Så skulle alle sende forslag til dem og vinderen ville få en fin gave.

Forskellen på gratis og frivillig
Hun har selv været nyuddannet og sulten efter opgaver, som kunne give både erfaring og ”noget til CV’et”. På et tidspunkt lang tid før, hun var begyndt at tænke på den slags, var hun som medlem af Harry Potter-fanklubben med til at stable en fankonference på benene. Camilla Engelby tilbød at lave skilte. Til konferencen deltog også nogle engelske fans, som havde en langt større konference i London på tegnebrættet. Camilla Engelby kom til at stå for det grafiske arbejde i den internationale arbejdsgruppe, hvor alle var professionelle inden for hver sit felt.

– Der skulle laves flyers, t-shirts, kopper og navneskilte, kort over London, programhæfter. Jeg var aldrig kommet i nærheden af de ting her, hvis det ikke havde været på frivillig basis. En nyuddannet grafiker får ikke lov til at stå i spidsen for sådan et arrangement. Jeg har også fået udvidet mine sproglige kompetencer, for det hele er foregået på engelsk, fortæller hun.

Hun har en helt klar definition på skillelinjen mellem gratis og frivilligt arbejde.

– I det ene tilfælde er der nogen, der tjener penge på andres gratis arbejdskraft. Ved frivilligt arbejde, er der ingen, der skummer fløden. Alle arbejder på lige vilkår for en sag eller en interesse. Det handler om fællesskab, og at det skal være sjovt. Der blev solgt billetter til Harry Potter-konferencen, og vi fra arbejdsgruppen købte vores billetter på samme vilkår som alle andre. Overskuddet gik til skolegang – og bøger til børn i Afrika. Det var ikke et formål at tjene penge på det, siger Camilla Engelby.

Ifølge hende er der mange muligheder for at skabe sig nogle erfaringer og kompetencer uden at underbyde sine kolleger og i sidste ende sig selv.

– Jeg blogger for min egen skyld, og fordi jeg har værdifulde erfaringer, som jeg gerne vil dele med andre. Jeg har også en facebook-side, som jeg bruger til at blive klogere på de værktøjer, der følger med. Det giver mig noget, som jeg kan bruge i min jobsøgning, siger hun. 

Efteruddannelse Karriere

Send besked til forfatter


Annuller

Anmeld indlæg / kommentar

Skriv årsagen til din anmeldelse nedenfor

Annuller

Din anmeldelse er blevet indsendt

Tak for din hjælp.

Vi kigger på den og fjerner indlægget/kommentaren hvis vi finder det nødvendigt.

Skriv en kommentar

Skriv en kommentar til indlægget

Er du sikker du vil fjerne indlæg/kommentar?

Du kan ikke genaktivere indlæg/kommentar efterledes.

DU ER IKKE LOGGET IND

Du skal være logget ind for at udføre den ønskede handling.

LOG IND

Du kan logge ind i toppen under “Mit HK”.OPRET PROFIL

Hvis ikke du er medlem, kan du oprette en profil ved at bruge dit facebook login.


Du er nu logget ud.

Log ind som medlem

Problemer med login?

For at øge sikkerheden i forbindelse med din adgangskode til Mit HK, skal du logge ind med NemID første gang, herefter kan du oprette din egen adgangskode på Mit HK.

Log ind med NemID

 Luk


Der vil blive sendt en mail eller sms med info om login

 Luk


Der er opstået en uventet fejl. Prøv evt. igen senere.

 Luk